Hyppää sisältöön

Iltavirkut sairastuvat muita herkemmin sydänsairauksiin ja diabetekseen, kertoo tuore tutkimus

Iltavirkut olivat myös vähemmän aktiivisia kuin muut ja heidän kuntonsa oli heikompi.

Ihmisiä ylittämässä katua illalla.
Iltavirkut ihmiset ovat yleensä virkeimmillään myöhään illalla ja menevät mieluiten nukkumaan vasta aamuyöllä. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Laura Kangas

Iltavirkuilla on muita suurempi riski sairastua kakkostyypin diabetekseen ja sydänsairauksiin, kertoo syyskuussa Experimental Physiology -lehdessä julkaistu yhdysvaltalaistutkimus (siirryt toiseen palveluun).

Iltavirkut ovat ihmisiä, joiden unirytmi on myöhäisempi kuin ihmisillä keskimäärin: he ovat virkeimmillään illalla, väsyvät myöhään ja nukkuvat mielellään myöhään aamuisin.

Tutkimuksessa 51 diabetesta tai sydänsairauksia sairastavaa aikuista luokiteltiin aamu- ja iltavirkkujen ryhmiin, heille annettiin tarkka ruokavalio ja heidän aktiivisuuttaan tarkkailtiin viikon ajan.

Tutkimuksessa selvisi, että iltavirkut olivat vähemmän aktiivisia, heidän aerobinen kuntonsa oli heikompi ja he kuluttivat muita vähemmän rasvaa sekä levossa että liikkuessa.

Tutkimuksessa huomattiin myös, että iltaihmisillä oli heikentynyt insuliiniherkkyys. Insuliiniherkkyys tarkoittaa sitä, kuinka hyvin lihakset, maksa ja rasvakudos pystyvät ottamaan vastaan glukoosia verenkierrosta aterian jälkeen. Jos insuliiniherkkyys heikkenee, keho tarvitsee entistä enemmän insuliinia, mikä voi ajan myötä johtaa diabetekseen.

Terveystoimittaja Leeni Peltonen ja aivotutkija Minna Huotilainen kertoivat Ylen aamussa tammikuussa, millaisia harhakäsityksiä ihmisillä on nukkumisesta.

Iltavirkuilla useita terveysriskejä

Tutkimuksen tulokset ovat linjassa aikaisempien unirytmitutkimusten kanssa. Aiemmat tutkimukset ovat kertoneet muun muassa, että iltavirkuilla on muita enemmän psyykkisiä ja fyysisiä sairauksia, he liikkuvat muita vähemmän ja tupakoivat muita useammin. Iltavirkkuus lisää myös riskiä ennenaikaiseen työkyvyttömyyseläkkeeseen.

Tutkimusryhmän johtaja, apulaisprofessori Steven Malin toteaa CNN:lle (siirryt toiseen palveluun), että ilmiön taustalla voi olla yhteiskunnallinen ongelma – iltavirkut ihmiset "pakotetaan" elämään aamuvirkkujen vuorokausirytmissä, mikä lisää heidän terveysriskejään.

Vaikuttaako unirytmisi terveyteesi? Voit keskustella aiheesta 22.9. kello 23 saakka. Voit osallistua keskusteluun kirjautumalla Yle-tunnuksella.

Lue myös:

Yhdysvaltalaistutkimus: Liian lyhyet unet tekevät ihmisestä itsekkäämmän ja epäsosiaalisemman

Jo kolme ilta- tai yövuoroa kuussa voi johtaa jatkuvaan väsymykseen vapaallakin – joka viides vuorotyötä tekevä kärsii työn aiheuttamasta unihäiriöstä

Näillä aivotutkijan vinkeillä voi saada paremmin unen päästä kiinni: illan oma soittolista ja villasukat jalkaan tunti ennen nukkumaanmenoa

Suvi Saarni, 23, on huono nukkuja: "Turhauttaa, että usein syytä ei ole" – tietokirjailija kertoo, miten unettomuudelle voi laittaa hanttiin

Suosittelemme sinulle