Hyppää sisältöön

Ulkomaisten työntekijöiden puolisoiden viihtyvyys on avainasemassa päätöksessä muuttaa Suomeen – Foujia Sultanalle pohjoismainen sosiaaliturva on tärkeä

Bangladeshista kotoisin olevalle Foujia Sultanalle harjoittelu- ja työpaikan löytyminen on perheen jäämisen kannalta ehdotonta. Vaasan uusi puoliso-ohjelma pyrkii tarjoamaan siihen välineitä.

Bangladeshilainen Foujia Sultana ja hänen miehensä Rakibul Hasan ovat asuneet Vaasassa toukokuusta lähtien. Yliopiston puoliso-ohjelmalta he toivovat muun muassa apua verkostoitumiseen paikkakunnalla.
Aliisa Uusitalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen talous on tulevaisuudessa yhä enemmän riippuvainen ulkomaisesta työvoimasta. Esimerkiksi Vaasassa nettomuuttovoitto vuonna 2018 tuli ylivoimaisesti eniten Suomen ulkopuolelta.

Yksi kysymyksistä ulkomaisen työvoiman suhteen on miten pitää huolta siitä, että työntekijät haluavat jäädä Suomeen. Tässä työntekijöiden perheiden viihtyvyys on avainasemassa.

Kaupunkien ja yliopistojen puoliso-ohjelmat tähtäävät vastaamaan kysymykseen tarjoamalla työllistymis- ja verkostoitumismahdollisuuksia myös työntekijöiden puolisoille.

Vaasan yliopiston kansainvälisten henkilöstöasioiden HR-asiantuntija Hanna Turpeisen mukaan puolisoiden ja perheen viihtyvyys uudessa maassa voi muodostua jäämisen kannalta jopa kynnyskysymykseksi.

Tällä hetkellä Turpeinen työskentelee Vaasan uuden puoliso-ohjelman toteutuksen parissa.

– Meillä kv-rekrytoinneissa tämä aihe nousee vuosi vuodelta yhä useammin ihan kynnyskysymykseksi, kun pohditaan muuttoa Vaasaan tai Suomeen, Turpeinen sanoo.

”Sosiaalista kanssakäymistä kaivataan”

Bangladeshilaiselle Foujia Sultanalle muuttaminen työn ja opintojen vuoksi on tuttua. Sultana muutti miehensä Rakibul Hasanin tohtori-ohjelman perässä Vaasaan toukokuussa.

Ennen Suomeen muuttoa Sultana asui miehensä ja lastensa kanssa hetken aikaa Australiassa, jossa Hasan suoritti toista tohtori-ohjelmaa.

Australian ohjelma ei kuitenkaan tuntunut miehelle mieluiselta.

Sultanakaan ei täysin viihtynyt Australiassa. Australian sosiaaliturvajärjestelmä tuntui ongelmalliselta.

– Synnyin Bangladeshissa ja sen jälkeen asuimme Tanskassa viisi ja puoli vuotta, joten olen kokenut aiemmin, minkälaista hyvinvointivaltiossa asuminen on.

– Kun muutin Australiaan, kaikki olikin ihan kuin päinvastoin, Sultana sanoo.

nainen
Foujia Sultana toivoo, että puoliso-ohjelman auttaisi häntä verkostoitumaan Vaasassa ja ehkä löytämään itselleen työharjoittelupaikan. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Vaasaan Sultana on mielestään ehtinyt kotiutua jo hyvin, eikä ongelmia uusiin ihmisiin tutustumisessa ole ollut.

Puoliso-ohjelmaan hän osallistuu muun muassa paremman verkoston rakentamiseksi.

– Voin tavata muita ja rakentaa verkostoani täällä. Toivon ohjelman myös auttavan minua löytämään työharjoittelupaikan.

Hanna Turpeisen mukaan puolisoiden odotuksissa ohjelman suhteen näkyy selkeästi halu verkostoitua kasvotusten. Esimerkiksi yhteiset kahvittelut kiinnostavat – webinaarit eivät.

– Sosiaalista kanssakäymistä kokoontuen jonkun tietyn teeman ympärillä selkeästi kaivataan, Turpeinen sanoo.

Puolisot etsivät etenkin työllistymismahdollisuuksia

Ilmoittautumislomakkeen ennakkokyselyiden mukaan työllistyminen ja alueellinen työmarkkinatilanne ovat erityisesti kiinnostuksen kohteena.

HR-asiantuntija Mia Smedlundin mukaan osallistujat voivat valita ohjelmassa kahden polun väliltä. Sosiaalinen polku tukee erityisesti sosiaalisten verkostojen rakentamista. Urapolulla tuetaan taas työnhakua ja työllistymistä.

Työllistymistä edistäviä tapahtumia ovat muun muassa Job Safari, jonka järjestää tyksi ohjelman kumppaneista. Safarin tarkoituksena on toteuttaa koordinoituja yritysvierailuja vaasalaisiin yrityksiin.

kaksi naista
Vaasan puoliso-ohjelma tarjoaa puolisoille muun muassa yritysvierailuja. Kuvassa Mia Smedlund (vas.) ja Hanna Turpeinen (oik.) Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Lisäksi suunniteilla on esimerkiksi säännöllisiä Coffee and Chat -tapaamisia.
– Olemme kuitenkin vielä pilottivaiheessa, joten osallistujien omat toiveet otetaan vielä huomioon, Smedlund sanoo.

”Olen täällä onnellinen”

Työpaikan saaminen on Sultanalle ehdotonta Vaasaan jäämisen kannalta.

– Se, minne muutamme riippuu täysin siitä, mistä onnistumme löytämään töitä. Jos töitä löytyykin esimerkiksi Helsingistä, muutamme sinne, hän sanoo.

Turpeisen mukaan Vaasan puoliso-ohjelman tarkoituksena on tehdä laajasti yhteistyötä kaupungin sisällä.

– Ohjelma on avoin kaikille Vaasan seudun kv-työntekijöiden puolisoille ja myös täysipäiväisten opiskelijoiden puolisoille.

– Emme siis ole rakentamassa ohjelmaa vain yliopiston työntekijöiden puolisoille, vaan koko seudulle, Turpeinen sanoo.

Sultana on jo ilokseen onnistunut löytämään ystäviä Vaasasta.

– Olen täällä onnellinen, hän kuittaa.

Aiheesta voi keskustella torstaihin 13. lokakuuta kello 23 asti.

Lue lisää:

Meksikolainen Ana Emilia Martinez Hale muutti Lappiin ja päätti jäädä – En näe syytä, miksi ihmiset eivät haluaisi työskennellä Suomessa

Kosovosta kotoisin oleva Bleta Hyseni, 22, nimeää heti kaksi asiaa, jotka saivat hänet jäämään töihin Suomeen

Suosittelemme