Hyppää sisältöön

Viikonlopun viivat

Kokaiinista tuli viime kesänä Helsingin suosituin bilehuume, koska sen maahantuonti ja kauppa ovat tehostuneet.

– Hyvää alkanutta viikonloppua! Myynnissä kokaiinia, noin 60-prosenttista kunnon kiveä, 150 euroa gramma. Maista, haista ja testaa. Tervetuloa ostoksille!

Tähän tapaan nimimerkki "Kuuritari" ilmoittaa Tor-verkossa tuotteestaan.

Kokaiinidiileri antaa Ylelle haastattelun juuri ennen myyntikiireiden alkamista perjantai-iltapäivänä.

Hän palvelee noin 30:tä asiakasta, jotka ostavat tavallisesti yhdestä kolmeen grammaa kokaiinia viikonlopun juhlien vauhdittamiseksi.

Kuuritari sopii asiakkaiden kanssa kaupat salatun viestinnän mahdollistavan Wickr-sovelluksen kautta. Tuotteen hän toimittaa henkilökohtaisesti ja ottaa maksun käteisenä.

Kuuritari on toiminut alalla kymmenisen vuotta.

Yhtä pitkään Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tarkkaillut jätevesistä löytyviä huumejäämiä.

Toukokuussa Viikinmäen vedenpuhdistamolla otetut näytteet sisälsivät uutisen: kokaiinin esiintyvyys oli viikonloppuisin ohittanut ensimmäistä kertaa amfetamiinin. Sen jälkeen kokaiini on kasvattanut kaulaansa entisestään. THL tiedotti muutoksesta syyskuun alussa.

Kokaiini on nyt pääkaupunkiseudun suosituin bilehuume.

Tässä jutussa kerromme, miksi kokaiinin suosio ja tarjonta on äkkiä räjähtänyt, ja millaiset ihmiset sitä käyttävät.

Yle haastatteli Helsingissä toimivia kokaiinidiilereitä Wickr-viestisovelluksen välityksellä. Diilereiden nimimerkit on muutettu.

Yle julkaisee poikkeuksellisesti tietoja kokaiinidiilerien haastatteluista, vaikka toimitus ei ole voinut varmistaa heidän henkilöllisyyttään. Poliisi pitää haastatteluissa ja myynti-ilmoituksissa esiin nousseita asioita uskottavina.

Kolumbian huumepoliisi pysäytti 3,5 tonnin kokaiinilähetyksen Cartagenan satamassa helmikuussa. Kuva: Ricardo Maldonado Rozoepa / EPA

Ne käyttävät, joilla on varaa

Kuuritari kertoo hänen asiakkaidensa olevan enimmäkseen 20–40-vuotiaita ja vähintään keskituloisia. Noin neljä viidestä on miehiä.

– Nisteillä ei ole varaa kokkolaan (kokaiiniin). Rikkaat sitä enimmäkseen hakevat.

Huumerikollisuutta tutkiva rikostarkastaja Kimmo Sainio Helsingin poliisista on asiasta samaa mieltä.

– Katukuvassa nähtävillä huumeiden käyttäjillä on yleensä amfetamiinin, lääkkeiden ja alkoholin sekakäytön pitkä historia. Heiltä löytyy harvoin kokaiinia, Sainio sanoo.

– Kokaiini on hintansa puolesta elitistinen huume, mutta pääkaupunkiseudulla on yhä enemmän ihmisiä, joilla on varaa ja halua sitä käyttää, hän lisää.

Toinen Ylen haastattelema diileri, "Pepsipete", kertoo asiakaskuntansa olevan hiukan nuorempaa kuin Kuuritarilla.

– [He ovat] yleisesti paremman aseman omaavia, töissä käyviä ja viikonloppuna irrottelevia, asiallisia, eikä ikinä narkomaaneja, noin 25–30-vuotiaita, tasaisesti kaikkia sukupuolia.

Kokaiini tuodaan tavallisesti meriteitse Etelä-Amerikasta Eurooppaan. Kuvassa Kolumbian huumepoliisi tarkastaa rahtialusta. Kuva: Sebastian Barros Salamanca / All Over Press

Pepsipeteä kokaiinin noste Helsingissä vähän kummastuttaa.

– Kokaiini antaa vähemmän mielihyvää kuin amfetamiini. Sen imago julkkishuumeena on lisännyt sen haluttavuutta.
Pepsipeten kommentissa on perää.

Kokaiini piristää, nostaa mielialaa ja poistaa estoja. Sen vaikutukset alkavat nopeasti, mutta laimenevat jo alle tunnissa.

Amfetamiini, jota laittomien piristeiden käyttäjät ovat aiemmin Suomessa suosineet, aiheuttaa useita samoja vaikutuksia, mutta ne kestävät useita tunteja.

Pitkään jatkuvassa käytössä kumpikin stimulantti voi aiheuttaa muun muassa ahdistusta, masennusta, vainoharhoja ja aliravitsemusta.

Amfetamiini on paljon kokaiinia halvempaa. Yhden kokaiinigramman hinnalla saa katukaupassa viisi grammaa amfetamiinia.

Rikostarkastaja Kimmo Sainion mukaan kuitenkin juuri lyhytkestoisuus tekee kokaiinista houkuttelevan bilehuumeen.

Juhlahumun haihduttua myös aineen vaikutukset lakkaavat.

Houkuttelevuutta lisää myös aineeseen liitetty glamour, jonka niin poliisi kuin myös Pepsipete ja Kuuritari tunnistavat: kun amfetamiini liitetään ongelmakäyttäjiin, kokaiini yhdistetään menestyjiin.

Kokaiinin salakuljetusreittien suuruusluokkaa ja reittejä vuonna 2020. Lähde: Euroopan unionin huumeseurantakeskus ja Europol. Video: Stina Tuominen/Yle

Poliisi: kokaiinia tuodaan nyt suoraan Suomeen

Aivan viime vuosiin saakka valtaosa kokaiinista kulki Etelä-Amerikasta Suomeen lähinnä Espanjan, Alankomaiden ja Belgian konttisatamien kautta.

Nyt poliisilla on esitutkinnassa epäiltyjä huumausainerikosvyyhtejä, joissa kokaiinia on tuotu Suomeen suoraan Etelä-Amerikasta.

– Koska suomalainen kokaiinimarkkina on kasvanut, suora tuonti on kannattavaa, rikostarkastaja Kimmo Sainio sanoo.

Sainion mukaan kansainväliset organisaatiot lähettävät omat henkilönsä vastaanottamaan, varastoimaan ja levittämään kokaiinia Suomessa. Kun työt on tehty, he katoavat maasta. Siksi rikostutkinta on vaikeaa.

Koska logistiikassa on vähemmän väliportaita, ainetta tulee maahan aiempaa puhtaampana. Lähellä maahantuontia kokaiini voi Sainion mukaan olla lähes sataprosenttista.

Kuuritari ei kerro Ylelle, mistä ja mihin hintaan hän hankkii myymänsä kokaiinin. Hän kuitenkin sanoo, että vahvemmasta kokaiinista hän saa entistä paremman katteen.

– Voin tehdä sadasta grammasta puhdasta [kokaiinia] kaksisataa grammaa myyntiin. Siinä jää valtavasti profittia omaan taskuun.

Kuuritarin hinnoilla kahdestasadasta grammasta saisi katukaupassa 30 000 euroa.

Piirros: Kontti, missä on ovet auki. sisällä näkyy laatikoita päällekkäin. Yksi laatikoista on punainen. Kaksi nuolta, toinen osittaa sisään ja toinen ulos.Piirros: Kontti, missä on ovet auki. sisällä näkyy laatikoita päällekkäin. Yksi laatikoista on punainen. Kaksi nuolta, toinen osittaa sisään ja toinen ulos.Piirros: Kontti, missä on ovet auki. Sisällä näkyy laatikoita päällekkäin. Yksi laatikoista on punainen. Henkilö seisoo kontin edessä. Piirros: Kaksi konttia vierekkäin. vasemman puoleisessa kontissa ovat ovet kiinni. Siitä lähtee nuoli oikeanpuoleiseen konttiin, jossa on ovi auki. Sieltä näkyy punainen laatikko. Kontin kyljessä on EU-lippu.Piirros: Kontti, jossa ovat ovet kiinni. Kontin kyljessä on EU-lippu. Henkilö seisoo kontin vieressä ja näyttää OK merkkiä.Piirros: Kontti, jonka ilmastointirakenteisiin on piilotettu punainen laatikko. Nuoli osoittaa laatikkoa.

Seuraavassa esitellään erilaisia tapoja, miten huumeita salakuljetetaan satamissa. Tiedot ovat Euroopan unionin huumeseurantakeskukselta ja Europolilta. Kuvitus: Stina Tuominen/Yle

Vaihtoehto 1: Kokaiini lastataan konttiin laillisia tuotteita sisältävän tavaran sekaan. Lähtö- ja vastaanottosatamassa on työntekijöitä, jotka ovat mukana juonessa.

Vaihtoehto 2: Satamassa on tyhjä kontti, jossa odottaa salakuljettaja. Hän saa kännykkäänsä tiedon, missä saapuvassa kontissa huumeet ovat. Ne lastataan tyhjään konttiin, joka viedään ulos satamasta.

Vaihtoehto 3: Kokaiini sijoitetaan sellaiseen paikkaan kontissa, että siihen on helppo päästä käsiksi. Ennen kuin konttia ryhdytään tarkastamaan EU-alueen satamassa, juonessa mukana olevat satamatyöntekijät siirtävät huumeet vaivihkaa sellaiseen konttiin, joka on jo tarkastettu. Vaatii yhteistyökumppanin, joka ottaa huumeet tarkastettuun konttiinsa.

Vaihtoehto 4: Huumeet salakuljetetaan laillisten tuotteiden seassa päätepisteeseensä erittäin hyvin piilotettuna.

Vaihtoehto 5: Huumeet piilotetaan kontin rakenteisiin, esimerkiksi ilmastointikoneistoon.

Somediilerit rahoittavat käyttöään myymällä

Enää ei tarvitse henkilökohtaisia yhteyksiä huumemailmaan, jos kokaiinia haluaa ostaa tai myydä. Vähittäiskauppa on viime vuosina siirtynyt aiempaa enemmän nettiin.

Yksityisyydestään tarkat diilerit käyttävät markkinoinnissaan Tor-verkon, Wickrin ja Signalin salattuja kauppapaikkoja, mutta monet ilmoittelevat tuotteistaan myös Instagramissa ja Snapchatissa.

Rikostarkastaja Kimmo Sainion mukaan poliisi seuraa verkon kauppapaikkoja, ja pyrkii tunnistamaan suurimmat toimijat. Sillä ei juuri ole intressiä jahdata grammakauppiaita.

Sainio kuvailee tavanomaista pimeän verkon ja somen vähittäiskauppiasta 20–30-vuotiaaksi mieheksi, jolla on hyvät tietotekniset valmiudet ja pitkä huumausaineiden käyttöhistoria.

– Toiminnan motiivina on tavallisesti oman käytön ja elämän rahoittaminen.

Pepsipete vastaa samaan tapaan, kun tältä kysytään, miten hän päätyi alalle.

– Ihmiset toimivat asioiden välittäjinä vain yhdestä syystä ja se on raha. Suomessa et päädy tekemään mitään laitonta, jos et itse halua tai ole päihderiippuvainen.

Pepsipete ei itse näe kokaiinidiilerinä toimimisessa mitään ongelmallista.

– Kunhan tietää, mitä toimittaa, ja on siitä rehellinen, asiassa ei ole mitään väärää. Aikuinen ihminen päättää itse, mitä kehoonsa laittaa.