Hyppää sisältöön

Revontulet leimuavat viikonloppuna koko Suomen yllä – meteorologi kertoo, milloin on suurin todennäköisyys nähdä ne

Aurinkotuuli voimistuu viikonlopun aikana. Sen seurauksena revontulia esiintyy runsaasti, mahdollisesti myös eteläisen Suomen taivaalla.

Näin näyttäviä revontulia nähtiin Haminan seudulla tammikuussa. Kuva: Jimi Kauta

Ilmatieteen laitoksen ennusteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan koko maassa voi olla jo tänä iltana mahdollisuus nähdä revontulia, mutta komeimmillaan ne ovat lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Ylen meteorologi Anne Borgström arvioi, että alkuyöstä on paremmat mahdollisuudet nähdä revontulia kuin aamuyöstä, koska aamusumu vaikuttaa näkyvyyteen.

Meteorologi kehottaa seuraamaan pilvitilannetta. Voit tarkistaa pilvisyystilanteen täältä (siirryt toiseen palveluun).

Viikonlopun aikana aurinkotuuli voimistuu. Sen seurauksena revontulia esiintyy runsaasti, mahdollisesti myös eteläisen Suomen taivaalla.

Revontuliharrastaja Kari Saari kuvasi harvinaisen dyyni-ilmiön Kurjenrahkan kansallispuistossa Varsinais-Suomessa syksyllä 2018. Ilmiön nimi tulee siitä, että revontulten kuvio muistuttaa rannan hiekkadyynejä.

Vielä on epävarmaa, näkyykö revontulia etelässä jo tänään perjantai-iltana. Revontulista kiinnostuneiden kannattaa tarkkailla tilannetta molempina öinä ja vielä sunnuntai-iltanakin.

Borgströmin mukaan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä on tämänhetkisen ennusteen mukaan paras mahdollisuus nähdä revontulia.

Viikonloppuna nähtävien revontulien syy on Auringossa oleva koronan aukko, josta lähtevä nopea aurinkotuuli saavuttaa Maan perjantaina tai viimeistään huomenna lauantaina.

– Nopea aurinkotuuli osuu magneettikenttäämme, joka näkyy upeana valoilmiönä, Borgström sanoo.

Auringosta lähti keskiviikkona myös Maata kohti suuntautunut koronan massapurkaus, joka sekoittuu edellä mainittuun aurinkotuuleen lauantaina. Ennusteessa korostetaan, että arviot massapurkauksen voimakkuudesta ja saapumisajasta ovat kuitenkin epätarkkoja.

Jos onnistut ottamaan kuvia revontulista, voit lähettää ne Ylelle osoitteeseen helsinki@yle.fi.

Katso Ylen kuvajoukkoistuksen säännöt täältä.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 1. lokakuuta kello 23:een asti.

Lue lisää revontulista:

Suosittelemme sinulle