Hyppää sisältöön

Akkuja ei tehdä enää vain Kiinassa – uusi tehdas avautui Tampereelle ja mukana tulee myös keskustelu alan ongelmista

Suurimmat Tampereella tehtävät akut painavat useita tuhansia kiloja. Sähköistymiskehityksen takia akkuja tarvitaan, mutta alan pitää tulevina vuosina ratkaista saatavuus- ja ympäristöongelmia.

Tehtaan sijoittumiseen Tampereelle vaikutti muun muassa osaavan ammattitaidon löytäminen, kertoo toimitusjohtaja Kim Nikitin. Video: toimittaja ja kuvaaja Juha Kokkala / Yle.
Anu Leena Hankaniemi

Tampereella vietettiin tiistaina uuden akkutehtaan avajaisia. Celltech Solutions -yhtiöllä on ollut aiemmin Tampereella tuotekehitystä, mutta nyt alkaa myös sarjatuotanto.

Tehtaan avaaminen Tampereelle on osa laajempaa kehitystä. Kiina on perinteisesti ollut yksi akkuteollisuuden suurmaista, mutta nykyään akkuja valmistetaan muuallakin.

Yhtiön toimitusjohtajalla Kim Nikitinillä on muutoksesta omaa kokemusta. Hän oli jo kymmenisen vuotta sitten vetämässä Kiinassa akkutehdasta.

– Tämä on luonnollinen kehitys. Korkean teknologian tuotteet vaativat vahvaa osaamista ja ammattitaitoa. Tampereella ja Pohjoismaissa on osaaminen ja taito kustannustehokkaaseen hintaan.

Kiinassa kehitettiin akkuja pieniin kannettaviin teollisuustuotteisiin. Tampereella akut syntyvät tätä isompiin laitteisiin.

– Suurimmat akuista on tarkoitettu isoihin kaivinkoneisiin. Akku voi painaa 5 000–6 000 kiloa.

Tämä asettaa haasteita myös huoltoon ja vaihdettavuuteen.

– Yleensä ollaan teillä tietämättömillä. Se on yksi asia, mitä otetaan huomioon tuotekehitysprojekteissa.

Alan tuotantoon liittyy myös ongelmia

Akkuja tarvitaan, koska esimerkiksi liikenne sähköistyy vauhdilla. Akkuteknologiaa pidetään vihreänä siirtymänä pois fossiilisista polttoaineista. Toisaalta myös siihen liittyy isoja ongelmia.

Litium-ioniakkujen raaka-aineen eli litiumin saatavuudessa on ollut vaikeuksia ja tuotantoon on liitetty vakavia ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia.

Tampereen apulaispormestari Matti Helimo (vihr.) pitää uutta akkutehdasta vihreänä siirtymänä.

– On selvää, että raaka-ainepuolta pitää kehittää. Kun ajatellaan maailmantilannetta, nekin ongelmat ovat ratkaistavissa. Yrityselämän kannalta tämä on merkittävä juttu.

Kim Nikitin sanoo, että Celltech Solutions -yhtiön raaka-aineet tulevat vastuullisista kaivoksista. Yritys ei itse valmista kennoja, mutta katsoo tarkasti, mistä ne tulevat.

Työntekijöiden määrää lisätään

Myös toimitusjohtaja näkee useita kehityskohteita akuissa. Esimerkiksi niiden kierrätystä ja kokoa pitäisi optimoida. Tässä tuotekehitys menee hänen mukaansa koko ajan eteenpäin, vaikka itse teknologia pysyy samana.

– Dramaattista hyppyä teknologiassa ei ole näkyvissä viiteen vuoteen.

Tuotekehitysprojektit kestävät keskimäärin kahdesta vuodesta neljään vuoteen. Aluksi uuden tehtaan työntekijöistä 80 prosenttia on tuotekehityksessä, mutta tarkoitus on lisätä tuotannon osuutta puoleen seuraavan kahden vuoden aikana.

Työntekijöitä tehtaassa on nyt 30, mutta tavoitteena on kasvattaa määrä 50:een vuoden loppuun mennessä. Parin vuoden kuluttua tehtaan arvioidaan työllistävän noin 150–200 ihmistä.

Suosittelemme sinulle