Hyppää sisältöön

Höyläpenkki, hammashoitotuoli ja koristetyyny – kunnissa tehdään historiallisen laaja inventaario: "Hiukan ollaan kyllä ihmetelty tätä tarkkuutta"

Kunnissa luetteloidaan kaikki hyvinvointitoimialueelle siirtyvä irtaimisto. Uudelle hyvinvointialueelle siirtyy kiinteistöjä ja tavaraa satojen miljoonien eurojen edestä.

Kunnilta siirtyy hyvinvointialueille paitsi hoitotarvikkeita, myös paljon kalusteita, tietotekniikkaa ja kiinteistöjä. Kuvituskuva. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle

Vuodenvaihteessa Paraisten kaupunki luovuttaa Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle 23 000 euron arvoisen hammashoitotuolin. Tämä ja lukematon määrä muuta terveyspalveluiden tavaraa siirtyy hyvinvointialueelle, kun vastuu terveyspalveluiden ja pelastustoiminnasta siirtyy uudelle organisaatiolle.

– Kai tässä täytyy osastoittain kysyä, paljonko siellä on tuoleja ja pöytiä, pohtii Paraisten talouspäällikkö Petra Palmroos.

Tähän mennessä Paraisilla siirtyvän omaisuuden luetteloon on merkitty muun muassa tietokoneita, autoja ja hoitolaitteita, mutta myös paperinaruryijy. Esimerkiksi Raisiossa luettelosta löytyy terveydenhuoltolaitteiston lisäksi muun muassa koristetyyny, kappaverho ja höyläpenkki.

Irtaimistoa, rakennuksia ja sopimuksia siirtyy satojen miljoonien arvosta

Varsinais-Suomessa kunnilta ja neljältä vapaaehtoiselta kuntayhtymältä hyvinvointialueelle siirtyvän omaisuuden arvo on vajaat 20 miljoonaa.

Kunnat ovat saaneet tavaroiden luetteloimiseen tarkat ohjeet. Kaikki kuntien taseeseen merkitty sosiaali- ja terveydenhuollon tai pelastustoimen käytössä ollut tavara täytyy ilmoittaa uudelle omistajalle. Tämä selittää ryijyt ja kappaverhot. Myös leasing-sopimuksella hankittu irtaimisto on ilmoitettava.

– Hiukan olemme kyllä ihmetelleet tätä tarkkuutta, Paraisten kaupunginjohtaja Patrik Nygrén kommentoi tähänastista luettelointityötä.

Uuden hyvinvointialueen valmisteluorganisaatiosta luetteloinnin tarvetta perustellaan kahdella seikalla: tasejatkuvuudella, eli sillä että siirtyvän omaisuuden rahallinen arvo pitää kirjata myös uuden omistajan taseeseen, ja leasing-sopimusten siirtämisellä. Leasing-sopimusten vuokravastuut eivät siirry ilman kohteiden erittelyä.

– Käytännössä meidän täytyy ilmoittaa liisatun tavaran omistajalle, että sopimuksen toinen osapuoli vaihtuu ja onko se heille ok, sanoo hankejohtaja Arja Pesonen.

Omaisuutta ja kiinteistöjä siirtyy hyvinvointialueelle Varsinais-Suomessa yhteensä 780 miljoonan euron arvosta. Kuntien ja vapaaehtoisten kuntayhtymien lisäksi omaisuutta siirtyy sairaanhoitopiiriltä, Varsinais-Suomen erityishuoltopiiriltä ja Kårkulla-kuntayhtymältä.

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella (siirryt toiseen palveluun). Keskustelu päättyy 27. syyskuuta kello 23.

Suosittelemme sinulle