Hyppää sisältöön

Mitä ihmeen linjaa ei saa ylittää? Kävijät hämmentyivät erikoisesta käytösohjeesta Brad Pittin ja Nick Caven näyttelyssä

Nick Caven työn jalustasta on haettu tukea esimerkiksi kyynärpäillä. Sara Hildénin museo kertoo selkeyttäneensä opasteita.

Muusikko Nick Cave esittelee patsassarjansa Ylelle. Video: toimittaja Anu Leena Hankaniemi, kuvaus ja editointi Jani Aarnio / Yle.

Tampereella on parhaillaan esillä näyttelijä Brad Pittin ja muusikko Nick Caven taidetta ensimmäistä kertaa maailmassa. Teoksista etenkin muusikko Nick Caven Devil-keramiikkapatsaista on tullut suosittu kuvauskohde Sara Hildénin museossa.

Moni kävijä on havahtunut siihen, että heitä on varoitettu menemästä liian lähelle patsaita.

Marko Kallio kertoo käyneensä katsomassa näyttelyä ja törmänneensä ihmeellisiin ohjeisiin. Kallio kirjoitti asiasta sosiaalisessa mediassa, ja museokävijöiden kokemuksista kehkeytyi vilkas keskustelu.

Kallio sanoo nyt Ylelle, ettei ollut uskoa korviaan näyttelyssä. Kallion edellä mennyt mies kumartui katsomaan patsaita, eikä koskenut niihin.

– Hänelle sanottiin, ettei linjaa saa ylittää. Mies pysähtyi ja katsoi epätietoisena. Mitä ihmeen linjaa ei saa ylittää?

Myös Kallio katsoi maahan, eikä nähnyt siinä mitään linjoja, vaan lattialaattojen saumoja.

Henkilökunta oli vastannut, ettei laatikosta lattiaan piirtyvää varjon linjaa saa ylittää. Kyseessä oli tavallinen kattolampuista ja pöydän laatikosta tuleva varjo lattiassa.

– Mies lähti kiukustuneena ja totesi, ettei kukaan voi tajuta varjon lattiassa tarkoittavan jotain kieltoaluetta.

Kallion mukaan piirretty linja tai naru olisi ymmärrettävämpi. Moni some-keskustelija kertoo saaneensa vastaavat ohjeet linjasta.

– Kukaan näkemistäni ihmisistä ei koskenut tai ollut yhtään sen lähempänä kuin esimerkiksi yläkerrassa vastaavan kokoisten teosten luona, Kallio sanoo.

Museo: opasteita selkeytetty

Sara Hildénin taidemuseon viestintäsuunnittelija Anne Kauramäki kertoo, että kävijöiden kritiikki on huomattu.

Museo kertoo selkeyttäneensä opasteita.

– Pöytään ei saa nojata. Pöydän päälle ei saa kurkottaa. Sitä se linja tarkoittaa.

Pöydällä tarkoitetaan jalustaa, jonka päällä teokset ovat.

NIck Caven työ on ollut näyttelyn suosituin kuvauskohde.

– Siihen on haettu tukea kyynärpäistä. Muutamien (kävijöiden) kohdalla on pitänyt huomauttaa asiasta.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 5.10. kello 23 asti. Keskustelua varten tarvitset Yle Tunnuksen.

Lue lisää:

Supertähdet Brad Pitt ja Nick Cave yllätyskäynnillä Tampereella: Esittelevät omaa taidettaan ensi kertaa, taustalla koskettava tarina

Supertähdet jännittivät ja nauttivat nuotiosta – tällainen oli Brad Pittin ja Nick Caven viikonloppu Tampereella, ja näin salaisuus piti

Brad Pittin ja Nick Caven taidenäyttely Tampereella saa huomiota CNN:lla ja maailmalla – tunteikas kommentti Ylelle leviää mediassa

Suosittelemme sinulle