Hyppää sisältöön

Tampere säästää talvella valaistuksesta ja varautuu sähkökatkoihin – turvallisuus on ykkösasia, vakuuttaa turvallisuusjohtaja Jouni Perttula

Esimerkiksi katujen lämmittämisestä ei tingitä ensimmäisten asioiden joukossa Tampereella.

Tampereella aiotaan nipistää kaupungin ulkovalaistuksesta tulevana talvena. Kuva: Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Tampereen kaupunki on julkaissut listan säästökohteista (siirryt toiseen palveluun) joilla pyritään vähentämään kaupungin energiankulutusta tulevana talvena. Säästökohteiden listalla on myös ulkovalaistus.

Tarkoituksena on tulevana talvena sammuttaa kaupungin ulkovalaistusta noin puoli tuntia aiemmin ja sytyttää vastaavasti noin puoli tuntia myöhemmin.

– Koko ajan pidetään kuitenkin mielessä, että ei lähdetä aiheuttamaan turvattomuutta sillä, että valoja sammutetaan liikaa, sanoo Tampereen kaupungin riskienhallinta- ja turvallisuusjohtaja Jouni Perttula.

Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Pienellä nipistämisellä saadaan kuitenkin jo merkittävää säästöä aikaiseksi. Tosin 60 prosenttia kaupungin kaikista ulkovaloista on jo ledejä ja niiden kulutus on hyvin pientä vanhaan tekniikkaan verrattuna.

Suurempi säästö saadaan aikaan sillä, että puututaan kaupungin kiinteistöjen lämmitykseen ja sähkön käyttöön. Puolentoista asteen lämpötilan pudottamisella ja esimerkiksi lämpimän veden kierron hidastamisella saadaan aikaan merkittävää säästöä.

– Toimenpiteitä lähdettiin miettimään sen kautta, mistä saadaan vaikuttavimmat säästöt aikaisiksi, kertoo Jouni Perttula.

Kaikki energiansäästökohteet eivät ole ykköslistalla

Kaupungilla jaetaan energiansäästökohteita tehokkuuden ja toimivuuden mukaan eri kategorioihin. Esimerkiksi katujen lämmittäminen ei ole ykkösluokan säästökohde.

Siinä joudutaan miettimään säästön lisäksi myös liukkaalla kadulla tapahtuvien liukastumisten riskiä ja sitä kautta negatiivisia vaikutuksia.

Kävelykatujen lämmittämisestä ei heti luovuta energiansäästössä. Kuva: Marjut Suomi / Yle

– Kaupungin toimenpiteiden lisäksi toivotaan, että jokainen yksittäinen kaupunkilainen lähtee mukaan näihin talkoisiin. Toivotaan, että se tuo niin ison vaikutuksen, että energia riittää, sanoo Jouni Perttula.

Jos talvi on kylmä ja Suomi menee kohti sähköpulaa, kaupungin johdossa otetaan kaikkia keinot pohditaan.

Kaupunki varautuu suunnitelmilla sähkön jakelun häiriöihin

Kaupunki varautuu omassa toiminnassaan myös sähkönjakelun erimittaisiin häiriöihin. Jokainen kaupungin palvelualue sekä kaupungin yhtiöt tekevät omat arvionsa siitä, miten niissä toimitaan sähkökatkon aikana.

Sähkökatkot on jaettu keston mukaan lyhyeen 1–3 tunnin katkoon, 3–12 tunnin katkoon ja pahimmassa tapauksessa jopa kaksi vuorokautta kestävään sähkökatkoon.

– Meidän pitää pystyä turvaamaan erityisesti lakisääteiset tehtävät sekä peruspalvelut kaikissa tilanteissa, sanoo Jouni Perttula.

Luonnollisesti pitkään jatkuvan sähkökatkon aikana joissakin toiminnoissa joudutaan laittamaan lappu luukulle, kun sähköä ei ole.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida lauantaihin kello 23:een.

Suosittelemme sinulle