Hyppää sisältöön

Nord Stream -kaasuputkesta saattaa vuotaa mereen hetkessä yhtä paljon metaania kuin viisi miljoonaa suomalaista kuluttaa vuodessa

Kaasuputkesta vuotava metaani on yksi merkittävimmistä kasvihuonekaasuista. Meressä vuoto ei todennäköisesti aiheuta pitkäaikaisia vahinkoja.

Kaasuputken vuoto purkautuu vedenpintaan kuplina. Kuva: Planet Labs PBC
Meeri Niinistö

Itämeren pohjassa kulkevissa kaasuputkissa havaittiin maanantain ja tiistain aikana yhteensä kolme vuotoa, jotka ovat herättäneet huolta maailmalla. Maanantaina Itämerellä havaittiin kaksi räjähdystä, jotka oletettavasti hajottivat putket.

Vuodoista pulppuaa nyt maakaasua merenpinnalle. Tässä jutussa käymme läpi, millaisia vaikutuksia vuodoilla on ympäristölle.

Metaanipäästöt vastaavat suomalaisten vuosittaista kulutusta

Kaasuputkesta vuotaa metaania, joka on ilmastoa lämmittävä kaasu. Vastaavat päästöt vain yhdestä pisteestä ovat poikkeuksellisia.

Putkesta vapautuva metaani on yksi merkittävimmistä kasvihuonekaasuista (siirryt toiseen palveluun). Sillä on hiilidioksidiin verrattuna noin 28 kertaa lämmittävämpi vaikutus. Jos maakaasu olisi käytetty poltettu eurooppalaisten kotien lämmitykseen, sillä olisi ollut pienemmät ilmastovaikutukset kuin metaanilla, joka putkesta nyt vuotaa merenpinnalle.

Joidenkin arvioiden mukaan Nord Stream 2 -putkessa on ollut noin 300 miljoonaa kuutiota (siirryt toiseen palveluun) metaania.

Ilmatieteenlaitoksen apulaisprofessori Annalea Lohila laskee, että jos koko putkellinen metaania pääsee taivaalle, se vastaa suuruudeltaan Suomen tilastoituja vuotuisia ihmisperäisiä metaanipäästöjä. Venäjän ympäristöpolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen sanoo, että koko putkisto ei kuitenkaan välttämättä pääse tyhjenemään.

Se, että päästöjä tulee yhdestä pisteestä niin paljon, on Lohilan mukaan poikkeuksellista.

– Iso jysäys lyhyessä hetkessä.

Suomen ja Ruotsin pitoisuuksia laskevilla havaintoasemilla on havaittu metaanipitoisuuksia. Ilmavirrat ovat olleet viime päivinä Suomen ja Ruotsin suuntaan, mutta harvoin yksi lähde näkyy monen sadan kilometrin päähän, sanoo Lohila.

– Se kuvaa päästön voimakkuutta.

On kuitenkin epäselvää, tuleeko kaasua putkeen lisää Venäjältä jatkuvasti. Silloin ilmastovaikutukset kasvavat entistä suuremmiksi.

Annalea Lohilan mukaan vuoto aiheuttaa poikkeuksellisen määrän päästöjä lyhyessä hetkessä. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Tällä hetkellä oletus on, että meriympäristössä ympäristövahingot jäävät lyhytaikaisiksi

Alueen kalat ovat kuolleet räjähdyksen vuoksi.

Itämerellä havaitut räjähdykset ovat todennäköisesti aiheuttaneet paineaallon merenpohjassa.

Paineella pintaan vuotanut kaasu tappoi alueella kalat ja planktonit, mutta ympäristövaikutukset meriympäristössä eivät ole pitkäaikaisia, sanoo Suomen ympäristökeskuksen tutkimuspäällikkö Samuli Korpinen.

– En näe suurta ympäristökatastrofin huolta meriympäristössä.

Jos kaasua taas vuotaa veteen pitkään, sillä voi olla merkitystä myös ympäröivään vesialueeseen, sanoo Korpinen.

– Jos putki vain tyhjenee – vaikkapa viikossa – en usko, että sillä on pidempiaikaista vaikutusta. Meriympäristö palautuu nopeasti.

Ympäristöarvoilla ei ole painoarvoa Putinin politiikassa

Venäjä haluaa osoittaa, että se vähät välittää eurooppalaisista ilmastotavoitteista.

Vuodon aiheuttajasta ei ole vahvistettua tietoa, mutta moni asiantuntija epäilee Venäjän olevan räjähdysten taustalla.

– Venäjän taholta halutaan osoittaa, että voimme tehdä ympäristörikoksia ja pyyhkiä lattiaa teidän ilmastotavoitteillanne, sanoo Venäjän ympäristöpolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen.

Kun Euroopan maat ovat kesän aikana luopuneet venäläisen maakaasun käytöstä, Venäjä on polttanut maakaasua miljoonilla euroilla päivässä Suomen rajan kupeessa.

Myös tällä Venäjä haluaa osoittaa, ettei ympäristöarvoilla ole mitään painoarvoa Putinin Venäjän politiikassa, Tynkkynen arvioi.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 29.9. klo 23 asti.

Suosittelemme sinulle