Hyppää sisältöön

Neljän pojan äiti pohtisi jopa kotisynnytystä, jos kotikaupungin synnytysosasto suljettaisiin – Lohjan kohtalo herättää pelkoa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ensi vuoden rahoituksessa on 90 miljoonan euron aukko. Sen tilkitsemiseksi väläytetty Lohjan synnytysosaston lakkauttaminen herättää laajaa vastarintaa.

Lohjalaisen Leena Hytin kaikki pojat ovat syntyneet niin vauhdikkaasti, että Hytti ei usko ehtivänsä yhtään kauempana sijaitsevaan sairaalaan synnyttämään.
Paula Tiainen

Lohjalaisen omakotitalon pihalla temmeltää kolme poikaa. Sisällä olohuoneen matolla pötköttelee Leena Hytin kuopus, vauhdikkaasti syntynyt Havu.

– Kun pääsin synnytyssaliin ja kätilö alkoi varmuuden vuoksi tarkistamaan tilannetta, sainkin ponnistaa saman tien. Ei siinä kauan ehtinyt vanhentua. Itselleni olisi kyllä aika pelottava asia, jos synnytysosasto olisi yhtään kauempana kuin nyt, Hytti kertoo.

Havu syntyi Lohjan sairaalan synnytysosastolla viime syksynä. Koko veljessarja on rynninyt maailmaan yhtä nopeasti.

Adressissa lähes 6 000 allekirjoitusta

Helsingin ja Uudenmaan erikoissairaanhoitoon ensi vuodeksi osoitettu rahamäärä ei riitä nykytoiminnan pyörittämiseen. Kokonaisbudjetista puuttuu noin 90 miljoonaa euroa.

Sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja Matti Bergendahl on käyttänyt Lohjan sairaalan synnytysosaston lakkauttamista yhtenä esimerkkinä tarvittavien säästöjen mittakaavasta esimerkiksi Helsingin Sanomissa (siirryt toiseen palveluun). Tämä on herättänyt huolen osaston tulevaisuudesta.

Synnytysosaston jatkoa ovat ehättäneet puolustamaan muiden muassa tammisaarelainen tasa-arvoministeri Thomas Blomqvist (r.), Kätilöliitto, HUSin eri toimielinten jäsenet läntiseltä Uudeltamaalta, useat yhdistykset ja Mannerheimin lastensuojeluliiton paikallisosastot.

Lohjan synnytysosaston jatkoa vaativaan adressiinkin (siirryt toiseen palveluun) on kertynyt viikossa lähes 6 000 allekirjoitusta.

HUSin hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2009 vuoteen 2021 toiminut Ulla-Marja Urho on tehnyt säästöjen mittakaavasta kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle. Hän luonnehtii säästöjen mittakaavaa Ylelle "törkeäksi" ja pitää koko budjettiluonnosta perustuslain vastaisena.

Some siivitti vauvaennätykseen

Lohjan sairaalan synnytysosastolla on osattu pelätä pahinta jo pitkään. Siksi osasto on houkutellut synnyttäjiä muun muassa some-näkyvyydellä, mikä onkin tuottanut tulosta.

Lohjan sairaalassa syntyi viime vuonna enemmän vauvoja kuin koskaan aikaisemmin, 1 400.

Myös somevaikuttajat ovat osaltaan lisänneet osaston tunnettuutta.

Esimerkiksi YouTubessa Kaksi äitiä -kanavaa pitävien Ella Rostin ja Susanna Silvander-Rostin kuopus syntyi Lohjan sairaalassa vajaa vuosi sitten.

– Kyllä se vetää mielen matalaksi sekä henkilökuntaa että omaa napaa ajatellen, jos lapsia tulisi vielä lisää, Susanna Silvander-Rosti kommentoi lakkautusuhkaan viitaten.

Lohjalle on myös ohjattu synnyttäjiä, kun pääkaupunkiseudun muilla osastoilla on ollut täyttä. Uudeltamaalta lähetetään ajoittain synnyttäjiä lisäksi esimerkiksi Kotkaan ja Lahteen.

Synnytysosaston lakkauttaminen tuottaisi Lohjan sairaanhoitoalueen johtajan Ville Pursiaisen mukaan noin 3,5 miljoonan euron vuosisäästön. Hän kuitenkin korostaa, että mitään päätöstä tai edes päätösehdotusta asiasta ei ole tehty.

– Tulevaa en halua lähteä spekuloimaan, koska asiat ovat valmistelussa ja päätetään myöhemmin. Tilanne on toki haastava, varsinkin kun aikataulu on nopea, eli erilaisia vaihtoehtoja pitäisi pystyä toteuttamaan pikaisesti.

Mieluummin kotona kuin tien päällä

Lohjalainen Leena Hytti olisi valmis pohtimaan jopa kotisynnytystä, jos lapsia tulisi vielä lisää eikä synnytysosastoa olisi lähiseudulla.

– En uskaltaisi jättää sen varaan, että lähtisin matkustamaan jonnekin, kun synnytys alkaa. Tuntuisi jopa turvallisemmalta jäädä kotiin ja asennoitua siihen, että synnytän täällä, hän miettii.

Leena Hytin pojista kaksi vanhinta on syntynyt Helsingin Kätilöopistolla ja kaksi nuorinta Lohjalla. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä oli vielä vuonna 2009 yhteensä seitsemän synnytysosastoa. Tammisaaresta synnytykset lopetettiin vuonna 2010 ja Porvoosta vuoden 2017 alusta.

Helsingin Kätilöopisto suljettiin sisäilmaongelmien vuoksi niin ikään vuonna 2017.

Tällä hetkellä alueella voi synnyttää kaikkiaan neljässä sairaalassa: Lohjalla, Hyvinkäällä, Espoossa ja Helsingin Naistenklinikalla.

Budjetti lyödään lukkoon joulukuussa

HUSin yhtymähallitus käsittelee ensi vuoden budjettia useassa kokouksessa loppuvuoden aikana, ensimmäisen kerran tulevana maanantaina. Lopullinen budjetti lyödään lukkoon joulukuun yhtymäkokouksessa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon rahan- ja vastuunjako muuttuu vuodenvaihteessa toteutuvan sote-uudistuksen myötä. Hyvinvointialueet ja Helsinki saavat jatkossa rahoituksen valtiolta. HUS taas saa valtaosan rahoituksestaan Uudenmaan hyvinvointialueilta ja Helsingiltä.

HUS-yhtymä vastaa erikoissairaanhoidosta, kuten synnytyksistä, koko Uudellamaalla myös vuodenvaihteen jälkeen.

HUSin toimitusjohtaja tai synnytystoiminnasta vastaavat ylilääkärit eivät vastanneet Ylen haastattelupyyntöihin.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta perjantaihin 23. syyskuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

Jennikalla oli niin kova kiire maailmaan, ettei äiti ehtinyt sairaalaan – kenttäkätilö toi turvallisuudentunnetta tien päälle

Jo kymmenet vauvat syntyvät tien päällä – tässäkö ratkaisu? Kun hätä on suurin, kätilö Paula Malinen nappaa laukun mukaansa ja rientää perheen avuksi

Pia Wilsonin, 34, synnytystoivelistaan kuuluu amme, doula, jakkara ja sähköimpulsseja – toiveet kertovat synnytyskulttuurin murroksesta

"Nyt ollaan romuttamassa maailman turvallisinta synnytyskulttuuria"

Suosittelemme sinulle