Hyppää sisältöön

Sähkösopimus jakaa kunnat onnekkaisiin ja häviäjiin – luvassa isoja sähkölaskuja ja epämukavuutta kuntalaisille

Yle kysyi kuntien arviota siitä, kuinka paljon niiden sähkölasku kasvaa ensi vuonna. Osalla kunnista on vähintään ensi vuoteen ulottuva edullinen sähkösopimus, osalla lasku nousee voimakkaasti.

Auran kunnan sähkölasku paisuu moninkertaiseksi, kun sille edullista sähköä myynyt yritys meni konkurssiin. Kunnanjohtaja Terhi Källi harmittelee tilannetta. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle

Sähkön hinnan raju nousu kohtelee kuntia eri tavoin.

Osa kunnista on onnekseen tehnyt pitkän, kiinteänhintaisen ja nykyhintoihin nähden edullisen sähkösopimuksen, eikä hintapiikki vaikuta ensi vuoden talouteen käytännössä ollenkaan.

Toiset kunnat puolestaan joutuvat varautumaan kymmenien prosenttien lisämenoihin ja joissain tapauksissa tätäkin huomattavasti suurempiin sähkölaskuihin.

Esimerkiksi noin 4 000 asukkaan varsinaissuomalainen Auran kunta joutui erittäin hankalaan tilanteeseen, kun sille sähköä myynyt Karhu Voima meni konkurssiin. Kunta joutui näin luopumaan edullisesta määräaikaisesta sähkösopimuksesta, ja nyt kulut moninkertaistuvat.

Arvio on, että kunnan lompakkoon on tulossa yli 400 000 euron ylimääräinen lovi tilanteen vuoksi.

– Tuollainen lähes puolen miljoonan euro lisäkulu aiheuttaa painetta säästää muualta, sanoo Auran kunnanjohtaja Terhi Källi.

Källi harmittelee tilannetta, sillä Auran kunnassa on tehty pitkään töitä kunnan talouden saamiseksi tasapainoon ja onnistuttu keräämään taloudellista puskuriakin.

– Toivottavasti todellinen kustannus jää alemmaksi. Joudumme nyt harkitsemaan, lykkäämmekö joitain investointeja tilanteen vuoksi. Puoli miljoonaa on noin kolmasosa koko investointibudjetistamme, Källi sanoo.

Kysely: Osa kunnista jää ilman lisälaskua

Mittavia lisäkuluja on luvassa myös muihin kuntiin. Yle kysyi Lounais-Suomen kunnilta, millä tavalla sähkön kohonneen hinnan ennustetaan vaikuttavan niiden talouteen ensi vuonna.

Kyse on luonnollisesti pelkistä arvioista, sillä sähkön lopullista hintatasoa esimerkiksi tammi-helmikuussa on äärimmäisen hankala ennakoida. Olennaisella tavalla sähkön kulutukseen ja samalla sen hintatasoon vaikuttaa myös sää.

Kyselyyn vastanneista yli 20 kunnasta noin joka viidennellä on voimassa pitkä, kiinteähintainen sähkösopimus eli pelkoa sähkökustannusten isosta noususta ei ensi vuonna ole. Tällainen tilanne on esimerkiksi Naantalissa ja Ulvilassa.

Tyypillinen kuntien ennuste sähkömenojen kasvusta on 20–30 prosentin luokkaa, mutta paljon rajumpiakin arvioita löytyy.

Sähkölaskujensa kaksinkertaistumista ennustavat esimerkiksi Kustavin ja Siikaisten kunnat.

Isoja sähkölaskuja on luvassa myös Huittisille. Noin 10 000 asukkaan kaupunki Satakunnassa varautuu siihen, että sähköön kuluu ensi vuonna noin 650 000 euroa enemmän kuin tänä vuonna. Sillä olisi ollut käyttöä esimerkiksi Huittisten katuverkon remontoinnissa.

– Se on iso summa, mutta uskomme, että noin iso lisälasku on satunnainen. Oletamme, että sähkön hinta tasaantuu tulevaisuudessa, sanoo Huittisten kaupunginjohtaja Viveka Lanne.

Lanne muistuttaa, että työtä energiatehokkuuden eteen pitää silti jatkaa.

Kaupunginjohtaja Viveka Lanne kertoo, että Huittisissa on saatu nauttia aiemmin edullisesta sähköstä. Nyt luvassa on muhkea lisälasku ensi vuodelle. Kuva: Katja Halinen / Yle

Säästökeinoja pohditaan kuumeisesti

Parhaillaan Huittisissa ja muissa kunnissa pohditaan, millaisilla keinoilla sähköä voitaisiin jatkossa säästää entistä tehokkaammin.

Lähes kaikissa Ylen kyselyyn vastanneissa lounaissuomalaisissa kunnissa pohditaan katujen ja kiinteistöjen valaistuksen vähentämistä. Tilanne näyttää myös vauhdittavan kunnissa siirtymistä energiapiheihin led-valaisimiin.

Moni kunta on jo tehnyt päätöksen julkisten rakennusten sisälämpötilan laskemisesta, tai ainakin harkitsee sitä mahdollisuuksien mukaan. Samoin esimerkiksi uimahallien saunat ja niiden aukioloaikojen supistaminen ovat useassa kunnassa säästölistalla mukana.

Raumalla on tässä vaiheessa arvioitu, että sen sähkölasku kasvaa ensi vuonna noin 50 prosenttia, mikä tarkoittaisi miljoonan euron lisäkustannusta.

Raumallakin pohditaan, miten sähkönkulutusta hillitsemällä lisälaskua voisi pienentää

– Tilanne on sellainen, että vaikka kilowatteja saataisiin säästettyä, euroja menee varmasti enemmän kuin tänä vuonna. Silti jokainen puro käännetään, sanoo toimialajohtaja Tomi Suvanto Rauman kaupungilta.

Suvanto laskee, että mikäli lisälasku sähköstä lopulta nousee arvioituun miljoonaan euroon, se vastaa karkeasti laskettuna noin 20 työntekijän palkkakuluja.

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella (siirryt toiseen palveluun). Keskustelu päättyy 7. lokakuuta kello 23.

Lue myös:

Katso laskurista, kuinka paljon talosi lämmityslasku nousee – Halosen perhe aikoo kitkutella pörssisähköllä talven yli villasukat jalassa

Sähkölaskun hurja nousu ajaa kuntia kaapimaan asukkaiden kukkaroita: vuokrat ja vesimaksut voivat kallistua

Suosittelemme sinulle