Hyppää sisältöön

Lintuharvinaisuus sai jopa sadat bongarit rynnistämään Espooseen – kautta aikain vasta toinen havainto Suomessa

Edellisen kerran pikkumerimetso nähtiin Siilinjärvellä viime heinäkuussa.

Pikkumerimetso muistuttaa merimetsoa, mutta on puolet pienempi. Kuva: Petteri Hytönen
Saara Hirvonen,
Mikko Rita

Espoon Hanasaaressa on havaittu lintuharvinaisuus, pikkumerimetso. Hanasaareen, lähelle Länsiväylää on matkannut tiettävästi jopa satoja lintuharrastajia katsomaan lintua.

Kyseessä on kautta aikain toinen havainto kyseisestä lintulajista Suomessa. Edellisen kerran pikkumerimetso nähtiin Siilinjärvellä viime heinäkuussa.

– Kuvien perusteella kyse ei ole samasta yksilöstä, vaan eri linnusta. Muualla pesiviä lintuja eksyy välillä kauaskin elinalueensa ulkopuolelle, sanoo toiminnanjohtaja Johannes Silvonen Uudenmaan lintuharrastajien yhdistyksestä Tringasta.

Silvolan mukaan pikkumerimetso on väritykseltään merimetson kaltainen, mutta huomattavasti pienempi, isokoskelon kokoinen. Hän kävi pyöräilemässä ruokatauollaan katsomassa lintua.

– Ihan mukava piristys tämmöiseen harmaaseen syyspäivään, mielenkiintoisia juttuja. Aina on mukava havaita uusi lintulaji, en ole pikkumerimetsoa nähnyt ulkomaillakaan, joten ensimmäinen havainto itsellekin tästä lajista, Silvonen kertoo.

Lintuharrastajat innostuivat tiedosta

Tieto linnusta on levinnyt harrastajille Bongariliiton tiedotusjärjestelmän kautta.

– Sitä kautta tieto tavoittaa nopeimmin bongarit, mutta tieto harvinaisuuksista leviää myös Whatsapp-ryhmien ja muiden kanavien kautta, Silvonen toteaa.

Kiinnostuneita riittää, kun lintu havaitaan pääkaupunkiseudulla, jossa on paljon harrastajia.

– Siellä käy tämän päivän aikana satoja ihmisiä, jos se lintu pysyy paikallaan. Veikkaan, että ensimmäisen tunnin aikana on jo kolminumeroinen luku ihmisiä ehtinyt käydä sitä katsomassa, Silvonen arvioi.

Lintuharrastus on yllätyksellistä, sillä koskaan ei voi tietää, mitä linnut tekevät.

– Varmaan se on pysähtynyt ruokailemaan. Voi olla, että se viihtyy paikallaan pidempään tai jatkaa matkaa saman tien. Näin syksyllä lintujen muuttoaikaan ne vaihtavat paikkaa nopeastikin. En usko, että tämäkään jää kovin pitkäksi aikaa.

Linnusta havaintoja myös Helsingin puolella

Tringa kertoi myöhemmin tiedotteessaan, että linnun nähtiin nousevan puoli yhden jälkeen lentoon noin lounaan suuntaan eikä sitä sen jälkeen ole enää nähty uudelleen.

Linnun löysi alun perin Maarin lintutornissa retkellä ollut Mika Teivonen. Lintu nähtiin lyhyesti lennossa Laajalahden yllä ja sen arveltiin laskeutuneen Keilaniemen ja Lauttasaaren väliselle lahdelle. Lintua etsittiin sieltä ja hieman myöhemmin sen löysi Sami Tuomela Lauttasaaren läheltä Porsta-luodon kiviltä.

BirdLife Suomen mukaan pikkumerimetso on kuin kutistettu, lyhytkaulainen merimetso. Se on noin sinisorsan kokoinen eli lähes puolet pienempi kuin merimetso.

Laji pesii rehevillä järvillä yhdyskunnissa Kaakkois-Euroopassa ja Keski-Aasiassa. Euroopan kanta on viime vuosina kasvanut ja levittäytynyt viime vuosina Itävaltaan, Unkariin ja Slovakiaan.

Jutun kuvatekstiä korjattu kello 16.26: kuvaajan nimi vaihdettu Petteri Hytöseksi, kuvaan oli lipsahtanut haastateltavan nimi.

Lue myös:

Siilinjärvellä nähtiin uusi lintulaji: pikkumerimetso

Suosittelemme sinulle