Hyppää sisältöön

Lasiseinät ja ikkunat tappavat Suomessa yli miljoona lintua vuodessa - näin estät ja autat

Monet linnut vain pökertyvät törmätessään ikkunaan. Tässä yksinkertaiset ohjeet törmaysten estämiseen ja loukkaantuneen siivekkään auttamiseen.

Ikkunaan törmännyt lintu on surullinen näky. Kuva: Yle/Juha Laaksonen

1. Kuvioi lasi

Lintu ei tunnista peilaavaa lasia esteeksi, vaan ilmatilansa jatkumoksi. Siksi se ei osaa varoa.

Useimmiten uhreiksi joutuvat peippolinnut, käpytikat, pöllöt ja jopa varpushaukat.

Parhaiten tämän voi estää verhoilla tai ikkunan kuvioilla. Yksi konsti on leikata paperista haukanmuotoisia kuvioita ja liimata niitä lasin sisäpuolelle. Tehokkainta on varjostaa heijastavaa lasipintaa kuvioinneilla ja verhoilla.

Jos pihalla on pihlajapuita, kannattaa lasit ehdottomasti merkitä, sillä pihlajan marjoja syövä tilhi panikoi herkästi ja törmää pakoreaktion vallassa helposti lähimpään esteeseen. Kännissä tilhi ei käyneistä marjoista ole, sillä sen maksa on suhteessa neljä kertaa suurempi kuin ihmisellä ja polttaa alkoholia tehokkaasti.

Lintujen ruokintapaikka kannattaa sijoittaa lähelle ikkunaa. Kuva: Yle / Asko Hauta-Aho

2. Ruokinta lähelle ikkunoita

Jos harrastaa lintujen ruokintaa, kannattaa ruokapaikka sijoittaa metrin tai kahden päähän isoista ikkunoista.

Ruokinnalta lähtevä lintu ei tuolla matkalla ehdi kiihdyttää kovaan lentovauhtiin ja mahdollinen törmäys korkeintaan pökerryttää linnun.

3. Tutki ja hoida

Ikkunan alta löytynyt elottoman oloinen lintu kannattaa ensimmäiseksi tutkia. Jos siipi ei ole poikki eikä niska katki, lintu saattaa olla vain pökertynyt.

Silloin se kannattaa laittaa paperipussiin tai laatikkoon pimeään rauhoittumaan. Tunnin-parin päästä suojatilasta alkaa kuulua rapinaa ja linnun voi päästää jatkamaan matkaansa.

Eläinhoitolat auttavat myös loukkaantuneita lintuja Kuva: Kiira Ikävalko / Yle

Jos lintu on loukkaantunut pahasti, se pitää saada hoitoon lintu- tai eläinhoitolaan, jossa ammattilainen arvioi linnun elinkelpoisen tulevaisuuden. Ruokkimista ei kannata yrittää, sillä loukkaantunut lintu on shokissa ja silloin se ei syö mitään.

Jos lintu on kuollut, sen voi viedä vaikka eläinmuseoon tai yksityisten henkilöiden nahkakokoelmiin. Jos kuolleena löytyneellä linnulla on jalassaan rengas, renkaan tiedot on hyvä lähettää Luonnontieteellisen keskusmuseon rengastustoimistoon (siirryt toiseen palveluun).

Pienet kuolleet linnut hoitaa luonto.

Katso Puoli seitsemän Juhat luonnossa tv-juttu tästä.

Juttua päivitetty 3.10. klo 13.45: Juttuun täydennetty tieto, että tehokkain keino törmäysten torjumiseen on heijastavan lasipinnan kuviointi. Lisätty myös tieto siitä, mitä tehdä jos löytää kuolleen rengastetun linnun.

Lue lisää:

Uusi rakennustrendi lisää lintujen ikkunatörmäyksiä – Arkkitehti: “Suunnittelemme lasit puhtaasti taiteellisen näkemyksen mukaan”

Suosittelemme sinulle