Hyppää sisältöön

Veera Kivistö, 25, on riistavegaani, joka metsästää välillä ruokansa: "Pääpointti on se mitä syö arkena"

Veera Kivistö päätti vähentää lihankulutustaan ja ryhtyi kasvissyöjäksi, joka syö toisinaan riistaa. llmastomielessä lihankulutuksen puolittaminen olisi hyvä tavoite jokaiselle suomalaiselle.

Veera Kivistö, 25, katsoo houkutuskuville tullutta ukkoteertä kiikaritähtäimen ristikon läpi. Kiväärin laukaus kiirii sotkamolaisessa suomaisemassa ja lintu putoaa rättinä männyn juurelle.

Oman ruoan pyytäminen on tunnepitoista ja tunteet nousevat ampumistilanteessakin pintaan.

– Kun pääsee saaliin luo, tulee kiitollisuus ja kunnioitus sitä eläintä kohtaan. Minulla on tapa kiittää luontoäitiä siitä, että soi minulle saaliin ja antoi tilanteen ja mahdollisuuden onnistua, Kivistö Kertoo.

Hän kuvailee itseään riistavegaaniksi: jos hän syö lihaa, se on yksinomaan riistalihaa tai vastuullista kalaa, kuten suomalaista särkeä.

– Pääpaino ruuassa on kasvisruoassa ja vegaaniruoassa, mutta mausteeksi silloin tällöin laitan sitten mieluiten itse pyytämääni riistaa. Iskän pyytämäkin käy.

Riistaliha ei ole automaattisesti ilmastoteko

Veera Kivistö valitsi kasvisruoan 15-vuotiaana, mutta riista pysyi pöydässä isän ja veljen harrastuksen myötä.

Viitisen vuotta sitten ruokavaliosta jäivät pois muun muassa maito ja kananmunat. Keskeinen syy lihansyönnin vähentämiseen on huoli ilmastosta.

Lue myös: Marjo Kämäräinen, 29, haluaa ampua ruokansa, eikä ole ostanut itselleen lihaa vuosiin – "On aina juhlapäivä, kun lihaa on pöydässä"

Siinä, missä moni metsästäjä popsii tauolla nuotiomakkaraa, Veera Kivistö kaivaa repusta soijanakkeja. Kuva: Tanja Heikkonen / Yle

Tietokirjailija, ruuan ympäristövaikutuksiin perehtyneen Mari Koistisen mukaan riistalihaan rajoittuva ruokavalio on ilmaston kannalta selvästi suomalaisten keskimääräisiä ruokailutottumuksia parempi vaihtoehto.

– Suomalaisten ruokavaliosta liha ja maitotuotteet muodostavat 65 prosenttia ilmastovaikutuksesta ja tällaisessa ruokavaliossahan ne on karsittu todella vähiin.

Koistinen muistuttaa kuitenkin, että riistaruokaan siirtyminen ei automaattisesti takaa sitä, että ilmasto voittaisi. Koistinen kertoo, että metsästykseen usein kuuluva autoilu voi nostaa riistalihan hiilijalanjälkeä merkittävästi.

Metsästykseen liittyy Koistisen mukaan myös muita ympäristön kannalta kyseenalaisia piirteitä, kuten riistan ruokinta viljalla.

"Lihankulutuksen puolittaminen olisi hyvä tavoite"

Kivistön valitsema riistavegaanius ei ole mahdollista kaikille. Kaikilla ei ole mahdollisuutta edes yrittää hankkia itse ruokaansa metsästämällä, eikä riistaa yksinkertaisesti edes riittäisi korvaamaan nykyistä lihankulutustamme, ei lähellekään.

Mari Koistinen muistuttaa, että tärkeämpää on miettiä tehotuotetun lihan kulutuksen pienentämistä.

– Tällä hetkellä suomalaiset syövät noin 80 kiloa luullista, eli kypsentämätöntä lihaa vuodessa. Jos siitä haluttaisiin ympäristön kannalta päästä sopivalle tasolle, niin puolittaminen olisi oikein hyvä tavoite.

Yhdestä linnusta riittää syötävää Kivistölle ja hänen miehelleen pariksikin päivää. Kaikkiaan hän laskee syövänsä vuoden aikana lihaa noin kymmenen raakakilon verran, eli kahdeksasosan siitä mitä keskimääräinen suomalainen syö. Kuva: Tanja Heikkonen / Yle

Veera Kivistön mielestä riistavegaanin ruokavalioon saa mahtua myös poikkeuksia.

– Pääpointti ja tärkeintä minusta on se mitä syö arkena. Jos vaikka jouluna syö joulukonvehteja niin kuin minä, ja muuten syö ruokavalion mukaan niin ei tuhoa maailmaa, Kivistö summaa.

Kivistön itsestään käyttämä nimitys riistavegaani on ristiriitainen: vakiintuneen määritelmän mukaan (siirryt toiseen palveluun) vegaani ei syö mitään eläinperäistä.

Lue myös: Mitä tapahtuisi, jos me kaikki alkaisimme vegaaneiksi? Nämä 8 asiaa muuttuisivat Suomessa

Uudet metsästäjät tuovat uutta kulttuuria

Kivistö suoritti metsästyskortin 18-vuotiaana. Nyt, seitsemän vuotta myöhemmin hän on ampunut riistaa hirvestä pienriistaan. Kivistö kertoo elämästään muun muassa Instagram-tilillään.

Sosiaalisessa mediassa Kivistö on saanut palautetta muun muassa monilta samanlaista ruokavaliota noudattavilta.

– Moni on kertonut, että ovat jättäneet tuotetun lihan hyllyyn ja metsästävät ja hankkivat siten lihan mitä syövät.

Useimmin palaute on myönteistä, mutta esimerkiksi lihantuottajilta on tullut myös soraääniä.

Kivistö kerää myös sieniä ja marjoja. Teerisuon laidalta löytyi suppilovahveroita riistalihan lisukkeeksi. Kuva: Tanja Heikkonen / Yle

Metsästäjäliiton mukaan Kivistön kaltaiset nuoret metsästäjät tuovat kuitenkin mukanaan metsästyskulttuuriin uudenlaisia arvoja. (siirryt toiseen palveluun)

Viestintäpäällikkö Eija Vallinheimo kertoo sähköpostilla, että suoraa tietoa ei ole siitä kuinka moni noudattaa Kivistön esimerkkiä, mutta esimerkiksi Googlen haussa riistaan liittyvät haut ovat nousussa.

Kivistöä houkuttaa metsään ja soille mahdollisuus saada ruokaa luonnosta. Teerisuon laidastakin mukaan kerätään karpalot ja suppilovahverot.

– Mua ajaa tässä harrastuksessa ja monissa muissa eräilyharrastuksissa ajatus siitä, että luonnosta voi ilmaiseksi hakea ruokaa. Se on aina kiehtonut tosi paljon.

Lue lisää: Mikä erottaa riistan ja tuotantoeläimen lihan? Yle tutkitutti lihanäytteet yliopistolla

26.9. kello 13.18 Lisätty juttuun maininta vegaaniuden määritelmästä.

Suosittelemme sinulle