Hyppää sisältöön

Some täyttyi kahvihävikkivinkeistä – kahvinporot kasvonaamioon, pannunpohjat ruuanlaittoon

Suomalaiset juovat kahvia keskimäärin kolme kupillista joka päivä. Monet keittävät sitä aivan liikaa, ja kahvia päätyy suuret määrät viemäriin.

Kahvia voi pakastaa. Sitä voi säästää välipalajuomiin, tai sitä voi myöhemmin vaikka mikrottaa. Katso videosta vinkit.
Greta Virranniemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Kahvinjämät sopivat kukkapenkin mullaksi, ruuanlaittoon tai vaikka kasvojen kuorintaan. Tällaisia vinkkejä antavat lukijat, jotka innostuivat pohtimaan keinoja hävikin vähentämiseen Yle Jyväskylän Facebook-sivulla.

– Ruokahävikin vähentämisessä on vain mielikuvitus rajana. Ihmiset ovat nostaneet hyviä ideoita esiin, toteaa Keski-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten toiminnanjohtaja Eeva-Liisa Kivimäki.

Suomessa juodaan kahvia enemmän kuin missään muussa maassa. Keskimäärin suomalaiset nauttivat kahvia kolme kupillista päivässä.

Moni keittää kahvia aivan liikaa, selviää Kuluttajaliiton tuoreesta kyselytutkimuksesta. Jos kaataa kupin päivässä viemäriin, heittää vuositasolla kuusi kahvipaketillista hukkaan.

Kahvi on nyt tutkimuksen mukaan kiilannut hävikkiykköseksi hedelmien ja vihannesten edelle.

Samaan aikaan kahvin hinta on nousussa ja ympäristöasiatkin puhuttavat.

Kokosimme viisi kommentoijien hävikinvähennysvinkkiä.

1. Käytä ylijäämä ruuanlaitossa tai leivonnassa

Kahvipannun pohjalle jäävät rippeet sopivat ruuanlaittoon. Ne käyvät erään keskustelijan mukaan vaikkapa kastikkeisiin esimerkiksi poronkäristyksen tai sieniruokien kaveriksi.

– Kahvi antaa ruokaan hyvin kiiltoa ja väriä. Monet käyttävät sitä liharuuissa juuri sen vuoksi, Eeva-Liisa Kivimäki sanoo.

Toiset käyttävät ylijäämät leivonnassa. Niin tekee myös Kivimäki, jonka mielestä kahvi antaa mukavasti makua esimerkiksi suklaaleivonnaisiin.

Maa- ja kotitalousnaiset on jakanut kahvikiisselin ohjetta. Siihen voi upottaa myös vaikkapa jääkapista löytyvät kermanloput.

Kahvinloput sopivat myös pirtelöihin ja smoothieihin jäätelön tai rahkan kaveriksi. Eräs keskustelija sekottaa ne jogurttiin tai blenderissä banaanin kaveriksi.

– Kaikki eivät tykkää kahvin mausta. Varsinkin lapset saattavat vierastaa sitä, Kivimäki huomauttaa.

2. Tee jääkahvia tai kahvijääpaloja

Moni säilöö ylimääräiset kahvit jääkaappiin ja juo ne myöhemmin maidon tai kauramaidon kera jääkahvina. Juomaa voi makeuttaa vaikkapa siirapeilla. Kivimäki vinkkaa, että mukaan voi lisätä kermaa tai kermavaahtoa.

Toiset pakastavat kahvin.

– Kuumina kesäpäivinä tuntuu, että kahvinystäviä koetellaan oikein kunnolla. Kuuma kahvi ei välttämättä maistu, ja kylmäuutetun kahvin valmistukseen menee liian pitkä aika, kommentoi eräs keskustelija.

Hän vinkkaa, että jämistä voi valmistaa kahvijääpaloja. Niitä voi heittää vaikkapa kuuman maidon tai kaakaon sekaan tai niillä voi viilentää drinkkejä ja liköörejä.

Valmiit kahvijääpalat säilyvät kommentoijan mukaan pakastimessa parhaiten, kun ne siirtää muotista pussiin, jonka sulkee tiiviisti. Silloin pakastimen maut eivät tartu niihin.

3. Kastele kukkia ylijäämäkahvilla tai heitä porot puutarhaan

Useat keskustelijat kastelevat kukkiaan ylijäämäkahvilla tai heittävät porot puutarhaan tai kukkapenkkiin.

– Edesmenneen äitini kukat rehottivat, kun hän aina kaatoi ylijäämäkahvit purkkeihin, kommentoi eräs keskustelija.

Toinen keskustelija kompostoi porot syksyisin ja talvisin. Kevättalvella hän kuivaa ne ja keväällä ripottelee porkkanavakojen päälle torjumaan tuhoja aiheuttavia hyönteisiä.

– Kaiken voi laittaa puutarhaan. Siitä ei ole ainakaan haittaa. Kahvi sisältää pikkuisen ravinteitakin, joten ne kannattaa hyödyntää mieluummin siellä kuin laittaa kaatopaikalle tai kaataa viemäriin, sanoo Keski-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten puutarha-asiantuntija Riitta Peräinen.

Poroja voi hänen mukaansa laittaa kukkapenkkiin juurten päälle sellaisenaan tai muuttaa ne ensin kompostissa mullaksi.

Porot ovat lievästi happamia. Sen vuoksi erityisesti alppiruusut ja muut happamassa maassa viihtyvät kasvit tykkäävät niistä. Niitä voi kuitenkin Peräisen mukaan laittaa huoletta mihin tahansa puutarhassa.

– Happamuus voi myös torjua hyönteisiä, mutta minulla ei ole siitä kokemusta tai tutkittua tietoa, hän lisää.

4. Keitä kahvia automaatilla tai valmista sitä poroista

Osa keskustelijoista on muuttanut kahvinkeittotapojaan.

Jotkut keittävät kahvia automaatilla kupin kerrallaan, toiset ovat siirtyneet pikakahveihin.

– Minusta automaatit ovat käteviä siinä mielessä, että tulee juuri se määrä, mitä tarvitsee. Ne antavat myös makuvaihtelua, Eeva-Liisa Kivimäki sanoo.

Monet kertovat myös, että keittävät entistä pienempiä määriä kahvia.

5. Tee kahvinporoista kasvonaamio

Yle Jyväskylän Facebook-kommenteissa nousee esiin myös kahvin käyttö kauneudenhoidossa.

Yksi käyttää kahvia hiuksiinsa, toinen tekee poroista kasvomaskeja tai hyödyntää niitä muuten kasvojen kuorinnassa.

– Kahvi on hieman hapanta, joten se voi muuttaa ihon pintaa. En tiedä, onko tätä tutkittu tieteellisesti, Kivimäki sanoo.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 21.9. kello 23 saakka.

Lue lisää:

Suosittelemme