Hyppää sisältöön

Ministeriö epäsi Helsingin telakalta vientiluvan venäläisten tilaamalle jäänmurtajalle

Yhtiön mukaan ulkoministeriö on antanut kielteisen päätöksen vientilupa-asiassa syyskuun lopussa.

Helsingin telakka. Arkistokuva. Kuva: Mårten Lampén / Yle
Saara Hirvonen

Helsingin telakka ei saanut vientilupaa Norilsk Nickelin tilaamalle jäänmurtajalle, yhtiö kertoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun) tiistaina.

Yhtiön mukaan ulkoministeriö on antanut kielteisen päätöksen vientilupa-asiassa 30.09.2022.

Helsingin telakka on kärsinyt Venäjään kohdistetuista pakotteista. Yhtiö haki ulkoministeriöltä vientilupaa venäläiselle kaivosyhtiölle rakennettavalle jäänmurtajalle, jonka rakentamisen olisi ollut määrä alkaa Hietalahden telakalla ensi vuoden aikana.

Toimitusjohtaja Kim Salmi myöntää, että jo aloitetun projektin menettäminen ei ole telakalle hyvä asia. Salmen mukaan yritys ei kuitenkaan ole konkurssivaarassa.

– Odotamme vielä tämän vuoden puolella telakan nykyiseltä omistajataholta uutisia liittyen jo aikaisemmin julkaistuun tietoon mahdollisesta yrityskaupasta.

Rakennusprojekti käynnistettiin jo viime vuonna, mutta se pysäytettiin Venäjään kohdistuvien pakotesäännösten vuoksi. Kyseessä olisi ollut valtava hanke. Se olisi tuonut telakalle ja alihankkijoille yhteensä 2 100 henkilötyövuotta.

– Telakalla työn alla oleva SH Diana työllistää toistaiseksi koko telakan henkilöstön, mutta olemme jo tehostaneet keskusteluja korvaavasta työkuormasta, Salmi sanoo.

Toimitusjohtajan mukaan alusta varten tähän mennessä tehty työ on ollut suunnittelua sekä työn ja hankinnan suunnittelua.

Helsinki Shipyardin omistaa nykyisellään kyproslainen Algador Holdings -yhtiö, jonka pääomistajana on Venäjän presidentti Vladimir Putinin luottomieheksi väitetty Vladimir Kasyanenko. Hänellä on Belgian passi.

Helsingin telakka on erikoistunut arktiseen laivanrakentamiseen. Telakalla on rakennettu muun muassa useita jäänmurtajia.

Lue myös:

Lehtitiedot: Helsingin telakkaa haetaan konkurssiin – telakan johtaja Ylelle: "Erimielisyyttä alihankkijan kanssa, kyse ei suuresta summasta"

Helsingin telakan suurtilaus on pienen piirin junailema kauppa – "brittiläinen" varustamo on telakan venäläisten omistajien pikavauhtia pystyttämä luomus

Suosittelemme sinulle