MobilePay päättää yhteistyönsä venäläisomisteisen öljy-yhtiö Teboilin kanssa lokakuun loppuun mennessä. Sovelluksella ei siis voi maksaa Teboilin huoltoasemilla enää ensi kuussa.
Asian vahvistaa Ylelle MobilePayn Suomen sivuliikkeen riskipäällikkö Vesa Saarinen.
Hänen mukaansa päätöksenteossa on tarkasteltu myös muita suomalaisia toimijoita, kuten valtiota, joka on myös päättänyt lopettaa yhteistyönsä huoltoasemaketjun kanssa.
– Päätös on MobilePayn itsenäinen ja perustuu riskiarvioon asiakkuudesta, Saarinen sanoo.
Emoyhtiöön kohdistuneen boikotin seurauksena myös suomalaisten Teboil-yrittäjien elinkeino on ollut vaakalaudalla. Tänä vuonna jo ainakin 21 Teboil-yrittäjää on lopettanut.
Yle haastatteli kahta Tampereella toiminutta Teboil-yrittäjää siitä, miltä kulunut vuosi on huoltoasemalta katsottuna näyttänyt. Heistä toinen sinnittelee ja toinen on jo laittanut huoltoasemansa ovet säppiin.
Boikotti iski voimakkaasti
Tampereen Lielahden Teboilin yrittäjä Katja Sormunen aloitti toimintansa kauppiaana 24.2.2020. Siis päivälleen kaksi vuotta ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.
Toimitiloissa tehtiin heti yritystoiminnan alussa iso remontti. Esimerkiksi kaikki keittiölaitteet menivät Sormusen mukaan vaihtoon.
Koronarajoitukset vaikeuttivat uuden yrittäjän alkutaipaletta. Kaksi vuotta myöhemmin Venäjän hyökättyä Ukrainaan tilanne paheni edelleen. Sodan syttyessä boikotit iskivät välittömästi.
Vaikutus näkyi heti hävikkinä. Sormunen kertoo, että esimerkiksi elintarvikemyynti piti viedä alas kokonaan, sillä hävikkiä muodostui niin paljon.
– Tuntui tosi pahalta hävittää sellaisia määriä, mitä normaalisti oli kulunut. Meillä oli paljon vanhempia ihmisiä, jotka hakivat meiltä päivittäistavaroita, ettei tarvitse lähteä isommille marketeille. Se on loppunut ihan kokonaan.
Sormusen mukaan on myös vakiasiakkaita, jotka eivät ole jättäneet liikettä missään vaiheessa.
Henkilöstöä ulos ja aukioloajat uusiksi
Boikotin myötä Sormunen joutui lomauttamaan viisihenkisestä henkilöstöstä kolme sekä rajaamaan huoltoaseman aukioloaikoja mukailemaan toiminnan jatkuvuuden oljenkortta, lounasta.
– Aukioloajat pyörivät puhtaasti lounasajan ympärillä, koska silloin on mahdollista saada kassa kilisemään ja toivoa, että pystytään maksamaan laskumme ja työntekijöiden palkat, Sormunen sanoo.
Sormunen myöntää, että vaikka olosuhteet ovat haastavat, ei hän haluaisi hevillä luovuttaa.
– Valehtelisin, jos sanoisin, ettei tässä mitään hätää ole. Mutta meillä on sellainen puolen vuoden suunnitelma, jos muutosta ei tapahdu, niin ei auta muuta kuin pistää ovet kiinni.
Sormunen kokee, että vaikka valtio lopettaa tankkaamisen Teboilin asemilla, se ei tule vaikuttamaan hänen yritystoimintaansa.
Teboilin huoltoasemien yrittäjien liikevaihto muodostuu muun muassa sisäkauppa, kahvila- ja lounaspalveluista, sekä autojen pesu- ja huoltopalveluista.
– Polttoaineen myynnillä ei ole minun kanssa mitään tekemistä. Se on puhtaasti Teboilin bisnes. Minun yritystoimintani ei Teboilia rikastuta.
Katja Sormunen kokee, että tilanne helpottaa vasta, kun Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa päättyy.
Puhuessaan hän yrittää pidättää herkistymistään.
– Kyllä tässä kädet ristiin laittaa joka ilta ja toivoo, että tämä loppuu. Varsinkin sota.
Teboil-yritys kaatui vuoden jälkeen
Tampereen Kalevassa oleva Teboilin huoltoasema ammottaa tyhjyyttään. Kaksikerroksinen rakennus poistuu pian katukuvasta, kun Tampereen kaupunki purkaa sen. Tilalle suunnitellaan todennäköisesti uusia asuinrakennuksia.
Sammonkadun Teboilin ex-yrittäjä Jukka Miettinen laittoi pillit pussiin toukokuussa 2022. Miettinen ehti pyörittää huoltoasemaa vain reilun vuoden.
Teboil-yrittäjyyttä Miettinen kuvailee hankalaksi.
– Ensin ihmiset eivät meinanneet huomata, että huoltoasema on taas auki. Syksyllä alkoi vilkastumaan, mutta sitten tuli koronamuunnos. Se karkoitti asiakkaat ja lopetimme lounaan tekemisen. Tarkoitus oli vuodenvaihteen jälkeen jatkaa, mutta sitten boikotit iskivät. Vakioasiakkaitakin katosi, Miettinen kertoo.
Boikotti tuntuu yrittäjästä epäreilulta
Venäläinen Lukoil omistaa Suomessa Oy Teboil Ab:n. Yhtiö on avoimesti vastustanut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan ja vaatinut sodan lopettamista. Syyskuun alussa Lukoilin hallituksen puheenjohtaja Ravil Maganov kuoli Moskovassa epäselvissä olosuhteissa.
Jukka Miettinen kokee, että boikotit olivat epäreiluja yrittäjiä kohtaan.
– Polttoainemyynti ei koskettanut meitä millään lailla, me emme saaneet siitä sentin senttiä. Kaikki muuhan on yrittäjätoimintaa, eli boikotti kohdentui vähän väärin, hän sanoo.
Sitä mieltä on myös Teboil-kauppiaat ry:n puheenjohtaja Pekka Haapalainen. Hän vetosi kuluttajiin 27. syyskuuta julkaistussa yhdistyksen tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).
– Teboil-kauppiaat ovat öljy-yhtiönsä omistuspohjan vuoksi helppo maali, mutta väärä kohde boikotille. Teboil-kauppiaat haluavat taata työpaikat ja jatkaa omistamiensa suomalaisten perheyritysten tarinaa, Haapalainen kirjoittaa.
Aivan tyhjän päälle Jukka Miettinen ei jäänyt. Monitoimimiehenä tunnettu yrittäjä pyörittää vaimonsa kanssa leirintäaluetta Parkanossa sekä auraa ja hiekottaa pihoja talvipakkasilla.
Yrittäjä ei sulje pois huoltoasemankaan mahdollisuutta.
– Nyt on parempi, kun en sano tuohon mitään. Koskaan ei tiedä mitä yhtäkkiä keksii, ala voi olla ihan joku muukin, Miettinen sanoo.
Hän ei jää murehtimaan menneitä. Yhden hyvän puolen yrittäjä näkee myös Teboilin loppumisessa.
– Viime talvena tytär oli Teboililla paljon harjoittelemassa ja auttamassa, mutta nyt saan hänet takaisin minulle aurakuskiksi, Miettinen iloitsee.
Herättikö juttu ajatuksia? Voit keskustella aiheesta torstaihin 6.10. kello 23:een saakka.
Lue lisää:
Tampereen kaupunki lunastaa Sammonkadun Teboilin rakennuksen noin 500 000 eurolla