Hyppää sisältöön

Jaksamisvaikeudet näkyvät nyt kotieläintiloilla – jo yli 6 000 tilaa saanut apua uupumus- ja talousvaikeuksiin: ”Haasteet ovat monimutkaistuneet”

Tilojen haasteet ovat monimutkaistuneet, sillä moni tarvitsee apua useaan ongelmaan. Melan tilastojen mukaan 70 prosenttia apua hakeneista on kotieläintiloja.

Alan kannattavuuden heikentyminen ja roimasti kohonneet rehun, lannoitteiden ja polttoaineiden kustannukset kiristävät tulevaisuuden näkymiä. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Maataloustuottajien jaksamisongelmat näkyvät nyt erityisesti kotieläintiloilla.

Tuottajien jaksamista tukevan Välitä viljelijästä -toiminnan kautta tänä vuonna apua hakeneista tiloista on kotieläintilallisia noin 70 prosenttia, loput kasvinviljelytiloja.

Alan kannattavuuden heikentyminen sekä roimasti kohonneet rehun, lannoitteiden ja polttoaineiden kustannukset kiristävät tulevaisuuden näkymiä.

Tänä vuonna eniten apua on haettu talousvaikeuksiin. Kakkosena ovat jaksamisongelmat ja kolmantena työkykyyn liittyvät haasteet.

– Jaksaminen on kovilla, mikä aiheuttaa haasteita tilan töistä selviämiseen, kertoo Melan projektinvetäjä Pirjo Ristola.

Lue seuraavaksi: Uupumus masensi maanviljelijän vuosiksi ja nyt tila menee myyntiin: ”Jos uskaltaudun uuteen, saatan pelastaa itseni”

Myös vuorovaikutus- ja parisuhdeongelmat ovat nousseet vahvasti esille.

– Tilojen haasteet ovat monimutkaistuneet aiemmista vuosista. Voi olla vuorovaikutusongelmia, eläinten hoitoon liittyviä hankaluuksia, sairauksia ja uupumustakin, kertoo projektinvetäjä Ristola.

Vuoden 2021 lopussa Suomessa oli 44 700 tilaa. Edellisvuodesta tilojen määrä väheni noin 940 tilalla. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Vuoden alussa avuntarvitsijoita oli hieman vähemmän, mutta alkusyksystä avuntarve on selvästi kasvanut.

Pirjo Ristola arvelee kasvaneen kysynnän taustalla olevan useita tekijöitä.

– Tilanne alkaa maatiloilla hahmottua, kun energian, rehujen ja lannoitteiden hinnannousut konkretisoituvat. Tiloilla joudutaan nyt tarkasti miettimään, mihin rahat riittävät. Ja monella tilalla pohditaan nyt tilan tulevaisuutta.

Yli 6000 tilaa saanut apua

Ostopalvelusitoumuksia on haettu terapiaan ja työnohjaukseen viime vuosien tahtiin. Koko toiminnan aikana reilut 2 700 maatalousyrittäjää tai puolisoa on saanut sitoumuksen jaksamisen tukemiseen.

Kaikki muut apumuodot ynnättynä apua saaneiden joukko kasvaa Ristolan arvion mukaan reiluun 6 000 tilaan. Määrä on noin 13 prosenttia kaikista Suomen maatiloista.

Vuoden 2021 lopussa Suomessa oli 44 700 tilaa. Edellisvuodesta tilojen määrä väheni noin 940 tilalla.

Valtio myönsi toiminnalle jatkorahoituksen syyskuussa vuoden 2024 loppuun. Projekti sai alkunsa vuonna 2017 ja sitä on yritetty vakinaistaa siitä lähtien.

Toiminnan vakinaistaminen siirtyy seuraavan hallituksen asiaksi.

Aiheesta voi keskustella perjantaihin 7. lokakuuta kello 23 asti.

Lue myös:

Yli 100 viljelijää ohjattu velkaneuvontaan ja terapiaan: ”Tilanne on monin tavoin pahempi kuin 90-luvun lamassa”

Suosittelemme sinulle