Hyppää sisältöön

Vaalea nainen kiertää kauneushoidoissa ”ilmaiseksi” – lukuisat yrittäjät joutuneet huijatuiksi Tampereella: ”Miten joku voi tehdä näin?”

Nainen on käyttänyt tamperelaisissa yrityksissä asioidessaan eri nimiä ja yhteystietoja. Poliisi tutkii tapauksia petoksina.

Ripsiteknikko Maria Nordlingin asiakas paljastui huijariksi, joka ei maksanut laskuaan. Nyt hän haluaa varoittaa huijarista muita kauneusalan yrittäjiä. Video: toimittaja Linnea Pitkänen, kuvaaja Marko Melto / Yle

Kauneudenhoitoalan yrittäjiä piinaa Tampereella huijari, joka käy hoidoissa ja lähtee maksamatta.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Aamulehti (siirryt toiseen palveluun).

Epäilty tekijä on kuvailujen mukaan nuori, vaaleahiuksinen nainen. Hän varaa hoitoja eri henkilöllisyyksillä. Kun maksun aika tulee, naisen kortti ei toimi, eikä hän pysty maksamaan loppusummaa muillakaan keinoilla. Niinpä yrittäjien ainoaksi vaihtoehdoksi on jäänyt lähettää lasku kotiin ja toivoa parasta.

Yksi kauneushoitohuijarin uhreista on ripsiteknikko Maria Nordling Fair Hair & Beauty -kauneushoitolasta. Kymmenen vuotta alalla työskennellyt Nordling ei ole aikaisemmin kohdannut vastaavaa.

– Ensimmäisenä oli mielessä hämmennys ja loukkaus. Mutta kyllä siinä aika nopeasti vihaiseksi tuli, että miten joku voi tehdä näin toiselle. Ja vielä se, että hän on käynyt monessa paikassa minua ennen ja jälkeenkin, tuntuu tosi röyhkeältä, hän kuvailee tuntemuksiaan.

”Tuli vahva tunne, että rahoja en tule näkemään”

Vaikeudet asiakkaan kanssa alkoivat kassalla. Annaksi esittäytyneen huijarin maksukortti ei toiminut, eikä häneltä löytynyt MobilePayta.

Nordling kertoo, ettei nainen pahoitellut tilannetta, vaan totesi useaan kertaan tilanteen olevan ”nolo”. Nordling päätyi antamaan laskun mukaan.

– Viimeistään silloin tuli vahva tunne, että rahoja en tule näkemään.

Maria Nordling julkaisi somepäivityksen ikävästä kokemuksestaan ”sarjakaunistautujan” kanssa usella eri kanavalla. Julkaisut keräsivät laajaa huomiota ja monet huijarin uhrit ottivat häneen yhteyttä.

Nordling arvelee, että noin kymmenen yrittäjän kohdalla kyseessä on ollut sama huijari.

– Selkeästi on koskettanut ihmisiä aika laajastikin. Hienoa, että olen saanut ihmisiä verkostoitumaan ja tekemään rikosilmoituksia, hän iloitsee.

Naisen jäljille pääsemistä vaikeuttaa se, että hän hän käyttää asioidessaan eri nimiä ja yhteystietoja. Jatkossa Nordling aikoo pohtia maksujärjestystä.

– Joko se on niin, että laskutan heidät etukäteen tai sitten se on jokin varausmaksu. Olen myös laittanut ajanvarausjärjestelmään viestiä, että tunnistautuminen voisi olla hyvä juttu, koska nyt ajan voi varata kuka tahansa, millä tiedoilla tahansa.

Maria Nordlingin mukaan huijari pyysi etukäteen, ettei hoidon aikana keskustella. Nyt hän on kuullut, että huijari on esittänyt saman toiveen myös muissa hoitopaikoissa. – Ehkä hän varoo, ettei lipsauta mitään, Nordling arvelee. Kuva: Marko Melto / Yle

Tutkitaan petoksina

Maria Nordling on tehnyt asiasta rikoilmoituksen poliisille. Samoin on toiminut moni muu huijarin uhri.

Poliisi on tutkinnan kanssa alkuvaiheessa.

– Nyt haarukoidaan epäiltyjä. Johtolankoja on olemassa, katsotaan miten ne realisoituvat, kertoo rikoskomisario Arto Partanen Sisä-Suomen poliisista.

Tapauksia tutkitaan petoksina. Yksittäisinä ne olisivat lieviä petoksia, mutta Partasen mukaan tapauksissa on selvästi mukana suunnitelmallisuutta.

Partanen arvelee, etteivät kaikki yrittäjät ole tehneet asiasta rikosilmoituksia. Ilmoituksen tekeminen vie pienyrittäjän aikaa ja poliisin kokemuksen mukaan käy monesti niin, ettei ilmoitusta tehdä lainkaan. Yrittäjä voi niellä kokemansa muutaman kympin tappion.

Poliisin käsitys on, että kauneudenhoitoalan ihmisillä on usein pitkiä asiakassuhteita. Se usein estää vastaavien huijausten tekemistä.

– Onko sitten alalle tullut niin paljon uusia yrittäjiä, että tämmöinenkin on mahdollista, Partanen pohtii.

Hän ei muista vastaavaa uransa ajalta.

– Erityyppisiä ravintoloissa liikkuvia sarjasyöjiä on ollut useampia vuosien varrella.

Uusi käänne jutussa: ”Sarjakaunistautuja” otti yhteyttä

Ylen jo uutisoitua asiasta tapauksessa ilmeni tiistaina yllättävä käänne. Maria Nordling kertoi sosiaalisessa mediassa tekijän ilmoittautuneen suoraan hänelle.

Nordling kertoo Ylelle, että hän sai yhteydenoton naiselta somen kautta maanantaina, ja näki viestin tiistaina. Hän välitti tiedot poliisille.

Rikoskomisario Arto Patanen ei halunnut kommentoida asiaa tutkinnan ollessa kesken.

– Asia on hyvässä poliisin tutkintavaiheessa, sanotaan näin.

Maria Nordling sanoo olevansa nyt oikein hyvillä mielin.

– Päivä on ollut yhtä hymyä.

Herättääkö juttu ajatuksia? Voit keskustella aiheesta 5.10. kello 23:een saakka.

Juttua muokattu 4.10.2022 kello 15.01: Lisätty jutun loppuun uudet tiedot tekijän yhteydenotosta.

Lue myös:

Helsingin käräjäoikeus vangitsi "sarjasyömärin" petoksista epäiltynä – totesi poliisille ettei aio lopettaa "ilmaisia illallisia"

Suosittelemme sinulle