Hyppää sisältöön

Lukiolaiset eivät niele ministerin ehdotusta yo-kirjoitusten lakkauttamisesta – ”Ne konkretisoivat oppimista”, sanoo abiturientti

Ministeri Petri Honkonen ehdottaa, että korkeakouluihin haettaisiin jatkossa pelkällä pääsykokeella. Lukiolaisten mielestä se eriarvoistaa opiskelijat.

Mikkelin lukion opiskelijakunnan hallituksen jäsenet pohtivat Honkosen ehdotusta.
Riina Kasurinen

Tiede-ja kulttuuriministeri Petri Honkosen (kesk.) esitys ylioppilaskirjoituksista luopumisesta on saanut lukiolaisilta jyrkkää vastustusta.

Honkonen esitti eilen MTV3:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että lukion ylioppilaskirjoituksista pitäisi luopua kokonaan. Valkolakin saisi lukion päättötodistuksella. Korkeakouluihin pääsy perustuisi jatkossa koulujen pääsykokeisiin.

– Nuorten kokemat paineet ja suoranainen uupumus on lisääntynyt, kun ylioppilaskirjoituksia painotetaan aiempaa enemmän korkeakoulujen valinnoissa, Honkonen perustelee.

Suomen lukiolaisten liitto vastustaa Honkosen ideaa, sillä se siirtäisi vastuun osaamisen mittaamisesta korkeakouluille. Liiton mielestä ylioppilaskirjoitukset ovat reilu ja tasapuolinen tapa mitata lukiosta valmistuvien osaamista.

Petri Honkonen (kesk.) on koulutukseltaan historian ja yhteiskuntaopin opettaja. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Mikkelin lukion opiskelijakunnan puheenjohtaja Ursula Korhonen ymmärtää Honkosen ajatuksen osittain.

– Ylioppilaskirjoituksilla on niin suuri painoarvo tänä päivänä, että kokeissa epäonnistuminen tarkoittaa, ettei sinulla ole tulevaisuutta. Mutta siihen on syynsä, miksi kirjoitukset järjestetään, Korhonen sanoo.

Abiturienttina Korhonen kokee, että ylppärit antavat motivaatiota opiskeluun ja merkityksen sille, miksi lukiossa opiskellaan.

– Kirjoitukset konkretisoivat oppimista. Ne antavat todisteet siitä, mitä olet opiskellut ja miten, Korhonen sanoo.

Ehdotus kirjoitusten poistamisesta on Korhosen mielestä radikaali. Etenkin abivuoden opiskelu lukiossa muuttuisi kokonaan toisenlaiseksi. Korhosen kokemuksen mukaan monet kurssit pohjautuvat täysin vanhojen ylioppilaskirjoitusten harjoitteluun.

– Koko materiaali muuttuisi. Jos kokeita ei olisi, mihin lukion loppupuolella harjoiteltaisiin?

Kaikilla ei ole varaa pääsykoevalmennuksiin

Lukiolaisten liiton mielestä korkeakouluihin hakeminen pelkkien pääsykokeiden perusteella eriarvoistaisi opiskelijat, sillä kaikilla ei ole mahdollisuuksia osallistua maksullisiin pääsykoevalmennuksiin.

Honkonen huomauttaa, että jo nyt lukiolaiset hyödyntävät maksullista tukiopetusta parantaakseen menestystään kirjoituksissa.

– Se on huolestuttava ja väärä ilmiö. Lukiokoulutukseen liittyvät paineet eriarvoistavat nuoria todella paljon. Se, että meillä on nyt sekä pääsykokeet, että ylioppilaskirjoitukset päällekkäin aiheuttaa todella kovia paineita, Honkonen sanoo.

Honkonen kiittelee nuorten aktiivisuutta asiassa, mutta toteaa, että nuoret voivat olla hyvin konservatiivisia.

Yhdessä asiassa Honkonen ja lukiolaiset ovat samaa mieltä: lukiossa pitäisi keskittyä opiskelemaan niitä asioita, joita haluaa opiskella sen sijaan, että opiskelee menestyäkseen kirjoituksissa.

Lukiolaisten liiton puheenjohtaja Lukas Virtala toteaa liiton tiedotteessa:

– Viestini nuorille on: opiskele itseäsi kiinnostavimpia aiheita. Jokaisella on mahdollisuus kokeilla, yrittää uudelleen ja haahuilla, eikä yksi tutkinto määritä ketään ihmisenä, Virtala kirjoittaa.

Suosittelemme sinulle