Hyppää sisältöön

Valokuvaaja yllättyi nähdessään tekemänsä levynkannen Pave Maijasen muistoteoskisassa: ”Työ on hieno, lähinnä kysymys on reilusta pelistä”

Lappeenrannan kaupunki etsii Pave Maijasen muistoteokselle tekijää taidekilpailulla. Yksi finaaliteoksista hyödyntää Stefan Bremerin työtä vuodelta 1984.

Vasemmalla on Stefan Bremerin suunnittelema levynkansi ja oikealla veistosehdotus nimimerkiltä Albumi. Kuva: Jasmina Kauta / Yle (Kuvat: Stefan Bremer ja Lappeenrannan kaupunki / kilpailutyö nimimerkiltä Albumi)

Muusikko Pave Maijasen Maijanen-albumin kansikuvan käyttö Lappeenrannan kaupungin järjestämässä taidekilpailussa on herättänyt keskustelua viime päivinä.

Yksi kuuden finalistin joukkoon valituista kilpailutöistä hyödyntää valokuvaaja Stefan Bremerin ottamaa valokuvaa ja hänen suunnittelemaansa graafista ilmettä Maijanen-teksteineen.

Teosehdotuksen on jättänyt anonyymiin taidekilpailuun nimimerkki Albumi. Kilpailuteoksen kuvauksessa kerrotaan, että sen taustalla on Maijanen-albumi vuodelta 1984.

Stefan Bremerin mukaan teosehdotus tuli hänelle yllätyksenä. Asia nousi julkisuuteen, kun Bremer kirjoitti asiasta Facebookissa. Aiheesta ovat uutisoineet aiemmin Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) ja Etelä-Saimaa (siirryt toiseen palveluun).

”Työ on hieno”

Bremer kuvailee olleensa ymmällään siitä, ettei teosehdotuksen tekijä ottanut häneen etukäteen yhteyttä.

– Minusta työ on hieno. Lähinnä kysymys on reilusta pelistä, että tekijä olisi ottanut yhteyttä ja kysynyt, sopiiko tällainen teos. Olisin sanonut, että sopii – ja voisin sanoa vieläkin, jos ollaan reilusti yhteydessä, Bremer kertoo Ylelle.

Kilpailuteoksessa on Pave Maijasen muotokuvan muotoinen aukko. Havainnekuvassa teos on sijoitettu Lappeenrannan Rantapuistoon. Kuva: Lappeenrannan kaupunki / kilpailuteos nimimerkiltä Albumi

Hänellä ei ole vaatimuksia esimerkiksi sen suhteen, että teosehdotus vedettäisiin pois kilpailusta, eikä hän aio ryhtyä teosehdotuksen vuoksi jatkotoimiin.

– Mikäli tämä sattumalta voittaa, minusta pitää mainita, että se perustuu Stefan Bremerin tekemään levynkanteen vuodelta 1984.

Ei muutoksia kilpailuun

Lappeenrannan kaupunki etsii taidekilpailulla teosta vuonna 2021 kuolleen, lappeenrantalaislähtöisen Pave Maijasen muistoksi. Kilpailu käydään anonyymina Suomen taiteilijaseuran kilpailusääntöjen mukaisesti.

Finaaliin valitut teokset ovat parhaillaan kommentoitavana kaupungin järjestämässä kyselyssä (siirryt toiseen palveluun), ja voittajateos julkistetaan marraskuussa.

Kulttuurijohtaja Anu Talka Lappeenrannan kaupungilta kertoo, ettei Bremerin työstä virinnyt keskustelu muuta kilpailujärjestelyjä. Hän toivoo myös, ettei teosehdotuksen jättänyt taiteilija säikähdä ehdotuksesta herännyttä keskustelua.

– Kilpailusääntöihin ei voi tehdä muutoksia kesken kilpailun. Säännöt tulevat meille annettuina vastaavalta taholta eli tässä tapauksessa Suomen taiteilijaseuralta, Talka kertoo.

Hän muistuttaa, että kilpailuteoksissa on tässä vaiheessa kyse vasta ehdotuksista.

Kun voittajateoksen valintaa valmistellaan, kaupunki selvittää niin teoksen käytännön toteutukseen kuin esimerkiksi tekijänoikeuksiin liittyvät kysymykset yhteistyössä Suomen taiteilijaseuran kanssa.

Lue myös:

Suosittelemme sinulle