Hyppää sisältöön

Tampere kasvaa sopivalla vauhdilla, sanovat alueen kansanedustajat – vain yksi varoittaa Espoon ja Helsingin esimerkistä

Pirkanmaan kansanedustajat uskovat Tampereen poikivan kasvua myös pieniin seutukaupunkeihin kuten Sastamalaan tai Mänttä-Vilppulaan.

Ratikasta on tullut yksi Tampereen kasvun symboleista. Rakentamisen ykkösvaihetta viimeisteltiin Koskipuistostossa syksyllä 2020, ja ratikkaliikenne alkoi runsas vuosi sitten. Jatkoa tehdään jo: reitti pitenee ensi kesänä Pyynikintorilta Santalahteen. Kuva: Miikka Varila / Yle

Tampereen väkiluku kasvaa nopeasti. Hyvin menee lähimmillä naapureillakin, mutta kasvu näyttää hiipuvan kohti maakunnan reuna-alueita.

Yle kysyi Pirkanmaan 19 kansanedustajalta, kasvaako Tampereen seudun väkimäärä jo liian nopeasti.

Edustajista 16 vastasi, ja heistä vain yksi ei kannattanut kasvua.

”Pitäisi tarkemmin seurata ketä muuttajat ovat”

Kuntia ja muita julkisia yhteisöjä konsultoiva MDI on ennustanut (siirryt toiseen palveluun), että Tampereella olisi vuonna 2040 noin 30 000 asukasta enemmän kuin nyt. Määrä voi olla suurempikin.

Maakunnan kansanedustajista perussuomalaisten Veikko Vallin (ps.) pitää Tampereen kasvua jo liiallisena.

– Pelkkä väkimäärän kasvu ei ole itseisarvo eikä tee tamperelaisista onnellisempia. Pitäisi tarkemmin seurata ketä muuttajat ovat, ettei käy niin kuin Helsingille ja Espoolle.

Näissä kaupungeissa segregaatio eli alueiden eriytyminen on Vallinin mukaan jo ”lähtenyt lapasesta”. Tamperelaisedustaja varoitteli samasta asiasta muun muassa kesän 2020 kuntavaalien alla.

Ongelma koskee reuna-alueita

Valkeakoskelaisen Pauli Kiurun (kok.) mielestä Tampereen kasvu ei ole pahasta.

– Ongelma on paremminkin väestöään menettävillä alueilla, joiden elinkelpoisuus ja tulevaisuudennäkymät ovat kehnot. Esimerkiksi asuntojen arvot alenevat, ja niiden myyminen voi olla jopa mahdotonta.

Jari Kinnunen, Kiurun puoluetoveri Nokialta näkee, että Pirkanmaan kehyskunnissa ja seutukunnissa on vielä hyvin tilaa kasvaa. Pitää vain huolehtia, että palvelut pysyvät kasvuvauhdissa mukana.

Kinnusen kotikaupunkiin Nokialle MDI:n perusennuste lupailee lievää, vain muutaman prosentin kasvua. Vastaavasti Kiurun Valkeakoskelle ennustetaan lievää asukaskatoa.

Palveluista kuten asunnoista ja liikenteestä kantavat huolta myös tamperelaiset Jouni Ovaska (kesk.), Iris Suomela (vihr.) ja Pia Viitanen (sd.).

Pirkanmaa vahvistuu kun Tampere vahvistuu

Perussuomalaisten Veijo Niemen mukaan Tampereella ja naapureissa on kyllä tilaa. Niemi itse on juuri naapurista Lempäälästä, jolle edelleen ennustetaan kasvua.

Selvästi kauempana, Mänttä-Vilppulassa asuva Arto Pirttilahti (kesk.) uskoo Tampereen vetovoimaan.

– Kasvu vaikuttaa toivottavasti positiivisesti seutukaupunkien elinvoimaa. Onko kasvu kestävää taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti? Sen arviointi kuuluu Tampereen seudulle itselleen.

Kasvu säteilee

Pirttilahden kotikaupunki on seutukaupunki, jolle väestöennuste povaa parintuhannen asukkaan vähennystä.

Samankaltainen väheneminen osuu myös Arto Satosen (kok.) kotikaupunkiin Sastamalaan.

– Tampereen seutu on jo vuosia ollut Suomen halutuin muuttokohde. Tätä trendiä pitää vahvistaa, ei heikentää. Kasvu säteilee myös muulle Pirkanmaalle ja parantaa koko maakunnan väestötilannetta. Esimerkiksi Sastamalaan muutetaan lähinnä Tampereen seudulta.

Koko Pirkanmaalla oli viime vuonna noin 527 500 asukasta (siirryt toiseen palveluun). Vuoteen 2020 verrattuna väkiluku on kasvanut noin 4 600 hengellä.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida 4.10. kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle