Hyppää sisältöön

Tytti Yli-Viikarin potkujen käsittely alkoi hallinto-oikeudessa

Yli-Viikarin mukaan irtisanominen on perusteeton. VTV sanoo, että siihen oli laissa tarkoitettu erityisen painava syy.

Tytti Yli-Viikari kuvattuna Helsingin käräjäoikeudessa 15. joulukuuta 2021. Kuva: Silja Viitala / Yle

Valtiontalouden tarkastusvirastosta (VTV) irtisanottu Tytti Yli-Viikari sanoo, että hänen potkunsa olivat perusteettomat ja että julkisuuden paine vaikutti VTV:n ratkaisuun.

VTV irtisanoi Yli-Viikarin ylijohtajan virasta maaliskuussa. Yli-Viikari valitti päätöksestä hallinto-oikeuteen.

– Koen, että tässä vyyhdissä on monta eri toimijaa, joilla on varmasti ollut painetta siihen, että hyvin paljon julkisuutta vetävä hahmo saadaan pois virastosta. Itse en identifioidu siihen hahmoon, Yli-Viikari sanoi maanantaina Helsingin hallinto-oikeudessa, missä hänen irtisanomistaan ylijohtajan paikalta käsiteltiin.

Yli-Viikarin valituksessa katsotaan, ettei VTV ole tuonut esille, että hän olisi ylijohtajana rikkonut tai laiminlyönyt virkavelvollisuuksia tai toiminut tehtävässä muutoin säännösten ja määräysten vastaisesti.

Käräjäoikeus ei määrännyt viraltapantavaksi

VTV:n mukaan Yli-Viikari on vahingoittanut viraston mainetta ja toiminut toistuvasti ohjeiden vastaisesti. Helsingin käräjäoikeus katsoi tammikuisessa jutussaan Yli-Viikarin syyllistyneen virka-aseman väärinkäyttämiseen, virkavelvollisuuden rikkomiseen ja kavallukseen.

Tuomio virka-aseman väärinkäyttämisestä tuli sopimuksesta, jolla VTV:n työntekijälle maksettiin kaksi vuotta palkkaa ilman työvelvoitetta ennen eläköitymistä.

Virkavelvollisuuden rikkominen ja kavallus liittyvät virkamatkoilta saatujen lentopisteiden käyttöön. Syyttäjä vaati Yli-Viikarille ehdollista vankeutta ja viraltapanoa, mutta käräjäoikeus tuomitsi tälle vain sakkoja.

Käräjätuomiosta on valitettu hoviin, joten se ei ole lainvoimainen.

Yli-Viikari katsoo käräjätuomion osoittavan, etteivät hänen syykseen luetut teot osoita häntä ilmeisen sopimattomaksi tehtäväänsä tai toimimaan virkamiehenä.

Toista irtisanomista käsitellään marraskuussa

VTV irtisanoi Yli-Viikarin pääjohtajan tehtävästä viime vuoden kesällä rikosepäilyjen takia.

Kuuden kuukauden irtisanomisajan jälkeen Yli-Viikari aikoi palata hoitamaan ylijohtajan taustavirkaansa, josta hän oli vapautettuna pääjohtajana toimimisen ajan. VTV kuitenkin pidätti hänet ylijohtajan virasta viime vuoden lopulla, minkä jälkeen hänet irtisanottiin maaliskuussa.

Yli-Viikari on valittanut myös eduskunnan päätöksestä irtisanoa hänet pääjohtajan paikalta. Tätä asiaa käsitellään hallinto-oikeudessa marraskuussa.

Lue myös: VTV irtisanoi Yli-Viikarin myös pakastevirastaan

Suosittelemme sinulle