Hyppää sisältöön

Lietolaisen hoivakodin asukas pahoinpiteli toisen asukkaan kuoliaaksi – oikeus hylkäsi kaikki syytteet

Syyttäjä vaati rangaistusta kuolemantuottamuksesta ja toissijaisesti vammantuottamuksesta. Kuolleen naisen asianomistaja vaati rangaistusta törkeästä kuolemantuottamuksesta. Oikeus päätyi hylkäämään kaikki syytteet.

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden pääsisäänkäynti arkistokuvassa. Kuva: Lucas Ekblad / Yle

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on hylännyt syytteet tapauksessa, jossa aggressiivinen hoivakodin asukas pahoinpiteli toisen asukkaan kuoliaaksi lietolaisessa hoivakodissa vuonna 2019.

Hoivakodin ex-palveluvastaavaa ja myös yksityistä hoivakotiyritystä syytettiin kuolemantuottamuksesta ja vammantuottamuksesta. Asianomistaja syytti tahoja myös törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Hoivakodin asukkaana ollut mies pahoinpiteli 76-vuotiaan, muistisairaan naisen, kun tämä oli erehtynyt huoneista Liedossa sijaitsevassa yksityisessä asumispalveluyksikössä.

Syyttäjän mukaan hoivakodin palveluvastaava laiminlöi velvollisuutensa varmistaa, että aggressiivista asukasta valvotaan koko ajan. Lisäksi syyttäjän mukaan palvelutaloon olisi pitänyt nimetä lisää henkilökuntaa. Syytetty kiisti syytteet.

Avi antoi huomautuksen

Oikeus katsoi, että tapauksessa jäi näyttämättä toteen, että ex-palveluvastaava olisi laiminlyönyt velvollisuutensa ennakollisesti varmistautua aggressiivisen asukkaan soveltuvuudesta hoivakotiin. Lisäksi oikeus katsoi, että syytetty ei laiminlyönyt velvollisuutta antaa ohjeita henkilökunnalle asukkaan valvonnasta.

Syytetty kertoi oikeudessa, että ohjeistuksena oli, että aggressiiviseksi tiedettyä asukasta ei saanut jättää yksin, eikä valvomatta.

Oikeus näki myös, että kaikki syytteessä luettellut seikat, eivät olleet edes ex-palveluvastaavan toimivaltaan, tehtäväkuvaan tai velvollisuuksiin kuuluvia asioita, joten syytteet oli hylättävä.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Myös Lounais-Suomen aluehallintovirasto selvitti tapausta. Avi totesi selvityksessään, että pahoinpitelyhetkellä hoivakodissa oli tarpeeksi henkilökuntaa. Avi antoi maaliskuussa 2019 kuitenkin huomautuksen palvelukodille aggressiiviseksi tiedetyn asukkaan riittämättömästä valvonnasta.

Lue lisää:

Syyttäjä vaatii lietolaisen hoivakodin ex-palveluvastaavalle sakkoja kuolemantuottamuksesta – asukas hakkasi muistisairaan kuoliaaksi

76-vuotias Vuokko hakattiin kuoliaaksi palvelukodissa tammikuun alussa – Pihlajalinna vaati omaista maksamaan huoneen vuokran koko kuulta

Suosittelemme sinulle