Hyppää sisältöön

Huoltovarmuuskeskuksessa huokaistiin helpotuksesta, kun Olkiluoto 3 saavutti maksimitehon: ”Murhe sähkön pulasta väistyy valtaosin”

Huoltovarmuuskeskuksen energiahuolto-osaston johtajan Pia Oeschin mukaan Olkiluoto 3 nousee turvaamaan Suomen sähköntuotantoa kriittisellä hetkellä.

Olkiluoto 3 saavutti ensimmäistä kertaa maksimitehon. Kuva: Lucas Ekblad / Yle

Huoltovarmuuskeskuksen energiahuolto-osaston johtaja Pia Oesch on helpottunut. Vuosien odotus on vihdoin päättymässä.

Olkiluodon kolmas laitosyksikkö tuottaa sähköä nyt täydellä teholla. Vaikka sähköntuotannon määrä voi vielä vaihdella koekäytön aikana, on uutinen kuitenkin lupaava.

– Päivä ei olisi voinut paremmin alkaa. Tätä hetkeä on odotettu. Olkiluoto 3 tulee turvaamaan sähköntuotantoamme hyvin kriittisellä hetkellä, Oesch toteaa.

Noin 40 prosenttia Suomen sähkötehosta tulee tällä hetkellä Eurajoen Olkiluodosta, kun sen kaikki kolme reaktoria käyvät täysillä. Käytännössä kolmosreaktori yksinään pystyy paikkaamaan vajeen, joka syntyi, kun sähkön tuonti Venäjältä loppui keväällä.

– Murhe sähkön pulasta väistyy valtaosin sen ansiosta, Oesch sanoo.

Vaikka Suomen sähköntuotanto ei ole vain Olkiluodon varassa, on sen rooli huoltovarmuuden kannalta merkittävä. Se ei ole yhtä lailla sään armoilla kuin tuulivoima.

– Laajat ja kylmät korkeapaineen selänteet, joissa ei ole tuulta ollenkaan, tuovat meille pohjolaan omat riskinsä. Tällaiset tilanteet ovat paremmin hallittavissa, kun Olkiluoto käy.

Kantaverkkoyhtiössäkin huojentunut tunnelma

Olkiluodon kolmas laitosyksikkö aloittaa säännöllisen sähköntuotannon näillä näkymin joulukuussa. Sitä ennen laitosyksikön tehoa lasketaan testien ajaksi.

– Täytyy muistaa, että koekäyttöaikana kaikki on vielä mahdollista ja aina voi jotain löytyä. Ehdottomasti olemme kuitenkin lähempänä kaupallista käyttöä kuin koskaan, ja siinä mielessä on hyvä tilanne mennä kohti talvea, Pia Oesch toteaa.

Myös Fingridin kantaverkon käytön suunnittelupäällikkö Timo Kaukonen on optimistinen.

– Laitos on nyt saatu täydelle teholle ja tiedetään, että se pystyy siihen. Tämä luo uskoa siihen, että talvikaudesta selvitään ehkä jopa ilman vakavia sähköpulatilanteita.

Koekäyttö on edennyt Kaukosen mukaan hyvässä aikataulussa ja joulukuuhun mennessä testejä ehditään vielä rauhassa tehdä täydellä teholla. Hän huomauttaa, ettei täyden tehon saavuttaminen vielä tuo varmuutta tulevasta, mutta hyvä merkki se on.

– Yksi merkkipaalu on saavutettu, eikä alemmilla tehotasoilla ole tullut vastaan ongelmia, jotka viivästyttäisivät valmistumista. Aavistuksen huojentuneempi olo tässä on.

Suosittelemme sinulle