Hyppää sisältöön

Moni tekee kotonaan nyt erilaisia energiansäästötoimia, mutta vääränlaisella säästämisellä voi olla ikäviä terveysvaikutuksia

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos muistuttaa, että esimerkiksi huoneiden tai käyttöveden lämpötiloja ei saa laskea liian alas. Ilmanvaihdostakaan ei kannata tinkiä.

THL suosittelee huoneen lämpötilaksi 21–22 astetta. Kuva: Antti Seppälä / Yle

Suomalaisia kannustetaan nyt säästämään energiaa sähkön riittävyyden ja hinnannousun takia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) muistuttaa, että energiankulutusta tulee pienentää siten, ettei asukkaiden terveys tai kiinteistön kunto kärsi.

Laske huonelämpötilaa maltilla

THL suosittelee huoneen lämpötilaksi 21–22 astetta. Lämpötilan voi kuitenkin laskea suositusta alemmas, mutta sen on oltava vähintään 18 astetta. Jos huoneistossa asuu lapsia tai vanhuksia, huonelämpötilan on oltava vähintään 20 astetta.

Muissa kuin asutuissa tiloissa lämpötilan voi laskea alle 18 asteeseen. Suosituslämpötila esimerkiksi autotallille on viisi astetta ja varastolle 12 astetta. Riittävästä ilmanvaihdosta on kuitenkin huolehdittava ja sisäilman suhteellista kosteutta seurattava etenkin kovilla pakkasilla. Lämpötila ei saa laskea niin alas, että syntyy riski vesiputkien jäätymiselle.

THL:n erikoistutkija Anniina Salmela toivoo, etteivät ihmiset laskisi lämpötiloja suositusten alapuolelle ja sulkisi ilmanvaihtoa erityisesti rakennusten kunnon vuoksi.

– Jos rakennuksessa kosteus pääsee tiivistymään tietyille pinnoille ja ilma ei vaihdu, niin kyllä siellä on riski kosteusvaurioille.

Pidä ilmanvaihto päällä

Ilmanvaihdon tehtävä on poistaa epäpuhtauksia sisäilmasta ja tuoda riittävästi puhdasta ilmaa tilalle. Erityisesti märkätiloissa on oltava riittävä lämmitys ja ilmanvaihto kosteuskuorman vähentämiseksi.

Ilmanvaihtoventtiilejä ei saa sulkea tai tukkia eikä koneellista radonpoistoa kytkeä pois päältä tai sen tehoa alentaa.

– Riittämätön ilmanvaihto voi saada huoneilman tuntumaan tunkkaiselta, josta voi seurata esimerkiksi väsymystä ja päänsärkyä, Salmela sanoo.

Älä laske käyttöveden lämpötilaa liian alas

Infektioita ja jopa vakavia keuhkokuumeita aiheuttavat legionella-bakteerit pystyvät lisääntymään 20–45-asteisessa vedessä. Legionellojen torjumiseksi lämmin käyttövesi on pidettävä noin 55–60-asteisena.

Käyttöveden lämpötilan alentamisen sijasta THL suosittaa vähentämään lämpimän veden käyttöä esimerkiksi suihkuaikaa lyhentämällä.

– Myös erittäin vähäinen vedenkäyttö on riskitekijä legionellan kasvulle putkistoissa, joten kaikkien kodin vesipisteiden olisi hyvä olla säännöllisessä, mieluummin päivittäisessä käytössä, Salmela muistuttaa.

Polta vain puhdasta ja kuivaa puuta

THL muistuttaa, että puunpoltto on merkittävä pienhiukkaspäästöjen lähde. Siksi takan tai kiukaan tulipesässä on käytettävä vain puhdasta ja kuivaa puuta. Roskat ja käsitelty puu eivät kuulu tulipesään.

– Myös kynttilöiden poltto lisää sisäilman pienhiukkasmääriä, joten niillä ei kannata korvata kodin valonlähteitä. Energiaa voi säästää valitsemalla energiatehokkaita led-lamppuja, Salmela huomauttaa.

Yle mittasi erilaisten sähkölaitteiden virrankulutusta ja laski, millaisen laskun ne kerryttävät kuukaudessa.

Suosittelemme sinulle