Hyppää sisältöön

Iranilaiset huutavat nyt kuolemaa diktaattorille, kun maan siveyspoliisi tappoi 22-vuotiaan naisen – lue tästä, mistä uutisessa on kyse

Iranissa osoitetaan mieltä hallintoa vastaan. Mielenosoitukset puhkesivat, kun 22-vuotias Mahsa Amini kuoli siveyspoliisin pahoinpitelyn vuoksi. Poliisi kiistää väkivallan. Kaduilla huudetaan kuitenkin kuolemaa diktaattorille.

Iranissa puhjenneisiin mielenosoituksiin on osallistnut tuhansia ihmisiä useissa eri kaupungeissa. Erityisesti väkeä on ollut kaduilla kurdialueella.
Sampo Vaarakallio
Avaa Yle-sovelluksessa

Tuhansia ihmisiä on osallistunut mielenosoituksiin eri puolilla Irania. Niitä on ollut erityisesti maan kurdialueella. Surmansa saanut Mahsa Amini oli kurdi. Iranin kurdien ja maan hallituksen välit ovat entuudestaan jännitteiset.

1. Mitä Iranissa on tapahtunut?

Ihmiset osoittavat mieltään Iranin hallintoa vastaan. Raivo kohdistuu siveyspoliisiin. 22-vuotias kurdinainen Mahsa Amini kuoli poliisin kovakouraisessa kohtelussa. Siveyspoliisi pidätti Mahsa Aminin, koska tämä ei ollut sen mielestä pukeutunut riittävän siveellisesti.

Mielenosoituksia on ympäri Irania, erityisesti maan kurdialueella ja pääkaupungissa Teheranissa. Katumielenosoituksissa kurdialueilla on kuollut useita ihmisiä.

Laajat mielenosoitukset eivät ole yleisiä Iranissa, sillä maan islamilainen hallinto on hyvin autoritaarinen.

2. Miksi nainen kuoli?

Poliisi otti Mahsa Aminin kiinni viime tiistaina metroasemalla Teheranissa. Poliisit pahoinpitelivät häntä poliisiautossa matkalla pidätyskeskukseen.

Hänet vietiin myöhemmin sairaalaan, mutta hän menehtyi saamiinsa vammoihin viime perjantaina. Hän ennätti olla sairaalassa kolme päivää koomassa.

3. Miksi iranilaiset ovat lähteneet kaduille?

Ihmisiä raivostuttaa erityisesti siveyspoliisin kovakouraiset otteet. Iso osa mielenosoituksista on kurdialueella, sillä Mahsa Amini oli taustaltaan kurdi.

Mahsa Aminin kurditausta on mielenosoitusten ryöpsähtämisessä keskeinen, sillä Iranin hallinnon ja kurdien suhteet ovat jännitteiset. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Iranin hallinto alistaa maan kurdivähemmistöä. Iranin hallitus kiistää sen.

Jännitteet johtuvat osittain siitä, että kurdit ovat enemmistöltään sunnimuslimeja. Valtaosa iranilaisista on shiioja.

4. Miten Iranin poliisi kommentoi asiaa?

Poliisi kiistää pahoinpidelleensä. Sen mukaan Mahsa Amini oli fyysisesti heikossa kunnossa ja kuoli “sydänkohtaukseen”. Perheen mukaan Mahsa Aminilla ei ollut mitään terveysongelmia.

Poliisi on näyttänyt valvontanauhaa, jossa Mahsa Amini laittaa kädet kasvoilleen ja lyhistyy lattialle. Mahsa Aminin isän mukaan poliisin video on leikelty. Hänen mukaansa tyttären jaloissa oli ruhjeita.

Poliisi väittää, että Mahsa Amini sai “äkillisen sydänkohtauksen” kun hän odotti muiden naisten kanssa menoa “kurinpalautukseen”.

Mielenosoittajat pitelevät kuolleen Mahsa Aminin kuvaa.
Kuolleen Mahsa Aminin kuvaa pidettiin esillä mielenosoituksessa Istanbulissa Turkissa 20. syyskuuta. Kuva: Ozan Kose / AFP

5. Miksi taas tuli kiistaa vaatetuksesta?

Siveyspoliisi on tiukentanut naisten pukeutumisen tarkkailua. Hiusten tulee olla huivin peitossa ja kaavun tulee peittää käsivarret ja sääret.

Iranissa on kesästä lähtien pidätetty useita naisia pukeutumissääntöjen rikkomisesta. Mielenosoituksissa on siksi poltettu myös huiveja.

Tiukentunut suhtautuminen pukukoodiin on jatkoa sille, että Ebrahim Raisi nousi Iranin presidentiksi vuosi sitten. Hän on uskonnollisilta kannoiltaan edeltäjäänsä Hassan Rouhania vanhoillisempi.

6. Mitä seurauksia mielenosoituksilla voi olla?

Laajat mielenosoitukset eivät ole jokapäiväisiä Iranissa. Jo se, että ihmiset uskaltautuvat kadulle vastustamaan hallitusta, on merkityksellistä.

Laajemmat mielenilmaukset ovat aiemmin johtuneet köyhyydestä ja elinkustannusten noususta. Ne ovat hiukan säikäyttäneet hallintoa, mutta eivät ole johtaneet suuriin muutoksiin.

Näissäkin mielenosoituksissa huudetaan “kuolema diktaattorille”. Se on viittaus uskonnolliseen johtajaan ajatolla Ali Khameneihin, joka on maan todellinen vallanpitäjä.

Tällä kertaa mielenosoitusten pontimena ovat moraalisäännökset ja kurdikysymys. Hallinto tuskin horjuu tälläkään kertaa.

Voit keskustella aiheesta 22.9. klo 23 asti.

Suosittelemme