Hyppää sisältöön

Venäläisten turvapaikanhakijoiden tulo säikäytti ukrainalaiset, ja nyt Maahanmuuttovirasto haluaa heidät eri paikkoihin

Venäläiset ja ukrainalaiset elävät sopuisasti rinta rinnan Joutsenon vastaanottokeskuksessa. Ukrainalaisten yhdistys Suomessa on huolissaan etenkin naisten ja lasten hyvinvoinnista.

Joutsenon vastaanottokeskuksen johtaja kertoo, että sekä venäläiset että ukrainalaiset tulijat vastustavat sotaa. Kuva: Mikko Mykkänen / Yle
Greta Virranniemi

Maahanmuuttovirasto pyrkii jatkossa sijoittamaan ukrainalaiset tilapäisen suojelun hakijat ja venäläiset turvapaikanhakijat eri paikkoihin. Virasto kertoo Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että se on ohjeistanut vastaanottokeskuksia asiassa. Ohjeet koskevat laitosmaisia keskuksia.

– Tilanne on sodan myötä omalaatuinen. Olemme vastaanottokeskustoiminnassa uudessa tilanteessa. Katsoimme, että on syytä muuttaa perinteistä majoituspolitiikkaamme, sanoo Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen Ylelle.

Venäläisten turvapaikanhakijoiden tulo Suomeen on herättänyt huolta. Ukrainalaisten yhdistys Suomessa totesi eilen (siirryt toiseen palveluun), että Venäjältä paenneiden miesten sijoittaminen ukrainalaisten naisten ja lasten läheistyyteen uhkaa merkittävästi jälkimmäisten henkistä ja fyysistä hyvinvointia.

Yhdistys huomautti, että valtaosa venäläisistä kannattaa mielipidemittauksissa sotaa ukrainaa vastaan. Yhdistys katsoo, että liikekannallepano ei ole merkittävästi muuttanut asiaa.

Laitoksista asuntoihin

Uudet venäläiset turvapaikanhakijat pyritään nyt Nuutisen mukaan majoittamaan muualle kuin laitoksiin.

Venäläisten ja ukrainalaisten tulijoiden erottelu tarkoittaa myös ihmisten siirtoa laitoksista esimerkiksi asuntopohjaisiin vastaanottokeskuksiin.

– Alamme nyt paneutua tähän. Katsotaan, olisiko jollain paikkakunnalla vain toista osapuolta. Pyrimme mahdollisimman pian tilanteeseen, jossa laitoskeskuksissa ei olisi molempia osapuolia ainakaan merkittävästi, Nuutinen toteaa.

Hän huomauttaa, että selvitettävänä on vielä monta asiaa. Vastaanottokeskuksissa saattaa esimerkiksi olla perheitä, joissa toinen vanhemmista on venäläinen ja toinen ukrainalainen.

Vastaanottokeskuksissa on nyt kirjoilla noin 35 000 ukrainalaista ja noin tuhat venäläistä. Ukrainalaisista vastaanottokeskuksissa asuu noin 14 000 ja venäläisistä noin 550.

Yhteiselo sujuu Joutsenossa

Venäläiset ja ukrainalaiset elävät yhteisymmärryksessä ainakin Joutsenon vastaanottokeskuksessa, kertoo johtaja Antti Jäppinen. Hän arvelee, että vastaava tilanne on muissakin keskuksissa.

– Täällä olevien venäläisten ja ukrainalaisten mielipiteet Putinin käynnistämää julmaa valloitussotaa kohtaan ovat hyvin yhtenevät. He pitävät sitä suurena tragediana ja ovat tietenkin sotaa vastaan.

Myöskään Maahanmuuttovirasto ei ole kuullut merkittävistä konflikteista.

– Käytännössä yhteiselo on sujunut huomattavan hyvin olosuhteet huomioiden, sanoo myös Pekka Nuutinen.

Suosittelemme sinulle