Hyppää sisältöön

Suomalaisvarustamon laivat kiertävät Itämeren kaasuvuodot suoja-aluetta kauempaa – toimitusjohtaja: ”Onhan se järkevää”

Langh Ship -varustamo seuraa Ruotsin ja Tanskan viranomaisten tiedotusta, ja kiertää Nord Stream -kaasuputkien vuotokohdat suositeltua kauempaa. Laivojen reitit eivät kuitenkaan olennaisesti pitene.

Kaasuvuoto on muodostanut kuplaryppään Itämerellä. Kuva: Forsvaret, Danmark

Suomalainen laivanvarustamo Langh Ship seuraa tällä hetkellä tarkasti kaasuvuotojen tilannetta Itämerellä.

Itämeren pohjassa kulkevissa Nord Stream -kaasuputkissa tapahtui alkuviikolla räjähdyksiä lähellä Tanskan Bornholmin saarta. Putkista pulppuaa nyt maakaasua merenpinnalle Tanskan ja Ruotsin talousvesillä.

Viranomaiset asettivat vuotokohtien ympärille suoja-alueen, koska maakaasu voi räjähtää.

Varsinaissuomalaisen Langh Shipin toimitusjohtaja Laura Langh-Lagerlöf kertoo, että liikenne- ja viestintävirasto Traficom on kehottanut varustamoa seuraamaan Ruotsin ja Tanskan viranomaisten tiedotusta.

– Toistaiseksi kierrämme Bornholmin merialueen itäpuolelta ja kaukaa. Itse asiassa kierrämme alueen kauempaa kuin suoja-alue määrittää, koska onhan se järkevää, Langh-Lagerlöf sanoo.

Kartta näyttää Nord Stream -putkien vuotokohdat. Kuva: TT/SVT, Harri Vähäkangas / Yle

Langh Shipin aluksista kolme seilaa parhaillaan Pohjois-Suomesta kohti Hollantia. Varustamon alukset kulkevat reittiä useamman kerran viikossa. Varustamo kuljettaa Outokummun terästuotteita asiakkaille ja jatkojalostukseen Torniosta Alankomaihin usealla aluksella.

Laura Langh-Lagerlöfin mukaan kaasuvuotojen takia reittiä ei silti tarvitse olennaisesti muuttaa. Kaasuvuodon arvioidaan kestävän noin viikon.

– Meidän reittimme ei oletettavasti pitene, vaikka kierrämmekin alueen kauempaa.

Kaasuvuodot näkyvät MarineTraffic-sivustolla pieninä vaaleanpunaisina pisteinä. Kuvakaappaus. Kuva: MarineTraffic

Lue myös:

Suosittelemme sinulle