Hyppää sisältöön

Britannian hallitus peruu veronalennukset rikkaille – valtiovarainministeri Kwarteng markkinat sekoittaneesta päätöksestä: ”Viesti on tullut perille”

Britannian konservatiivien veroalet varakkaille aiheuttivat rajun kritiikin opposition keskuudessa. Nyt Britannian hallitus aikoo perua arvostelua herättäneet veronalennukset.

Britannian valtiovarainministeri Kwasi Kwarteng ilmoitti maanantaina, että hän ei aio viedä eteenpäin rajua kritiikkiä herättänyttä ”minibudjettia”, joka olisi leikannut suurituloisten veroja.

Kwarteng kertoi asiasta maanantaina alkaneessa konservatiivien puoluekokouksessa.

Veroalennukset oli määrä kattaa velkarahalla. 45 miljardin punnan ”minibudjetti” olisi leikannut suurituloisten veroja.

Britannian hallitus esitti syyskuun lopussa esityksen 45 prosentin veron poistamisesta yli 150 000 puntaa, eli 171 000 euroa vuodessa ansaitsevilta briteiltä.

Maanantaina Kwarteng ilmoitti, että veroalennuksia ei tule.

– Viesti on tullut perille, Kwarteng kirjoitti tänään Twitterissä.

Hallituksen ilmoitus aiheutti markkinakoron nousuun

Britannian hallitus ilmoitti veroalennuksista 23. syyskuuta. Sen jälkeen Britannian markkinat ovat olleet rajussa pyörteessä.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvosteli hallituksen suunnitelmaa tiukkasanaisesti viime viikolla. IMF arvioi, että hallituksen päätös veroalennuksista rikkaille lisäisi epätasa-arvoa.

– Kun otetaan huomioon kohonnut inflaation taso monissa maissa, myös Britanniassa, emme suosittele suuria tai kohdistamattomia veroalennuksia. Nyt on tärkeää, ettei veropolitiikka olisi ristiriidassa finanssipolitiikan kanssa, IMF kertoi lausunnossaan.

IMF myös varoitti, että veroalennukset voisivat johtaa punnan arvon alenemiseen. Pian IMF:n lausunnon jälkeen punnan arvo sukelsikin suhteessa dollariin.

Punta vahvistui vasta maanantaiaamuna, kun Kwarteng ilmoitti hallituksen suunnitelmien keskeyttämisestä.

Hallituksen veroaleaikeet johtivat myös markkinakoron nousuun niin, että Britannian keskuspankki joutui puuttumaan tilanteeseen ja tasapainottamaan markkinoita.

Truss seisoi talouspolitiikkansa takana

Vielä sunnuntaina Britannian pääministeri Liz Truss puolusti hallituksensa suunnitelmia panna toimeen mittava veronalennus.

Truss kuitenkin myönsi, että suunnitelman esittelyä olisi pitänyt pohjustaa paremmin.

Maanantaina Truss jakoi Twitterissä Kwartengin ilmoituksen hallituksen päätöksen perumisesta.

– Aiomme jatkossa keskittyä talouden kasvattamiseen, laadukkaiden julkisten palveluiden rahoittamiseen, palkkojen nostamiseen ja mahdollisuuksien luomiseen koko maassa, Truss kirjoitti Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

Hallituksen esitystä seurannut kaaos markkinoilla aiheutti konservatiivien kannatuksen laskun viime viikolla.

Työväenpuolue sai YouGovin keskiviikkona ja torstaina toteuttamassa kyselyssä 54 prosentin kannatuksen, kun konservatiiveja kannatti 21 prosenttia. Kyseessä on suurin ero, joka kahden suurimman puolueen välillä on mitattu sitten 1990-luvun.

Lisäksi YouGovin tuoreen kyselyn mukaan 51 prosenttia vastaajista halusi Trussin eroavan pääministerin tehtävistä.

Britannian työväenpuolue kritisoi rajusti hallituksen veropolitiikkaa

Rikkaiden veroalen lisäksi hallitus kaavaili pankkiirien bonuskaton poistamista ja yritysverojen noston perumista. Samaan aikaan hallitus ei olisi rajannut pois menojen ja kansalaisille suunnattujen tukien leikkaamista.

Suunnitelmat aiheuttivat rajua vastustusta opposition keskuudessa, mutta jopa toryjen omassa puolueessa hallituksen suunnitelmia pidettiin epäreiluna.

Opposition kritiikki kohdistui erityisesti valtiovarainministeri Kwartengiin, joka Sunday Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan oli ehtinyt juhlistaa hallituksen päätöstä samppanjakutsuilla rahoitusmaailman edustajien kanssa.

Oppositio syytti valtiovarainministeriötä myös siitä, että sillä kesti kymmenen päivää perääntyä päätöksestä, vaikka markkinat olivat ilmeisessä kaaoksessa.

Britannian valtiovarainministeri Kwasi Kwarteng joutui puolustelemaan BBC:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa häneen kohdistunutta kritiikkiä. Hän sanoi ymmärtävänsä ihmisten huolen ja myönsi, että hallituksen päätös rikkaiden veroalennuksista oli virhe.

Lähteet: Reuters, AFP

Suosittelemme sinulle