Hyppää sisältöön

Mies solvasi turvapaikanhakijoita Facebookissa – käräjäoikeus tuomitsi sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Mies kirjoitti omalla Facebook-sivullaan käydyssä keskustelussa kaksi kommenttia, jotka käräjäoikeuden mukaan loukkasivat turvapaikanhakijoiden ihmisarvoa.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi miehen sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kuvituskuva. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut 46-vuotiaan miehen sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Miehen maksettavaksi tulee 30 päiväsakkoa eli hänen tuloillaan 1590 euroa.

Käräjäoikeuden asiakirjojen mukaan tuomittu oli kirjoittanut omalla Facebook-sivullaan käydyssä keskustelussa kaksi kommenttia, joissa esitetään turvapaikanhakijoihin kohdistuvia ennakkoluuloja, solvauksia ja uhkauksia tai ainakin uhkauksen luonteista viestintää turvapaikanhakijoihin kohdistuvasta väkivallasta.

Kommentit ovat olleet noin 200 Facebook-kaverin nähtävissä.

Kiisti syytteen

Mies kiisti oikeudessa syytteen. Hän ei kertomuksensa mukaan kirjoittanut itse kyseisiä viestejä, vaan joku muu oli ollut kirjautuneena hänen Facebook-tililleen.

Käräjäoikeus piti väitettä epätodennäköisenä ja epäuskottavana.

Lisäksi miehen mukaan viestit eivät olleet kiihottamista kansanryhmää vastaan. Hänen mukaansa kirjoituksissa ei ollut konkreettista väkivallan uhkaa, vaan niistä on pääteltävissä yleisellä tasolla kommentointia, joka voi olla sananvapauden rajoissa kärkästäkin.

Käräjäoikeus puolestaan katsoi, että kommentit ovat koskeneet nimenomaisesti turvapaikanhakijoita.

Ensimmäinen kommentti oli oikeuden mukaan luonteeltaan ja sisällöltään omiaan herättämään suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja vihaa turvapaikanhakijoita kohtaan ja osaksi rasistinen. Toinen viesteistä oli oikeuden mukaan luonteeltaan uhkaava.

Sakkojen lisäksi käräjäoikeus määräsi miehen poistamaan Facebook-kirjoitukset.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Suosittelemme sinulle