Hyppää sisältöön

MobilePay ei enää kelpaa Teboililla – boikotti on ajanut Teboil-yrittäjät ahdinkoon: ”Minun yritystoimintani ei Teboilia rikastuta”

Venäläisomisteiseen öljy-yhtiö Teboiliin kohdistuva boikotti laajenee edelleen. Huoltoasemien suomalaiset yrittäjät kokevat boikotin epäreiluksi.

Sammonkadun Teboilin ex-yrittäjä Jukka Miettinen ehti pyörittää huoltoasemaa vain reilun vuoden. Yrittäjyyttä varjostivat niin korona kuin Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Video: toimittaja Linnea Pitkänen, kuvaus ja editointi: Jani Aarnio/Yle
Oskari Räisänen,
Linnea Pitkänen

MobilePay päättää yhteistyönsä venäläisomisteisen öljy-yhtiö Teboilin kanssa lokakuun loppuun mennessä. Sovelluksella ei siis voi maksaa Teboilin huoltoasemilla enää ensi kuussa.

Asian vahvistaa Ylelle MobilePayn Suomen sivuliikkeen riskipäällikkö Vesa Saarinen.

Hänen mukaansa päätöksenteossa on tarkasteltu myös muita suomalaisia toimijoita, kuten valtiota, joka on myös päättänyt lopettaa yhteistyönsä huoltoasemaketjun kanssa.

– Päätös on MobilePayn itsenäinen ja perustuu riskiarvioon asiakkuudesta, Saarinen sanoo.

Emoyhtiöön kohdistuneen boikotin seurauksena myös suomalaisten Teboil-yrittäjien elinkeino on ollut vaakalaudalla. Tänä vuonna jo ainakin 21 Teboil-yrittäjää on lopettanut.

Yle haastatteli kahta Tampereella toiminutta Teboil-yrittäjää siitä, miltä kulunut vuosi on huoltoasemalta katsottuna näyttänyt. Heistä toinen sinnittelee ja toinen on jo laittanut huoltoasemansa ovet säppiin.

Lue lisää: Alkoiko nyt Teboil-yrittäjien pudotuspeli? Kaksi asemaa lopettanut kahdessa päivässä: ”Kukkaro ei kestä, kun ihmiset ryhtyivät boikotoimaan”

Boikotti iski voimakkaasti

Tampereen Lielahden Teboilin yrittäjä Katja Sormunen aloitti toimintansa kauppiaana 24.2.2020. Siis päivälleen kaksi vuotta ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Toimitiloissa tehtiin heti yritystoiminnan alussa iso remontti. Esimerkiksi kaikki keittiölaitteet menivät Sormusen mukaan vaihtoon.

Koronarajoitukset vaikeuttivat uuden yrittäjän alkutaipaletta. Kaksi vuotta myöhemmin Venäjän hyökättyä Ukrainaan tilanne paheni edelleen. Sodan syttyessä boikotit iskivät välittömästi.

Tampereen Lielahden Teboilin kauppias Katja Sormunen kertoo, että toimintaa huoltoasemalla ylläpidetään nyt hyvin tiiviillä porukalla. Perheen merkitys siinä on suuri. ”Tunteja ei lasketa”. Kuva: Helmi Holopainen / Yle

Vaikutus näkyi heti hävikkinä. Sormunen kertoo, että esimerkiksi elintarvikemyynti piti viedä alas kokonaan, sillä hävikkiä muodostui niin paljon.

– Tuntui tosi pahalta hävittää sellaisia määriä, mitä normaalisti oli kulunut. Meillä oli paljon vanhempia ihmisiä, jotka hakivat meiltä päivittäistavaroita, ettei tarvitse lähteä isommille marketeille. Se on loppunut ihan kokonaan.

Sormusen mukaan on myös vakiasiakkaita, jotka eivät ole jättäneet liikettä missään vaiheessa.

Henkilöstöä ulos ja aukioloajat uusiksi

Boikotin myötä Sormunen joutui lomauttamaan viisihenkisestä henkilöstöstä kolme sekä rajaamaan huoltoaseman aukioloaikoja mukailemaan toiminnan jatkuvuuden oljenkortta, lounasta.

– Aukioloajat pyörivät puhtaasti lounasajan ympärillä, koska silloin on mahdollista saada kassa kilisemään ja toivoa, että pystytään maksamaan laskumme ja työntekijöiden palkat, Sormunen sanoo.

Sormunen myöntää, että vaikka olosuhteet ovat haastavat, ei hän haluaisi hevillä luovuttaa.

– Valehtelisin, jos sanoisin, ettei tässä mitään hätää ole. Mutta meillä on sellainen puolen vuoden suunnitelma, jos muutosta ei tapahdu, niin ei auta muuta kuin pistää ovet kiinni.

Katja Sormunen pitää huoltoaseman oljenkortena boikotin aikana lounastarjoilua, jota etenkin lähialueen rakennustyömaiden työntekijät ovat hyödyntäneet. Kuva: Helmi Holopainen / Yle

Sormunen kokee, että vaikka valtio lopettaa tankkaamisen Teboilin asemilla, se ei tule vaikuttamaan hänen yritystoimintaansa.

Teboilin huoltoasemien yrittäjien liikevaihto muodostuu muun muassa sisäkauppa, kahvila- ja lounaspalveluista, sekä autojen pesu- ja huoltopalveluista.

– Polttoaineen myynnillä ei ole minun kanssa mitään tekemistä. Se on puhtaasti Teboilin bisnes. Minun yritystoimintani ei Teboilia rikastuta.

Katja Sormunen kokee haasteista huolimatta nauttivansa työstään. Uskolliset asiakkaat pitävät motivaatiota yllä. Kuva: Helmi Holopainen / Yle

Katja Sormunen kokee, että tilanne helpottaa vasta, kun Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa päättyy.

Puhuessaan hän yrittää pidättää herkistymistään.

– Kyllä tässä kädet ristiin laittaa joka ilta ja toivoo, että tämä loppuu. Varsinkin sota.

Lue lisää: Valtio lakkaa lokakuussa tankkaamasta venäläisomisteisella Teboililla – huoltamoilla näkyneet poliisiautot ovat aiheuttaneet närää

Teboil-yritys kaatui vuoden jälkeen

Tampereen Kalevassa oleva Teboilin huoltoasema ammottaa tyhjyyttään. Kaksikerroksinen rakennus poistuu pian katukuvasta, kun Tampereen kaupunki purkaa sen. Tilalle suunnitellaan todennäköisesti uusia asuinrakennuksia.

Sammonkadun Teboilin ex-yrittäjä Jukka Miettinen laittoi pillit pussiin toukokuussa 2022. Miettinen ehti pyörittää huoltoasemaa vain reilun vuoden.

Jukka Miettinen kertoo, että osa huoltoaseman kalusteista ja tarvikkeista jouduttiin antamaan ilmaiseksi pois, jotta niistä päästiin eroon. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Teboil-yrittäjyyttä Miettinen kuvailee hankalaksi.

– Ensin ihmiset eivät meinanneet huomata, että huoltoasema on taas auki. Syksyllä alkoi vilkastumaan, mutta sitten tuli koronamuunnos. Se karkoitti asiakkaat ja lopetimme lounaan tekemisen. Tarkoitus oli vuodenvaihteen jälkeen jatkaa, mutta sitten boikotit iskivät. Vakioasiakkaitakin katosi, Miettinen kertoo.

Boikotti tuntuu yrittäjästä epäreilulta

Venäläinen Lukoil omistaa Suomessa Oy Teboil Ab:n. Yhtiö on avoimesti vastustanut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan ja vaatinut sodan lopettamista. Syyskuun alussa Lukoilin hallituksen puheenjohtaja Ravil Maganov kuoli Moskovassa epäselvissä olosuhteissa.

Jukka Miettinen kokee, että boikotit olivat epäreiluja yrittäjiä kohtaan.

– Polttoainemyynti ei koskettanut meitä millään lailla, me emme saaneet siitä sentin senttiä. Kaikki muuhan on yrittäjätoimintaa, eli boikotti kohdentui vähän väärin, hän sanoo.

Jukka Miettisellä on takanaan monipuolinen ura yrittäjänä. Myös huoltoasemien pyörittämisestä ehti kertyä kokemusta ennen Sammonkadun Teboilia. Viimeisin huoltoasema paloi vuonna 2008, mutta se ei lannistanut miestä. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Sitä mieltä on myös Teboil-kauppiaat ry:n puheenjohtaja Pekka Haapalainen. Hän vetosi kuluttajiin 27. syyskuuta julkaistussa yhdistyksen tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

– Teboil-kauppiaat ovat öljy-yhtiönsä omistuspohjan vuoksi helppo maali, mutta väärä kohde boikotille. Teboil-kauppiaat haluavat taata työpaikat ja jatkaa omistamiensa suomalaisten perheyritysten tarinaa, Haapalainen kirjoittaa.

Vaikka Teboil-yrittäjyys loppui, Jukka Miettinen ei jää tyhjän päälle. Hänellä on vastuullaan muun muassa Pirkkalan kunnan kiinteistöjen auraus. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Aivan tyhjän päälle Jukka Miettinen ei jäänyt. Monitoimimiehenä tunnettu yrittäjä pyörittää vaimonsa kanssa leirintäaluetta Parkanossa sekä auraa ja hiekottaa pihoja talvipakkasilla.

Yrittäjä ei sulje pois huoltoasemankaan mahdollisuutta.

– Nyt on parempi, kun en sano tuohon mitään. Koskaan ei tiedä mitä yhtäkkiä keksii, ala voi olla ihan joku muukin, Miettinen sanoo.

Hän ei jää murehtimaan menneitä. Yhden hyvän puolen yrittäjä näkee myös Teboilin loppumisessa.

– Viime talvena tytär oli Teboililla paljon harjoittelemassa ja auttamassa, mutta nyt saan hänet takaisin minulle aurakuskiksi, Miettinen iloitsee.

Herättikö juttu ajatuksia? Voit keskustella aiheesta torstaihin 6.10. kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Tampereen kaupunki lunastaa Sammonkadun Teboilin rakennuksen noin 500 000 eurolla

Myynti laskee ja solvaukset lisääntyvät – tähän Teboilin Venäjä-kohu johti: tutkijan mielestä yrityksen pitäisi pyytää näyttävästi anteeksi

Yrittäjän mitta tuli täyteen ja hän sanoi irti kauppiassopimuksen Teboil oy:n kanssa – joka kuudes Teboil etsii uutta kauppiasyrittäjää

Teboil-huoltamoilla polttoaineen myynti vähentynyt boikotin vuoksi rajusti – kauppiailla huoli tulevaisuudesta: ”Kyllä se heikolta näyttää”

Suosittelemme sinulle