Hyppää sisältöön

Pirkanmaalla on pulaa pätevistä erityisopettajista – Tampereen yliopisto hakee oikeutta aloittaa koulutuksen

Tampereen yliopisto on Suomen ainoa opettajankoulutusta järjestävä yliopisto, joka ei toistaiseksi ole kouluttanut erityisopettajia.

Tampereen yliopisto ei voi aloittaa erityisopettajien kouluttamista ilman, että saa siihen oikeuden opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Kuvituskuva. Kuva: Antti Eintola / Yle

Pirkanmaalla on pulaa pätevistä erityisopettajista. Yksi syy pulaan voi olla se, että Tampereella ei ole ollut tarjolla erityispedagogiikan koulutusta.

Tampereen yliopisto haluaa aloittaa erityisopettajien koulutuksen ja on hakenut siihen oikeutta opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Yliopisto tiedotti asiasta tänään keskiviikkona.

Yliopistossa uskotaan, että uusi koulutusvastuu helpottaisi erityisopettajapulaa jo lähivuosina. Erityisopetuksen tarpeen odotetaan kasvavan tulevaisuudessakin, sillä Tampereelle on viime vuosina muuttanut joka vuosi jopa 500 uutta oppilasta perusopetukseen.

Tampereella työskentelee tällä hetkellä 51 määräaikaista erityisopettajaa tai erityisluokanopettajaa, joista 43 on epäpäteviä.

Tampereen yliopistossa kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnassa tulevat luokanopettajat, varhaiskasvatuksen opettajat sekä elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen asiantuntijat opiskelevat yhdessä. Se on Suomen ainoa opettajankoulutusta järjestävä yliopisto, joka ei toistaiseksi ole kouluttanut erityisopettajia.

Keskustan Ovaska: Pirkanmaan kansanedustajilla tehtävää

Tamperelainen kansanedustaja Jouni Ovaska pitää yliopiston hakemusta tervetulleena. Ovaska sanoo tekemässään kannanotossa, että oppilaitoksista kantautuu huolestuttavaa viestiä oppilaiden uupumuksesta, tuen tarpeesta ja myös ohjauksen puutteesta.

– Tähänkin koulutusohjelmalla ja pätevän työvoiman saamisella voidaan puuttua. Nyt meidän pirkanmaalaisten kansanedustajien tehtävänä on huolehtia hakemukselle mahdollisimman laaja poliittinen tuki, Ovaska sanoo.

Tampereen yliopisto jätti erityispedagogiikan koulutusvastuun hakemuksen opetus- ja kulttuuriministeriölle syyskuun lopussa. Jos yliopisto saa koulutusvastuun, erityisopettajien tutkintokoulutus alkaa uuden opetussuunnitelmakauden käynnistyessä elokuussa 2024.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki tampere@yle.fi.

Juttua päivitetty kello 14.56: lisätty Ovaskan kommentti.

Suosittelemme sinulle