Hyppää sisältöön

Järveen uponneiden metsäkoneiden nosto-operaatio ohi Pielisellä – 21 päivän urakka päättyi polttoainesäiliöiden nostamiseen

Harvinainen onnettomuus ei lopulta aiheuttanut merkittäviä ympäristövahinkoja.

Kuvassa nosturi Pielisen järven rannalla.
Metsäkoneiden nostossa Pielisestä käytettiin järeää kalustoa. Kuva: Petri Karvinen / Yle
Petri Karvinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Harvinainen, järven pohjaan uponneiden metsäkoneiden nosto-operaatio Pohjois-Karjalan Pielisellä on ohi.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen mukaan viimeiset työt Lieksan Varpasella tehtiin maanantai-iltana. Tuolloin järvestä nostettiin kolme polttoainesäiliötä, jotka olivat päätyneet pohjaan metsäkoneiden mukana.

Kolme metsäkonetta upposi Pieliseen syyskuun puolivälissä, kun niitä kuljettanut proomu kaatui. Koneiden kyydissä oli useita satoja litroja polttoaineita ja öljyjä.

Palopäällikkö Mika Viertolan mukaan ympäristövahingot olivat mahdollisia, mutta niiltä vältyttiin.

– Hyvin pieniä määriä öljyä pääsi veteen, mutta imeytyspuomeilla tilanne pysyi koko ajan hallussa. Voi sanoa, että säikähdyksellä selvittiin, Viertola kertoo.

– Tärkeää oli, että myös polttoainesäiliöt saatiin pois järvestä. Ne olisivat voineet alkaa parin vuoden päästä vuotaa, hän jatkaa.

Uponneet metsäkoneet kuuluivat nurmeslaiselle yritykselle, joka käytti koneita saarihakkuissaan. Yhtiö ei ole kommentoinut, mikä aiheutti harvinaisen onnettomuuden. Itä-Suomen poliisi ei epäile tapauksessa rikosta.

Koneet upposivat 18 metrin syvyyteen lähelle Varisvaaran venerantaa. Nosto-operaatio kesti kaikkine ennakkojärjestelyineen 21 päivää.

– Mielestäni koneet saatiin ylös kohtuullisessa ajassa. Tämä oli harvinainen onnettomuus koko Suomen mittakaavassa, Viertola kommentoi.

Lue myös:

Kolmas ja viimeinen Pieliseen uponnut metsäkone on nostettu ylös

Pieliseen uponneita metsäkoneita yritetään nostaa – operaation olennaisin osa puuttuu kuitenkin vielä

Pieliseen uponneet metsäkoneet voivat lojua järvessä jopa viikon – ympäristöasiantuntija: "Työurallani ei ole tullut koskaan vastaan tällaista"

Suosittelemme