Hyppää sisältöön

Rauman lukiossa ei lämmetä ministerin ehdotukselle yo-kirjoitusten poistamisesta

Sekä Rauman lukion oppilaskunta että rehtori pitävät nykyisiä ylioppilaskirjoituksia pätevinä.

Rauman lukiossa halutaan säilyttää ylioppilaskirjoituksen nykyisellään. Kuvituskuva Kuva: Kalle Niskala / Yle

Lukioissa ei ole innostuttu tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkosen esityksestä luopua ylioppilaskirjoituksista.

Honkosen mielestä yo-kirjoituksista luopuminen helpottaisi nuorten pahoinvointia ja parantaisi lukion yleissivistävyyttä.

Lukiolaisten Liitto torppasi ehdotuksen tuoreeltaan viime viikolla. Liiton mukaan yo-kirjoitukset ovat reilu tapa mitata lukiosta valmistuvien osaamista ja nuorten mielenterveyskriisiin tulee puuttua muilla keinoilla.

Rauman lyseon oppilaskunnan puheenjohtaja Roosa Helin on samoilla linjoilla

– Tiedän, että yo-kirjoitukset aiheuttavat monille kovaa stressiä. Mielestäni niistä ei kuitenkaan pitäisi luopua, koska ne ovat melko tasa-arvoinen tapa mitata oppilaiden tietotaitoa, Helin sanoo.

Myöskään Rauman lyseon rehtori Jani-Petteri Renko ei näe tarvetta ylioppilaskirjoitusten uudistamiselle tai poistamiselle.

– Mielenkiintoinen avaus ministeriltä kaikenkaikkiaan. Ylioppilastutkintoa on juuri kuitenkin uudistettu, eli en lähtisi tähän kohtaan tekemään vielä toista uudistusta heti perään, Renko toteaa.

Uudistuksen myötä ylioppilastutkinnossa joutuu nykyään kirjoittamaan viisi pakollista oppiainetta aiemman neljän sijaan. Rehtorin mukaan tämä on laajentanut ylioppilastutkintoa yleissivistävyyden puolesta.

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta

Suosittelemme sinulle