Hyppää sisältöön

Mystinen tulipalojen kierre riivaa, jo 15 autiotaloa palanut Tampereen lähialueilla – kysyimme asiantuntijalta, mikä saa ihmisen polttamaan taloja

Poliisi epäilee Pirkanmaalla viime viikkojen aikana tapahtuneita lukuisia tulipaloja tahallaan sytytetyiksi.

Kangasalla paloi tyhjillään oleva talo sunnuntai-iltana. Video: Jani Aarnio / Yle

Elo-syyskuussa Pirkanmaalla on palanut 15 autiotaloa. Poliisi epäilee paloja tahallaan sytytetyiksi, mutta vaikenee vielä tarkemmista tiedoista tutkinnan ollessa kesken.

Kysyimme HUS Psykiatrian Hyvinkään alueen linjajohtaja Annika Thomsonilta, mitkä asiat saavat ihmisen sytyttämään rakennuksia tuleen. Thomson on tehnyt väitöskirjan (siirryt toiseen palveluun), joka käsittelee mielentilatutkimukseen lähetettyjä miespuolisia tuhopolttajia.

Eri puolilla Pirkanmaata on palanut elo-syyskuun aikana useita autioita rakennuksia. Osa on tuhoutunut kokonaan, mutta osa on saatu pelastettua osittain. Kuva: Sanni Isomäki / Yle

Pyromaniaa, kostoja ja hätähuutoja

Tulipalojen sytyttämisen taustalla voi olla useita motiiveja.

Harvinainen, mutta mahdollinen syy on pyromania, joka on psyykkinen sairaus. Pyromaani saa mielihyvän tai helpotuksen tunteen tulta sytyttäessä tai tarkkaillessa. Pyromaani voi myös nauttia teon saamasta huomiosta, kuten siitä, että palokunta saapuu paikalle.

– Pyromaani ja tuhopolttaja on syytä erottaa toisistaan. Suurimmalla osalla on jokin muu syy tulipalojen sytyttämiseen kuin pyromania, Annika Thomson kertoo.

Tyypillisempiä syitä ovat ongelmat mielenterveyden kanssa, kuten psyykkinen pahoinvointi, mieliala- ja persoonallisuushäiriöt tai psykoosisairaudet. Taustalla on usein myös päihdeongelmia, johon toisinaan liittyy impulsiiviset teot.

Näissä tapauksissa kyseessä voi olla avunhuuto.

– Joillakin tuhopolttajilla on impulssikontrollin häiriö. Se altistaa impulsiivisiin tekoihin, kuten palojen sytyttelyyn seurauksia ajattelematta.

Toisinaan motiivina on kosto.

– Tuhopolttaja voi haluta kostaa jollekin tietylle ihmisille, esimerkiksi sytyttämällä tämän omaisuutta tuleen.

Kyse voi olla myös kostosta yleisemmällä tasolla. Jos ihmisellä on ollut elämässä vastoinkäymisiä, hän voi olla vihainen koko yhteiskunnalle.

– Esimerkiksi työttömäksi jääminen voi olla laukaiseva tekijä. Se voi olla viimeinen pisara, jolloin ihminen kostaa ikään kuin kaikille sytyttämällä näyttävän tulipalon.

Joissain tapauksissa kyse on jonkin toisen rikoksen peittelystä.

Tulipalot voivat yllyttää myös muita

Tyypillinen tulipalojen sytyttäjä on nuori mies.

Annika Thomsonin mukaan syy siihen, miksi selvä enemmistö tuhopolttajista on miehiä, johtunee siitä, että niin sanottu antisosiaalinen elämäntapa on miehillä yleisempää kuin naisilla.

– Emme toki tiedä välttämättä koko totuutta tässä asiassa, sillä nämä tiedot perustuvat siihen, ketkä ovat jääneet kiinni.

Kangasalla palaneesta talosta jäljelle jäivät pelkät rauniot. Kuva: © Jani Aarnio / Yle

Poliisi on vielä vaitonainen siitä, onko heillä epäiltyä tekijää ja tekijöitä Pirkanmaan paloista. Thomsonin mukaan toisinaan tuhopolttajat voivat inspiroitua kuullessaan jonkun muun sytyttäneen paloja, mikä voi madaltaa kynnystä tehdä sama myös itse.

– Kyse on näissä tapauksissa henkilöistä, jotka ovat ajatelleet palon syttymistä aikaisemminkin. En sanoisi, että yksittäiset tulipalot johtaisivat tulipalojen sarjaan, mutta on havaittavissa että yhden henkilön sytyttämät palot voivat toimia muille yllykkeenä.

Pirkanmaalla sytytetyt palot ovat kohdistuneet autiotaloihin ja tyhjillään oleviin liikekiinteistöihin. Annika Thomson ei ole törmännyt tapauksiin, joissa tulipalojen sytyttäminen olisi kohdistunut ensin autioihin rakennuksiin, jonka jälkeen olisi siirrytty sellaisiin, joissa on ihmisiä.

– Usein on niin, että ihminen sytyttää ensin esimerkiksi roskiksia tai pienempiä rakennuksia ja sen jälkeen siirrytään isompiin kohteisiin.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta keskiviikkoon kello 23:een saakka!

Lue myös:

Mystiset autiotalojen palot jatkuivat viikonloppuna – nyt Sastamalassa ja Kangasalla

Tyhjillään olevassa päiväkodissa tulipalo Hervannassa – palon syttymiseen ei löytynyt luonnollista syytä

Pirkanmaalla on palanut 12 autiotaloa – kaikkia paloja epäillään tahallaan sytytetyksi

Suosittelemme sinulle