Hyppää sisältöön

Iranin ihmisoikeustilanne poiki mielenosoituksen myös Turussa – mielenosoittaja "mielenosoituksissa ei ole kyse enää vain nuoren naisen kuolemasta"

Nuoren kurdinaisen väkivaltainen kuolema Iranissa on nostattanut mielenosoituksia eri puolilla maailmaa. Turussa mielenosoitus järjestettiin maanantaina.

Mielenosoittajat vaativat parempia ihmisoikeuksia Iraniin Turussa tuomiokirkon portailla 26.9.2022.
Mielenosoittajat vaativat parempia ihmisoikeuksia Iraniin Turun tuomiokirkon portailla 26.9.2022. Kuva: Arttu Kuivanen / Yle
Johanna Lehtola

Turussa osoitettiin mieltä naisten oikeuksien puolesta ja Iranin hallituksen väkivaltaisia toimia vastaan maanantaina alkuillasta.

Nuoren kurdinaisen väkivaltainen kuolema Iranissa on nostattanut mielenosoituksia eri puolilla maailmaa. Helsingissä mieltä osoitettiin sunnuntaina, tänään maanantaina Turussa tuomiokirkkotorilla.

Paikalla olleen Ylen toimittajan arvion mukaan Turussa mielensosoituksessa oli ihmisiä noin sadan hengen verran kello kuuden aikaan illalla.

Iranin ihmisoikeustilanteen paranemista vaativa mielenosoitus Turun tuomiokirkkotorilla.
Turun mielenosoitukseen osallistuneet Hannaneh ja Efran vaativat Iraniin parempia ihmisoikeuksia 26.9.2022. Kuva: Arttu Kuivanen / Yle

Mielenosoituksissa vaaditaan oikeutta siveyspoliisin väkivaltaan kuolleelle 22-vuotiaalle Mahsa Aminille ja muille hallinnon väkivaltaan kuolleille iranilaisille. Nainen kuoli siveyspoliisin pahoinpitelyn vuoksi. Poliisi kiistää väkivallan. Pelkästään Iranissa mielenosoitukset jatkuvat nyt kymmenettä päivää.

– Minusta tuntuu, että mielenosoituksissa ei ole kyse enää vain nuoren naisen kuolemasta. Kyse on siitä, että tuhansia ihmisiä on tapettu vuosien aikana ja nyt kansa vaatii vapautta ja ihmisoikeuksia, joita heillä ei ole, Turun mielenosoitukseen osallistunut Hannaneh sanoo.

Hannanehin ja paikalle mielenosoitukseen tulleen Efranin mukaan mielenosoituksissa Iranissa paikalla ovat erityisesti nuoret aikuiset.

– Se on erilaista kuin aikaisemmin, alleviivaa Hannaneh.

– Ihmiset haluavat perusoikeuksia Iranissa. Uusi sukupolvi tuo nyt rohkeasti esille mielipiteensä ja halunsa Iranin hallitukselle. Oli velvollisuus tulla osoittamaan mieltä myös tänne tuomiokirkkotorille, koska iranilaiset vaarantavat nyt henkeään Iranissa, Efran sanoo.

Lue lisää:

Suomen iranilaiset osoittivat Helsingissä mieltään Iranin hallintoa vastaan – "Ihmiset vaativat naisille oikeuksia ja se lämmittää sydäntäni"

Suosittelemme sinulle