Hyppää sisältöön

Ukrainalaiset ja venäläiset eivät jatkossa asu samoissa asuintiloissa vastaanottokeskuksissa

Maassa pidempään asuneet asiakkaat siirretään Migrin mukaan erilleen lokakuun aikana.

Ukrainalaisia pakolaisia saamassa ohjeita Kuopion vastaanottokeskuksessa huhtikuun alussa. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Maahanmuuttovirasto (Migri) ei jatkossa sijoita ukrainalaisia ja venäläisiä samoihin asuintiloihin vastaanottokeskuksissa.

Uusien venäläisten turvapaikanhakijoiden kohdalla käytäntö on astunut voimaan heti. Maassa pidempään asuneet asiakkaat siirretään erilleen lokakuun aikana.

Vastaanottokeskuksissa on tähän asti asunut sekä venäläisiä että ukrainalaisia ja arki keskuksissa on Migrin mukaan sujunut rauhallisesti.

Tilanne on Migrin mukaan muuttunut Venäjän liikekannallepanon jälkeen. Ukrainalaiset ovat kertoneet peloistaan, joita venäläisten turvapaikanhakijoiden majoittaminen samoihin tiloihin on heille aiheuttanut.

Ukrainalaisten yhdistys Suomessa vetosi lauantaina viranomaisiin ukrainalaisten pakolaisten turvallisuuden puolesta. Yhdistys toi tuolloin ilmi, että Venäjältä paenneiden miesten sijoittaminen Ukrainasta paenneiden naisten ja lasten läheisyyteen muodostaa merkittävän uhan jälkimmäisten hyvinvoinnille.

Maahanmuuttovirasto kertoi sunnuntaina pyrkivänsä jatkossa sijoittamaan ukrainalaiset tilapäisen suojelun hakijat ja venäläiset turvapaikanhakijat eri paikkoihin.

Maahanmuuttoviraston omat vastaanottokeskukset sijaitsevat Helsingissä, Joutsenossa Lappeenrannassa ja Oulussa. Muita vastaanottokeskuksia ylläpitävät järjestöt, kunnat ja yritykset.

Linjaus ei koske Joutsenon vastaanottokeskusta

Joutsenon vastaanottokeskuksen johtaja Antti Jäppisen mukaan linjaus ei koske Joutsenoa, koska kyseessä on niin sanottu transit-keskus, johon tilapäisen suojelun hakijat ja turvapaikanhakijat ohjataan rajanylityspaikoilta ensimmäiseksi.

– Meillä on tällä hetkellä niin nopea kierto, että joudumme jatkossakin majoittamaan molempia kansallisuusryhmiä samaan rakennukseen, mutta ei tietenkään samoihin huoneisiin, Jäppinen kertoo.

Jäppinen korostaa, että Joutsenon vastaanottokeskuksessa ukrainalaisten ja venäläisten välillä ei ole ollut ongelmia.

– Sekä ukrainalaiset että venäläiset asiakkaamme ovat ihan samaa mieltä tämän sodan järjettömyydestä, ja vastustavat sitä. He ovat tulleet keskenään toimeen ihan hyvin tähänkin asti.

Maahantulijat viettävät Joutsenon vastaanottokeskuksessa vain muutaman päivän.

– Erottelu rajanylityspaikoilla kansallisuuden mukaan tuottaisi aikamoisia logistisia hankaluuksia, joten olemme päätyneet siihen, että molemmat kansallisuudet ohjataan tänne meille, Antti Jäppinen sanoo.

Suosittelemme sinulle