Hyppää sisältöön

Alajärveläinen Mäkelä Alu aikoo vähentää hiilidioksidipäästöjään liki 10 miljoonan euron investoinneilla

Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi liki 3 miljoonan euron tuen Mäkelä Alulle tuotannon sähköistämiseen ja energiatehokkuuden kehittämiseen.

Alajärveläinen Mäkelä Alu valmistaa alumiinituotteita. Kuva: Mäkelä Alu

Alajärvi on saanut tällä viikolla roppakaupalla hyviä uutisia. Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi tuulivoimarakentaja Ilmattarelle liki 20 miljoonan euron tuen tuulivoimaa ja aurinkovoimaa hyödyntävälle valtavalle hybridipuistolle. Asiasta uutisoitiin tiistaina.

Pienempi tukisumma osui alumiinivalmistaja Mäkelä Alulle.

Alajärveläinen Mäkelä Alu sai työ- ja elinkeinoministeriöltä liki 3 miljoonan euron tuen tuotannon sähköistämiseen ja energiatehokkuuden kehittämiseen. Yrityksellä on tarkoitus vähentää hiilidioksidipäästöjä kahdeksan eri projektin avulla.

Tuki on osa noin 10 miljoonan euron investointikokonaisuutta. Mäkelä Alun kehitysjohtaja Tomi Pilbacka arvioi, että investoinnin työllisyysvaikutus on noin 15-20 henkilötyövuotta.

– Kyse on noin neljän vuoden investointityöstä, joka myös työllistää paikallisia rakentajia ja suomalaisia laitetoimittajia.

Hankekokonaisuus pitää sisällään mm. nestekaasukäyttöisten uunien korvaamisen sähkötoimisilla, lämmön talteenottoa, sekä aurinkopaneelijärjestelmän ja teollisen koon akkujärjestelmän rakentamisen. Lisäksi tehtaan sähköinfraa pitää vahvistaa, kun sähkön kulutus kasvaa.

Motivaatio lähtee strategiasta – ja asiakkaista

Pilbacka kertoo, että yrityksellä on tietty motiivi toteuttaa uudistuksia. Se on kirjattu strategiaan.

– Kaikki lähtee halusta vähentää hiilidioksidipäästöjä. Se lähtee yrityksen omistajista ja totta kai se tulee myös asiakkaiden kautta. Asiakkaat ovat kiinnostuneita siitä, paljonko heidän tilaamansa tuotteet synnyttävät päästöjä. Me halutaan olla tässä virrassa mukana.

– Lisäksi halutaan myös turvata se, ettei meidän tulevaisuus jää siitä kiinni, etteikö olla ympäristömielessä siellä parhaimmassa päässä, lisää Pilbacka.

Mäkelä Alu on aloittanut jo osan projekteista, mutta lopullisesti paketin pitäisi olla valmis vuonna 2025.

Lue myös:

Suosittelemme sinulle