Hyppää sisältöön

Kanna on kaunis mutta työläs kesävieras – kun juurakot kaivetaan talveksi talteen, loistavat kukat Tammerkosken rannalla taas kesäkuussa

Punaiset kannat ovat reunustaneet Tammerkosken rantaa vuodesta 1939 lähtien. Talven ajaksi kukat muuttavat Tampereelta Lempäälään.

Tampereen keskustan komeat kannat kaivetaan aina lokakuun alussa maasta. Niiden juurakot talvehtivat Lempäälässä seuraavan kesäkuun alkuun saakka. Video: kuvaus Marjut Suomi, editointi Anne Savin / Yle
Päivi Solja

Suurikukkaisista kannoista on vuosikymmenien myötä muodostunut yksi Tampereen ja sen koskenrannan tunnuksista. Vakituisiksi lajikkeiksi ovat valikoituneet oranssinpunainen The President ja keltainen Van der Schoot.

Tampereen keskustan kannalajikkeiden värit eivät liene sattumaa – ne löytyvät myös kaupungin vaakunasta. Jo vuosikymmeniä Tammerkosken rannalle on istutettu kesäisin punaisia ja Nalkalan rantapuistoon keltaisia kannoja.

– Värien jakautuminen rannoilla on jatkunut kauan ja tulee varmasti jatkumaan tulevaisuudessakin. Niitä ei lähdetä sekoittamaan, vakuuttaa Tampereen Infran puutarhan työnjohtaja Elina Tiitinen.

ELINA TIITINEN puutarhan työnjohtaja, Tampereen Infra
Kannojen siirtämistä oli Koskipuistossa seuraamassa Tampereen Infran puutarhan työnjohtaja Elina Tiitinen. Kuva: Marjut Suomi / Yle

– Tampereen Tammerkosken ranta sijaitsee alavalla paikalla, jossa on kosken vuoksi korkeampi ilmankosteus. Se on siksi ihanteellinen paikka paljon vettä haihduttavalle kasville. Kannat vaativat kukoistaakseen myös lämpöä ja aurinkoa.

Juurakot lepäävät viileässä

Kannoja alettiin kerätä talvisäilytykseen perinteisesti Tampereen päivän jälkeisenä tiistaina. Koskipuistossa paistoi aurinko, ja lavoille siirtäminen sujui ripeään tahtiin. Kukkien varret saivat katketa, mutta juurakkoja käsiteltiin hellästi

– Kasvit viedään täältä talvisäilöön Lempäälään, Mäkelän kauppapuutarhaan, Tiitinen kertoo.

Kauppapuutarhassa kannoille katsotaan tasainen laskupaikka. Niistä poistetaan varret ja juuripaakut asetetaan hiekan päälle viileään. Ne saavat olla talvisäilössä noin kymmenessä asteessa kevääseen saakka.

– Keväällä juurakot sitten siistitään. Niistä valitaan hyvät juurakkopalat, jotka istutetaan astioihin. Esikasvatuksen jälkeen ne siirretään vähän isompiin astioihin, kunnes niihin kasvavat lehdet ja kukkavarret.

Perinnettä ei katkaista

Kukkavarret alkavat nousta huhtikuun puolivälin tienoilla. Perinteisille paikoilleen kannat istutetaan Tampereella kesäkuun alussa. Niitä voi ihailla kaupungin alueella myös muun muassa Näsinpuistossa ja Kiovanpuistossa.

Kuinka rauhassa kannat saavat sitten Tampereella olla esimerkiksi isojen festivaalien aikana?

– Kyllä niille tapahtuu jonkun verran vahinkoa kesän aikana. Meillä kasvaa Lempäälässä paikkataimia, joita voidaan tuoda tarvittaessa tänne, Tiitinen kertoo.

Kannaistutukset pois ottaminen Koskipuistosta
Kannat lähtevät maasta helposti, kun niiden juurakot kaivetaan esiin lapioilla. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Kannaistutukset ovat Tampereella pitkäaikainen perinne, jonka katkaisemisesta ei ole edes keskusteltu. Ne kuuluvat kaupunkiin.

– En ole itse saanut kannoista palautetta, mutta uskoisin, että ne ovat kyllä hyvin pidettyjä. Kaupunkilaiset odottavat aina kovasti niiden ilmestymistä.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 7.10. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle