Hyppää sisältöön

Lymanin valtaus on merkittävä voitto ukrainalaisille kahdesta syystä, sanoo Ylen Ukraina-toimittaja

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi viikonloppuna, että Lymanin kaupunki on vapautettu kokonaan venäläissotilaista.

Venäjän armeijan joukot ovat viikonlopun aikana perääntyneet Donetskin alueella sijaitsevasta strategisesti tärkeästä Lymanin kaupungista.

Ylen Ukrainan-toimittaja Maxim Fedorov sanoo Ylen aamussa, että Lymanin vapautus kertoo siitä, että Venäjän laittomilla alueliitoksilla ei ole tosiasiallista merkitystä.

Venäjä liitti viime viikolla Donetskin ja kolme muuta aluetta osaksi federaatiota niin kutsuttujen kansaäänestysten tulosten perusteella.

Vaikka Venäjän perustuslakituomioistuin tunnusti sopimukset neljän ukrainalaisalueen liittämisestä Venäjään ”laillisiksi”, kansainvälisessä yhteisössä sopimuksilla ei ole oikeudellista pätevyyttä eikä kansainvälisestä näkökulmasta alueiden asema ole muuttunut.

Suomen puolustusvoimien pääesikunnan tiedustelupäällikkönä toiminut kenraalimajuri evp. Pekka Toveri arvioi, että Lymanin takaisin valtaus on ennen kaikkea ukrainalaisille tärkeä osoitus siitä, Venäjä ei kykene puolustamaan valtaamiaan alueita.

– Putin voi väittää ottavansa sitä sun tätä, mutta heillä [ukrainalaisilla] on kykyä ottaa alueita takaisin, Toveri sanoi Ylen aamussa.

Ukraina nyt etulyöntiasemassa?

Ylen Maxim Fedorovin mukaan Lymanin valtaus on tärkeä myös siksi, että sodan painopiste on siirtymässä Ukrainan eduksi.

– Ukrainan armeija todistaa, että se kykenee piirittämään Venäjän joukkoja, Fedorov sanoo.

Kenraalimajuri evp. Pekka Toveri arvioi, että tärkeänä solmukohtana toimivan Lymanin takaisin valtaus luo Ukrainalle edellytyksiä jatkaa hyökkäystä Itä-Ukrainassa.

Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin johtaja Tuomas Forsberg taas pitää Lymanin kaupungin merkitystä solmukohtana liioitteluna, mutta ymmärtää Ukrainan haluavan korostaa sotamenestystä Donetskin alueella.

Forsbergin mukaan Ukraina ottaa tilanteesta kaiken irti, koska Ukrainan sotamenestys ajoittui Putinin alueliitoksia koskevien julistusten jälkeen.

– Tässä on selkeästi tarve nähdä tämä [sotamenestys] siinä valossa, että sota ei pääty keinotekoiseen alueiden liittymisjulistukseen, Forsberg sanoo.

Forsbergin mukaan sodankulun kokonaiskuva ei näytä tällä hetkellä Venäjän kannalta hyvältä.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi maanantaiaamuna, että ukrainalaissotilaat ovat saavuttaneet menestystä muuallakin kuin Lymanin kaupungissa. Hän ei kuitenkaan kertonut yksityiskohtia siitä ukrainalaisjoukkojen menestyksestä.

Suosittelemme sinulle