Hyppää sisältöön

Olkiluodon kaikki reaktorit tuottavat sähköä täydellä teholla – TVO:n turvallisuusjohtaja: ”Tätä päivää on odotettu”

Koekäytössä oleva Olkiluoto 3 on saavuttanut ensimmäistä kertaa maksimitehon. Noin 40 prosenttia Suomen sähkötehosta tulee tällä hetkellä Olkiluodosta.

Koekäytössä oleva Olkiluoto kolmonen tuottaa sähköä täydellä teholla. Reaktori saavutti täyden 1 600 megawatin tehon viime yönä.

– Tätä päivää on odotettu parikymmentä vuotta. Suuri joukko ammattilaisia on tehnyt töitä tämän saavuttamiseksi, Teollisuuden Voiman turvallisuusjohtaja Veli-Pekka Nurmi twiittasi asiasta perjantaiaamuna.

Myös ykkös- ja kakkosreaktori toimivat täydellä teholla. Ykkös- ja kakkosreaktorin teho on yhteensä vajaat 1 800 megawattia.

Noin 40 prosenttia Suomen sähkötehosta tulee nyt Olkiluodosta. Olkiluoto 1 ja Olkiluoto 2 tuottavat yhteensä noin 21 prosenttia tämän hetken sähköntarpeesta ja Olkiluoto 3 noin 19 prosenttia, kerrotaan TVO:n tiedotteessa.

– Olemme tänään saavuttaneet historiallisen tärkeän lukeman tuotantotauluumme. Keskitymme nyt tekemään koekäyttöohjelman mukaiset testit loppuun ja pääsemään säännölliseen sähköntuotantoon joulukuussa, tuotantojohtaja Marjo Mustonen toteaa.

Olkiluoto kolmonen on TVO:n mukaan Euroopan suurin ja maailman kolmanneksi suurin ydinvoimalaitosyksikkö.

Koekäyttö jatkuu

Kolmosreaktorin säännöllisen sähköntuotannon on määrä alkaa joulukuussa.

Jäljellä on vielä kymmenen laitosyksikön tehoon vaikuttavaa testikokonaisuutta. Osassa tulevista testeistä laitosyksikön tuotanto joko keskeytetään suunnitellusti tai tehoa alennetaan.

Uutena kokeena toteutetaan kantaverkkoyhtiö Fingridin kanssa niin sanottu lähivikakoe, jossa kantaverkon testialueella aiheutetaan lyhyt oikosulku.

Korjaus 30.9.2022 klo 9.02 : Korjattu OL 1:n ja 2:n yhteistehoksi vajaat 1 800 megawattia. Aiemmin määräksi kerrottiin virheellisesti noin 800 megawattia.

Korjaus 30.9. klo 12:37: OL3 on Euroopan suurin ja maailman kolmanneksi suurin ydinvoimalaitosyksikkö, ei sähköä tuottava yksikkö, kuten TVO ensin tiedotteessaan virheellisesti kertoi.

Korjaus 30.9. klo 15.25: Olkiluoto 1 ja Olkiluoto 2 tuottavat yhteensä noin 21 prosenttia tämän hetken sähköntarpeesta, eivät kumpikin, kuten TVO ensin tiedotteessaan virheellisesti kertoi.

Lue lisää:

Olkiluoto kolmosen koekäyttö sujuu aikataulussa – moni odottaa uudesta reaktorista pelastajaa sähkömarkkinoille

Näihin kuviin tiivistyy Olkiluoto 3:n pitkä ja kivinen tie

Suosittelemme sinulle