Hyppää sisältöön

Rapalan uistintehtaalla on tehty jopa 38-vuotisia työuria – tuotannon siirto löisi ison loven Asikkalan työpaikkoihin

Jos Rapala keskittää tuotantonsa Pärnuun, menetetään Asikkalan Vääksyssä kymmeniä työpaikkoja. Pääluottamusmiehen mukaan tiistaina muutosneuvotteluista kuulleilla työntekijöillä on takana uneton yö.

Rapala on siirtämässä tuotantoaan ulkomaille, mutta suunnittelu jää Suomeen. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Rapalan uistinten ja Marttiinin puukkojen valmistuksen mahdollinen lopettaminen Vääksyn-tehtaalla on ollut järkytys työntekijöille. Rapalan ja Marttiinin pääluottamusmiehen Hannu Kolehmaisen mukaan työnantaja kertoi aikeistaan varhain tiistai-iltapäivänä. Työntekijät eivät osanneet odottaa muutosneuvotteluja.

– Eilen työntekijät eivät puhuneet oikein mitään, koska järkytys oli kova. Tänään olen ehtinyt paremmin jutella heidän kanssaan. Valvottuja öitä, Kolehmainen kiteyttää.

Yhtiö siirsi pari vuotta sitten Marttiinin puukkotuotannon Rovaniemeltä Vääksyyn, joten puukonvalmistuksessa on melko tuoretta henkilöstöä. Sen sijaan uistinvalmistuksessa on ihmisiä, jotka ovat työskennelleet tehtaalla jopa 38 vuotta.

– He ovat pitkän linjan tekijöitä, siellä on vähemmän uutta henkilöstöä, pääluottamusmies toteaa.

Rapala ilmoitti tiistaina käynnistävänsä muutosneuvottelut uistin- ja puukkotuotannon keskittämisestä Pärnuun. Neuvottelujen piirissä on 90 henkilöä Vääksyn-tehtaalla. Kolehmaisen mukaan joukkoon kuuluu sekä työntekijöitä että toimihenkilöistä. Vääksyyn jäisivät yhä muun muassa uistintuotesuunnittelu sekä tekniset tukitoiminnot.

Muutosneuvottelut alkavat ensi tiistaina ja kestävät kuusi viikkoa.

Rapalan suunnitelmat siirtää tuotantonsa Vääksystä Viroon tulivat yllätyksenä myös Asikkalan kunnanjohtajalle. Kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbackan mukaan kunnan mahdollisuudet vaikuttaa tilanteeseen ovat tässä vaiheessa pienet.

Rapala VMC on yksi suurimmista työllistävistä yrityksistä Asikkalassa.

Suosittelemme sinulle