Hyppää sisältöön

Hoitoalan rakennusten paloturvallisuus heikentyi – lähihoitajat eivät aina pääse edes harjoittelemaan alkusammutusta

Asiakkaiden aiempaa heikompi kunto ja henkilöstön kiire huonontavat paloturvallisuutta. Myös koulutuksessa on puutteita, kertoo Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö.

Tilanne on heikoin kotihoidossa, kertoo tutkija. Kuvituskuva. Kuva: Sampo Saikkonen / Yle
Greta Virranniemi

Hoitoalan rakennusten paloturvallisuus on heikentynyt vuosituhannen alusta. Asia selviää Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tutkimuksesta, jossa vertailtiin vuosien 2001–2007 ja 2014–2020 paloturvallisuutta.

Paloturvallisuutta laskevat muun muassa asiakkaiden ja potilaiden aiempaa heikompi kunto, henkilöstön määrän niukkuus ja kiire. Lisäksi alalla on todettu myös puutteita paloturvallisuus- ja alkusammutuskoulutuksessa.

– Esimerkiksi lähihoitajilla tai kotihoidon henkilöstöllä ei ole aina mahdollisuutta osallistua edes alkusammutusharjoituksiin, saati laajempaan turvallisuuskoulutukseen, SPEKin erikoistutkija Tarja Ojala toteaa tiedotteessa.

Heikoin tilanne on hänen mukaansa kotihoidossa, jonne iäkkäiden palokuolemat painottuvat.

Sote-alalle on tarjolla tietoa paloturvallisuudesta sekä pelastuslaitosten kautta että Suomen Palopäällystön ja SPEKin järjestämissä koulutuksissa, avoimissa tilaisuuksissa ja verkostoyhteistyössä.

– Heikentynyt tilanne on hämmentävä, sillä sosiaali- ja terveysalalla on tehty määrätietoisia toimenpiteitä paloturvallisuuden parantamiseksi, Ojala toteaa.

Suosittelemme sinulle