Hyppää sisältöön

Lappajärvelle suunniteltu tuulipuistohanke on tyssäämässä vastustukseen

Kunnan tekninen valiokunta päätyi esittämään, että seitsemän tuulivoimalan kaavoitus Iso-Saapasnevalle lopetetaan kokonaan.

Iso-Saapasnevalle suunnitellut tuulivoimalat näyttävät jäävän toteutumatta. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Lappajärvelle suunniteltua Iso-Saapasnevan tuulipuistohanketta esitetään lopetettavaksi.

Kunnan tekninen valiokunta päätyi eilen äänestyksen jälkeen esittämään, että seitsemän tuulivoimalan kaavoitus alueelle lopetetaan kokonaan. Jatkosuunnitelmat kaatuivat äänin 5–2.

Teknisen johtajan esitys oli, että alueen osayleiskaavaa koskevat vastineet olisi hyväksytty ja kaava olisi viety hyväksyttäväksi kunnanhallitukselle ja -valtuustolle.

Vastustus ei tullut ihan yllätyksenä. Tässä hankkeessa on ollut vastustusta aiemminkin, sanoo vs. tekninen johtaja Juha-Matti Näykki.

Näykki tiesi etukäteen, että mielipiteet asiassa ovat jakaantuneet.

Tuulivoima jakaa mielipiteitä, niin se tekee Lappajärvelläkin. Se on sinänsä ihan normaalia päätöksenteossa.

Näykin mukaan tuulipuistohanke ei ole kuitenkaan vielä täysin kuopattu.

Vaihtoehtoja on, että joko hanke lopetetaan tai sitten kunnanhallitus käyttää otto-oikeuttaan. Tulevina viikkoina nähdään, päättyykö tämä tarina tähän.

Hanketta vastustettu yli tuhannen nimen adressilla

Tuulipuiston vaikuspiirissä on noin 2 500 kesäasuntoa. Hanketta on vastustettu muun muassa yli tuhannen nimen adressilla. Myös naapurikunta Evijärvi on vastustanut suunnitelmaa.

Lappajärveltä kotoisin oleva mökkiläinen Jaakko Viinamäki on päätöksestä mielissään. Vielä hän ei uskalla toivoa, että hankkeen vastustustyö loppuisi tähän.

Tämä ei ole sujunut missään tapauksessa helposti. Olemme olleet todella paljon yhteydessä kaavakonsulttiin, tuulivoimayhtiöön ja Lappajärven kuntaan. He ovat väheksyneet meidän lausuma- ja selvityspyyntöjä, niihin ei ole oikeastaan vastattu ollenkaan, Viinamäki kertoo.

Viinamäen mukaan kaavoittaminen pitäisi olla lain nimissä vuorovaikutteista toimintaa. Näin ei ole hänen mukaansa toimittu.

On hienoa, että tekninen valiokunta otti tällaisen kannan asiaan. Jää nähtäväksi onko kunnanhallituksella omassa kokouksessaan kanttia kävellä valiokunnan päätöksen yli. On todella mielenkiintoista nähdä heidän perustelunsa, jos kaavoitusta päätetäänkin jatkaa.

Lue myös:

Evijärvi otti kielteisen kannan Iso-Saapasnevan tuulivoimapuiston rakentamiseen

Evijärvi ei halua uutta tuulipuistoa Lappajärvelle

Suosittelemme sinulle