Hyppää sisältöön

Ruoan hinta nousee loppuvuonna reippaasti, ennustaa PTT

Pellervon taloustutkimuskeskus ennustaa ruoan hinnan jatkavan nousuaan tänä ja ensi vuonna. Myös maatilojen kannattavuus heikkenee energian hinnan ja lannoitteiden hintojen nousun myötä.

Pellervon taloustutkimuskeskus ennustaa muun muassa lihan hinnan nousevan vielä loppuvuonna. Arkistokuva. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Ruoan hinta jatkaa nousuaan, ennustaa Pellervon taloustutkimuskeskus.

Tuoreessa ennusteessaan PTT katsoo, että inflaatio on kiihtymässä lähikuukausina ja ruoka kallistuu tänä vuonna keskimäärin 11 prosenttia.

Loppuvuonna esimerkiksi lihan, maitotuotteiden, juuston ja kananmunien hintojen odotetaan nousevan jopa 20 prosenttia. Myös viljojen, leipätuotteiden ja vihannesten hinnat nousevat lähikuukausina ja vielä ensi vuoden alussa.

– Tämä tarkoittaa sitä, että loppuvuonna näemme korkeitakin hinnan nousuja lyhyen ajan sisällä, kertoo PTT:n vanhempi maatalousekonomisti Päivi Kujala Ylelle.

PTT ennustaa, että ruoan kuluttajahinnat ovat totuttua korkeammat vielä ainakin ensi vuonna, mutta kääntyvät pieneen laskuun ensi vuoden lopulla. Ruoan hinta tulee pysymään laskusta huolimatta totuttua korkeammalla tasolla. Lisäksi ruoan tuotannon kustannukset kasvavat ja maatilojen kannattavuus heikkenee.

PTT:n ennusteen mukaan hintapiikit energiassa ja lannoitteissa tulevat taittumaan ensi vuoden aikana. Lannoitteiden tuonti Venäjältä lähes lakkasi Venäjän hyökkäyssodan ja Venäjän pakotteiden sekä EU:n vastapakotteiden takia. Myös energian hinta kääntyi nousuun Venäjän hyökkäyksen takia. Maakaasun tuonti esimerkiksi Venäjältä on lähes loppunut.

Lannoitteiden hinta pysyy silti varsin korkealla. Myös korkean sähkön hinnan vaikutukset näkyvät viiveellä maatiloilla. Tämä tarkoittaa, että maatilojen kannattavuuskriisi jatkuu.

– Suurimmat vaikutukset kohdistuvat erityisesti kasvihuonetuotantoon ja lypsykarjatiloille. Kustannusten kasvu voi heikentää esimerkiksi kotimaisten kasvihuonetuotteiden saatavuutta talven aikana, kertoo PTT:n tiedotteessa maatalousekonomisti Pekka Kinnunen.

PTT kertoo, että ennuste perustuu oletukseen, jossa Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa jatkuu. Tilanteeseen ja täten ennusteeseen kohdistuu kuitenkin epävarmuuksia.

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella (siirryt toiseen palveluun) 28.syyskuuta kello 23:een asti.

Lue myös:

Vain kaali halpeni vuoden takaisesta – katso minuutin kiteytys ruoan kallistumisesta

Kaalin hinta laski, kaiken muun ruoan nousi, eniten kallistui jauho – katso Ylen ruokakoneesta, miten ostoksesi kallistuvat

Suosittelemme sinulle