Hyppää sisältöön

Varsinaissuomalainen Auran kunta joutuu siirtymään pörssisähköön – lisälasku voi olla valtava

Aura joutui viime viikolla vaihtamaan sähköyhtiötä pikavauhtia, sillä edullista määräaikaista sopimusta tarjonnut Karhu Voima ajautui konkurssiin.

Aura valmistelee parhaillaan mittavaa sähkönsäästöohjelmaa. Kuvituskuva. Kuva: Evgeny Drobzhev / Alamy/All Over Press

Turun kupeessa sijaitseva Auran kunta joutui viime viikolla vaikean paikan eteen. Kunnan pitkäaikainen ja edullinen sähkösopimus tuli tiensä päähän kun sitä tarjonnut Karhu Voima oy jätti konkurssihakemuksen.

Yrityksen noin 20 000 asiakasta joutuvat etsimään uuden sähkönmyyjän. Yksi asiakkaista oli Auran kunta. Kunta käynnisti pikavauhdilla uuden sähkösopimuksen kilpailutuksen, mutta maanantaina kokoontuneelle kunnanhallitukselle ei ollut esittää yhtään kilpailuehtoja täyttävää tarjousta.

– Kaksipäiväisessä tarjouskilpailussa saimme vain yhden tarjouksen, jonka ehdot eivät vastanneet sitä mihin tässä vaiheessa voitaisiin sitoutua, kunnanjohtaja Terhi Källi sanoo.

Kunnanhallitus päätti, että Aura hankkii sähkönsä toistaiseksi yhteishankinnalla, jossa sähkön myy Fortum Markets oy.

– Sehän on sitten pörssisähkön hinnoilla. Päälle tulee lisäksi sähkönmyyjän marginaali, joka on 0,533 euroa megawattitunnilta, kunnanjohtaja Terhi Källi kertoo.

Tarkoituksena on, että kunta kilpailuttaa sähkösopimuksen myöhemmin uudestaan, mutta Källi uskoo kilpailutuksen tapahtuvan todennäköisesti talven aikana, kun näkyvyys hintakehitykseen paranee.

Aura on maksanut sähköstään tähän mennessä noin 100 000 euroa vuodessa. Pörssisähkön tulevasta hinnasta riippuen lasku voi nyt moninkertaistua.

– On vaarana, että hinta nousee sadoilla tuhansilla. Tällä meidän on pakko nyt mennä. Ei ole vaihtoehtoja. Sähkön säästösuunnitelmaa laaditaan nyt kovaa vauhtia, Källi sanoo.

Suosittelemme sinulle