Hyppää sisältöön

Etelä-Pohjanmaalle perusteilla pääomarahasto kasvuyritysten tukemiseksi – Seinäjoki lähdössä mukaan miljoonalla eurolla

Eteläpohjalaiset kasvuyritykset tarvitsevat rahoitusta, mutta sijoittajia on vaikea löytää. Ratkaisuksi puuhataan pääomarahastoa. Seinäjoki on jo lupautunut mukaan miljoonalla eurolla.

Seteleitä pursuaa nahkakukkarosta
Etelä-Pohjanmaalle halutaan pääomarahasto etenkin alueen pienten ja keskisuurten yritysten tukemisesksi. Tällaisten yritysten ongelmana on usein rahoituksen saaminen, mikä on puolestaan kasvun esteenä. Kuva: Yle/Arja Lento
Anne Elhaimer

Etelä-Pohjanmaalle viritellään pääomarahastoa kasvuyritysten tukemiseksi. Perinteisesti yritysten kasvun yhtenä keskeisenä esteenä on juuri rahoitus.

Esteiden poistamiseksi Seinäjoen kaupunki on jo päättänyt lähteä mukaan rahastoon miljoonan euron panoksella. Ehtona on, että muita sijoituksia saadaan vähintään kaksi miljoonaa euroa.

Perustamisvaiheessa rahaston pääoma olisi siis vähintään kolme miljoonaa, kertoo hallintojohtaja Jari Jokinen. Rahaston minimikokona on pidetty neljää miljoonaa euroa.

Keskeisten niin sanottujen ankkurisijoittajien lisäksi rahastoon odotetaan mukaan alueen suurimpia yrityksiä ja sijoittajia.

– Alustavaa tiedustelua alueen isoihin yrityksiin ja sijoittajatahoihin on tehty. Ajatus on se, että myös muilla eteläpohjalaisilla kunnilla on mahdollisuus tulla mukaan, Jokinen sanoo.

– Tämähän on Etelä-Pohjanmaalla erityisen tärkeä pääomarahasto sen vuoksi, että meidän yrityskoko on lähtökohtaisesti pientä ja keskisuurta yritystoimintaa.

Sijoitusten on määrä olla yritysten käytössä kolmesta viiteen vuotta, jonka jälkeen rahasto myy osuutensa. Tarkoituksena on, että sijoitukset ovat ainakin pidemmällä aikavälillä tuottavia.

Vastaavia rahastoja on aiemmin perustettu muun muassa Mikkeliin, Joensuuhun, Kuopioon ja Ouluun.

Aiheesta voi keskustella:

Suosittelemme sinulle