Hyppää sisältöön

Elokapinan mielenosoitus alkaa tänään iltapäivällä – poliisin mukaan torstain mielenosoituksen sijainti ei ole sopiva

Mielenosoittajien on määrä siirtyä Pikkuparlamentin puistosta Mannerheimintielle torstai-iltapäivänä.

Elokapina järjesti mielenosoituksen Mannerheimintiellä edellisen kerran toukokuussa. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Suoraan toimintaan tähtäävä ympäristöliike Elokapina aloittaa luontokadon pysäyttämistä vaativan mielenosoituksen keskiviikkona. Mielenosoitus alkaa Pikkuparlamentin puistossa Mannerheimintien varrella kello 16.

Torstaina kello 17 mielenosoitus siirtyy Mannerheimintielle, jolla Elokapina järjesti mielenosoituksen viimeksi toukokuussa. Tuolloin Mannerheimintie oli autoliikenteeltä poikki.

Poliisi kertoo mielenosoitusten jatkuvan Helsingissä 14. lokakuuta asti. Järjestäjien mukaan mielenosoitus palaa Mannerheimintielle perjantaina 14. lokakuuta.

Helsingin poliisin mukaan mielenosoitus saattaa aiheuttaa merkittävää ja pitkäaikaista liikennehaittaa Helsingin keskustassa. Poliisi katsoo, että sijainti ei ole mielenosoitukselle sopiva. Poliisi kertoo myös varautuneensa vastamielenosoituksiin.

Poliisi kertoo tiedotteessaan myös neuvottelevansa mielenosoituksen järjestäjien kanssa, jotta siitä ei aiheutuisi kohtuutonta häiriötä muille kaupunkilaisille. Jos poliisi katsoo mielenosoituksen olevan lainvastainen, vaarantavan yleistä järjestystä ja turvallisuutta tai estävän liikennettä, poliisi voi puuttua siihen antamalla ohjeita ja määräyksiä tai päättämällä mielenosoituksen.

Poliisin toiminta Elokapinan mielenosoituksen hajottamisessa syksyllä 2020 herätti paljon kritiikkiä, kun poliisi käytti OC-kaasua liikenteen katkaisseisiin mielenosoittajiin. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe nosti kesällä syytteet seitsemälle poliisille mielenosoituksen siirtämisen ja voimakeinojen käyttämisen yhteydessä tehdyiksi epäillyistä virkavelvollisuuden rikkomisista ja pahoinpitelyistä.

Järjestäjien mukaan mielenosoitukseen on keskiviikkoaamuna ilmoittautunut yli 450 ihmistä. Järjestäjä uskoo, että mielenosoituksen aikana osallistujien määrä kasvaa muutamalla sadalla. Toukokuun mielenosoituksessa oli järjestäjien mukaan noin 500 osallistujaa, mutta poliisi arvioi määrän olevan noin 100–200.

Elokapina on järjestänyt tänä vuonna mielenosoituksia lisäksi muun muassa Helsingissä Etelärannan ja Eteläesplanadin risteyksessä, Jyväskylän MM-rallissa sekä Tampereen keskustassa.

Elokapina esittää tiedotteessaan kolme vaatimusta Suomen hallitukselle: metsien suojelemisen, tehoeläintuotannosta luopumisen sekä “vastuun kantamisen”, joka tarkoittaa muun muassa niiden maiden valtionvelkojen mitätöintiä, jotka ovat kärsineet globaalin pohjoisen aiheuttamista historiallisista päästöistä.

Lisää aiheesta:

Suosittelemme sinulle