Hyppää sisältöön

Hätämuonapakkausten suosio räjähti – sähköpulan pelko vauhdittaa ihmisten varautumista kriisitilanteisiin

Muun muassa varavirtalähteiden, retkikeittimien ja vedenpuhdistimien kysyntä on kasvanut viime vuodesta. Ennen lähinnä retkeilijöiden suosimat tuotteet yleistyvät nyt normaaleissa kotitalouksissa.

Tomi Mäentaus kertoo, että Gigantissa on pyritty vahvistamaan tiettyjen tuoteryhmien tarjontaa viime keväästä asti. Tuotteiden toimitus myymälään on sujunut pääsääntöisesti hyvin. Video: Toimittaja Linnea Pitkänen, kuvaaja Helmi Holopainen / Yle
Linnea Pitkänen

Sähköpulaan ja kriisitilanteisiin varautuminen näkyy nyt elektroniikka- ja retkeilyliikkeiden kassoilla. Kauppojen hyllyt tyhjenevät esimerkiksi varavirtalähteistä, retkikeittimistä ja patteriradioista.

Energiakriisi tuo yhä lähemmäksi ajatuksen tilanteesta, jossa sähkökatkos valtaa koko Suomen. Ja vaikka sähkökatkosta ei tulisikaan, kehotetaan suomalaisia valtiojohtoisesti nipistämään sähkönkulutuksesta.

Tampereella sijaitsevan Lielahden Gigantin osastopäällikkö Tomi Mäentaus on pistänyt merkille, että tuotteiden sähkönkulutus herättää nyt selvästi aikaisempaa enemmän kysymyksiä.

Esimerkiksi paristokäyttöisten radioiden, varavirtalähteiden, älypistokkeiden ja öljylämmittimien kysyntä on kasvanut.

– Heti keväällä sodan alettua oli suurin piikki. Hetkellisesti täällä saattoi olla hyllyt tyhjänä. Sen jälkeen se on tasaantunut, mutta on selkeästi normaalia kysytyimpiä tuotteita, Metsäntaus kertoo.

Retkiruuista turvan tunnetta

Sähköpula voi vaikeuttaa myös ruuan säilyttämistä ja valmistamista. Ajatus on saanut suomalaiset suuntaamaan ostoksille retkitarvikeliikkeisiin.

Verkkokauppa.comin ostopäällikkö Tatu Kalevan mukaan vedenpuhdistimia ja retkikeittimiä ostetaan nyt hurjasti. Niiden myynti on kolminkertaistunut viime vuodesta.

Vielä enemmän suosiotaan ovat kasvattaneet hätämuonapakkaukset.

– Niiden myynti on jopa 13-kertaistunut viime vuodesta. Paketti sisältää viikon ruoat, ruoanlaittovälineet ja vedenpuhdistimet, ja se säilyy kahdeksan vuotta, Kaleva kertoo.

Retkiruokapusseja Lielahden XXL-myymälän hyllyssä.
Hyvä retkiruoka säilyy hyvin, on helppo valmistaa ja kantaa mukana. Kuva XXL:n Lielahden myymälästä. Kuva: Helmi Holopainen / Yle

Retkiruuan suosio on huomattu myös urheilukauppa XXL:n Lielahden myymälässä. Myyjänä työskentelevän Peppi Huuhkan kassakoneen läpi kulkee kuivamuonaa päivittäin.

– Kyllä sen huomaa selkeästi. Päivittäin menee tosi paljon ja välillä ihmiset saattavat ostaa tosi isoja eriä pelkästään retkiruokaa, Huuhka kertoo.

Joditabletit jälleen suosiossa

Joditablettien myynnissä nähtiin lokakuun ensimmäisellä viikolla uusi piikki sitten viime kevään, kerrotaan Yliopiston Apteekista.

– Joditabletteja myytiin lähes 70 % kuluvan vuoden kuukausittaisesta keskimyynnistä, kertoo Yliopiston Apteekin farmaseuttinen johtaja Kati Vuorikallas.

Myyntipiikkiin on voinut vaikuttaa muun muassa Loviisan ydinvoimalan kakkosyksikön vuoto, josta Fortum tiedotti reilu viikko sitten. Viime keväänä joditabletit pääsivät hetkellisesti loppumaan apteekeista, mutta Vuorikallaksen mukaan syksyllä niitä on riittänyt kaikille halukkaille.

Jodin lisäksi suomalaisia kiinnostavat nyt vedenpuhdistustabletit. Tabletit ovat tällä hetkellä loppu Yliopiston Apteekista muutamia toimipisteitä lukuunottamatta.

– Saamme pieniä eriä tabletteja lisää lähiaikoina, Vuorikallas kertoo.

Tiistaina julkistetussa uudessa ohjeessa suositellaan, että 3–40-vuotiaat henkilöt hankkivat apteekista kotiinsa varastoon joditabletteja. Yksi kerta-annos on yleensä riittävä.

XXL Lielahden myyjä Peppi Huuhka hymyilee kameralle päällään XXL:n työvaatteet.
Myyjänä työskentelevä Peppi Huuhka näkee päivittäin, kuinka paljon retkeilytuotteita ostetaan. Myös vedenpuhdistustabletteja on kyselty, mutta niitä ei löydy XXL:n valikoimasta. Kuva: Helmi Holopainen / Yle

Apteekkariliiton viestintäproviisori Elina Aaltonen ei pidä vedenpuhdistustablettien hankkimista ensisijaisena vaihtoehtona, kun kyse on kriisitilanteeseen varautumisesta. Tärkeämpänä hän pitää esimerkiksi pulloveden hankkimista kotiin.

Tablettien hyöty jää nimittäin vähäiseksi, jos lähettyvillä ei ole vettä, jota voisi puhdistaa.

– Jos vedenjakelu loppuu kokonaan, ei tableteista ole silloin apua, Aaltonen huomauttaa.

Varautuminen yleistynyt

Ulkoilun ja retkeilyn erikoisliike Partioaitan valikoima- ja ostopäällikkö Markus Mäkinen arvelee, että kotivaran yleistyessä myös retkeilyharrastus on kasvattanut suosiotaan voimakkaasti viimeiset pari vuotta. Se lisää oman osansa retkeilytarvikkeiden ja kuivaruokien kysyntään.

Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainaan vauhditti kaikesta huolimatta kotivaraan liittyvien tuotteiden kauppaa viime keväänä.

– Mitään valtavaa ostoryntäystä ei ole kuitenkaan näkynyt, Mäkinen toteaa.

Patteriradio Lielahden Gigantin hyllyssä.
Paristokäyttöinen radio ei hyydy sähkökatkonkaan aikana. Kuva Lielahden Gigantista. Kuva: Helmi Holopainen / Yle

Sota ei ole ainoa kriisi johon ihmiset varautuvat. Mäkinen muistuttaa, että kotivarasta puhuminen on noussut pinnalle myös koronaviruspandemian ja sään ääri-ilmiöiden takia.

– Syysmyrskykin laittaa jokusen suomalaisen miettimään varautumista, Mäkinen pohtii.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 12.10. kello 23:een asti.

Lue lisää:

Mitä tarkoittaa paljon pelätty sähköpula, jonka uhka laukaisisi kiertävät sähkökatkot? Valtion energiansäästökampanja on alkamassa

Klapikauppa käy nyt ennätyksellisen kuumana – kuuntele, riittääkö polttopuuta läpi talven

Jodin hamstraus ja pakoreitin suunnittelu ovat tapoja varautua pahimpaan – kysyimme asiantuntijoilta, miksi me toimimme näin

Suosittelemme sinulle