Hyppää sisältöön

Suomen viimeinen julkinen Lenin-patsas on nyt poissa näkyvistä – näin patsas nousi jalustaltaan ja lähti kohti museon varastoa

Kotkan Lenin-patsas siirrettiin varastoon, eikä sen tulevaa käyttötarkoitusta tiedetä vielä.

Suomen viimeinen Lenin-patsas siirrettiin varastoon.
Jasmina Kauta,
Noora Palola

Suomen viimeinen esillä oleva Vladimir Leniniä esittävä patsas on siirretty pois kaupunkikuvasta.

Kotkassa sijaitsevan Lenin-patsaan siirtoajankohtaa oli odoteltu kuukausia. Kotkan kaupunginvaltuusto päätti kesäkuussa, että patsas siirretään pois sen nykyiseltä paikalta Kotkan keskustasta, Kotkansaaren Pohjoispuistokadulta.

Virolaisen kuvataiteilijan Matti Varikin veistämä Leniniä esittävä patsas on saatu lahjana vuonna 1979 Kotkan ystävyyskaupungilta Tallinnalta, joka vielä tuolloin kuului Neuvostoliittoon.

Yle seurasi patsaan siirtoa suorassa lähetyksessä Yle Areenassa ja tässä artikkelissa.

Käsivarsi lähtee myös

Vuonna 1995 Lenin-patsaan lähellä paljastettiin puolalaisen Krzysztof Bednarskin veistos nimeltään Leninin puuttuva käsivarsi. Bednarskin teoksen voi tulkita ironisoivan alkuperäistä patsasta, jolta puuttuu vasen käsi. Veistos täydentää Lenin-patsaan, kun teoksia tarkastelee tietystä kulmasta.

Lenin-patsasta ja käsivartta on puolustettu neuvostokriittisenä kokonaisuutena, jonka tulisi pysyä katukuvassa historian vuoksi. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Käsivarsi päätyy varastoon yhdessä lopun Leninin kanssa. Kaupunkisuunnittelujohtaja Markku Hannonen kertoo, että kaupungin mielestä käsivarsi jäisi varsin irralliseksi teokseksi ilman Lenin-patsasta.

– Erillisenä patsaana se olisi ollut myös alttiimpi ilkivallalle, Hannonen kertoo.

Myös tämä teos poistettiin. Kuva: Antro Valo / Yle
Patsaan vieressä oleva tekstikin irroitettiin. Kuva: Antro Valo / Yle

Hannosen mukaan patsaan siirto on varsin tekninen operaatio. ”Käänteisiä patsaan avajaisia” tai vastaavia ei ole ohjelmassa.

– Puistotoimi on selvittänyt, millä tavoin patsaan osat pystytään irrottamaan ja nostamaan. Se nostetaan sopivalla nostolaitteella ja välineillä kuorma-auton lavalle ja kuljetetaan varastoon, Hannonen kertoo Ylelle.

Patsas muuttaa museon varastoon

Patsas kuuluu Kotkan kaupungin taidekokoelmaan, ja sen myöhemmästä näyttelykäytöstä päättää Kymenlaakson museo. Kymenlaakson museon museotoimenjohtaja Kirsi Niku kertoo, että museon mielestä patsas olisi ollut hyvä omalla paikallaan.

– Vaikka tämä sukupolvi ei sitä näe, niin tuleva sukupolvi on varmasti kiinnostunut tästä. Se on oman aikansa historiaa, Niku kertoo.

Patsaan koti sijaitsee nyt Kymenlaakson museon säilytystiloissa, joissa on muitakin veistoksia säilössä. Museo aikoo pohtia patsaan jatkokäyttöä, mutta aikataulua ei tiedä kukaan. Niku arvioi, että jatkosuunnitelmien tekemisessä voi mennä vuosia.

Kotkan Lenin-patsas siirrettiin varastoon tiistaina 4. lokakuuta. Yle seurasi siirtoa suorana.

Lisää aiheesta

Tässä on viimeinen Lenin-patsas Suomen katukuvassa – Venäjä-tutkija ihmettelee, miksi ne halutaan kärrätä piiloon: ”En ymmärrä logiikkaa”

Joona Mielonen piti niin kovaa ääntä Lenin-patsaasta, että se kuului Kanadaan saakka – kertoo nyt, miksi Leninistä pitäisi jättää edes vasen käsi

Lenin-patsaat poistetaan Suomen katukuvasta – miksi muut Neuvostoliittoa ihailevat patsaat saavat jäädä?

Lisätty klo 13.00 Hannosen kommentteja ja tietoa Leninin puuttuva käsivarsi -teoksesta.

Suosittelemme sinulle